Egy híján húsz – Szűcs András jegyzete

SZŰCS ANDRÁSSZŰCS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2021.05.10. 22:52

Amikor hétfőn bejelentették, hogy az amerikai Kevin Constantine veszi át a Hydro Fehérvár AV19 fantázianéven működő hokicsapatot, elérkeztünk a – mit ad isten – 19. edzői kinevezéséhez azóta, hogy a klub 2007-ben csatlakozott az osztrák központú bajnoksághoz. (Igen, ez közelít a másfeles évi átlaghoz.) Ebben a sokaságban persze akadtak egy-két napra szóló kinevezések is, a klublegenda Palkovics Krisztián például elmondhatja magáról – és el is mondta –, hogy ő edzőnek is hibátlan, hiszen 100 százalékos a mérlege, 1/1-es... Na de fontosabb, hogy ki is a 62 éves Constantine valójában, és hogy a nyolcéves NHL-múltja, a benne megbújó öt playoffszereplés és a két ligarekord miként és mennyiben hathat napjaink Alba Volánjára?

Nos, az első kérdés, hogy mivel is találkozik majd, amikor nyáron befut, mert az elődje, a 45 éves finn Antti Karhula vegyes megítéléssel távozhatott. Egyfelől a klubtörténet legjobb alapszakasz-szereplését produkálta, másfelől a lendület elfogyott a középszakaszra, a rájátszásra végképp, a Magyar Kupa pedig maga lett a katasztrófa, noha csapata öt percre volt a megnyerésétől.

Csakhogy a klubbeliekkel beszélgetve kirajzolódik, hogy a nagy bajnoki menetelés közben sem volt kerek minden, ám mivel a tréner nyüstölte a főnökséget a szerződéshosszabbítással, a menedzsment békekeresőn beleegyezett. Cserébe abban reménykedett, hogy látni fogja a kért változtatásokat a felkészülésben, alázatban és tiszteletben mindenki iránt – olyasmikben, amik nehezen megfoghatóak, viszont a hiányuk aláássa az eredményességet. Innen érdemes vizsgálni Szélig Viktor igazgató mostani nyilatkozatának a „struktúrát”, a „mentorszerepet”, a csapatot „magasabb szinte emelő” tételeit, Constantine leginkább ezekben hozhatja NHL-es önmagát.

Az más kérdés, hogy a vágyott cél, az osztrák elődöntő eléréséhez talán nem is az edző, hanem az olyan klasszisok a legfontosabbak, mint például az amerikai Ty Loney, aki fél kézzel több pontot szerzett Bécsben a negyeddöntőben, mint a mieink együtt, mire a „még erősebb kutya” elvén nyomban átigazolta a Red Bull Salzburg... Szóval, nagyon sok minden kell még az Európa hatodik-hetedik ligájának számító ICEHL legjobb négyéhez is, ezért is kellene megbecsülni például egy MK-hétvégét, amely a köldökig kivágott pólójában a rágójával kérődző Karhulának látványosan ellenére volt – nincs is munkája, helyette a karakterskála másik végéről érkező kolléga próbálkozhat tovább.

A jubileumi, 20. edzőkinevezésig biztosan.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik