Méltó emlék: Ocskay Gáborról nevezhetik el a fehérvári jégcsarnokot

NSO/MTI NSO/MTINSO/MTI NSO/MTI
Vágólapra másolva!
2009.03.25. 15:55
Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója kezdeményezi a székesfehérvári önkormányzatnál, hogy a városi jégcsarnokot a kedd éjjel tragikus hirtelenséggel elhunyt Ocskay Gáborról nevezzék el. Délután fél hattól az Ocskay-család részvételével az Országalmától a jégcsarnokig vonuló fáklyás menettel emlékeztek a 34 évesen elhunyt jégkorongozó klasszisra.
Ezrek emlékeztek meg a fehérvári fáklyás felvonuláson Ocskay Gáborról
Fotó: Meggyesi Bálint
Ezrek emlékeztek meg a fehérvári fáklyás felvonuláson Ocskay Gáborról
Ezrek emlékeztek meg a fehérvári fáklyás felvonuláson Ocskay Gáborról
Fotó: Meggyesi Bálint
Ezrek emlékeztek meg a fehérvári fáklyás felvonuláson Ocskay Gáborról


Mintegy 3000-3500 megemlékező vett részt a szerda hajnalban elhunyt Ocskay Gábor emlékére szervezett fáklyás meneten Székesfehérváron.

A felvonuláson a sort az Ocskay-család tagjai, hozzátartozók és rokonok vezették, a menetben ott voltak az Alba Volán játékosain kívül a Dunaújváros és a Stars jégkorongozói is. Útközben egyre többen csatlakoztak a gyászolókhoz, s mire a fáklyákkal, mécsesekkel vonulók az arénához értek, a menet már ezer-ezerötszáz főre duzzadt a létszámuk.

A Jégcsarnoknál – ahová kora délelőttől érkeztek folyamatosan a megrendült rajongók – este félezernél is többen várták a fáklyás menetet. A 34 éves korában elhunyt játékos fényképe előtt virágcsokrok, mécsesek, gyertyák jelezték a székesfehérváriak gyászát és szeretetét. Még a férfiak szemébe is könny szökött, amikor id. Ocskay és a család tagjai térdre borultak ifj. Ocskay Gábor fényképe előtt, és csendben imádkoztak az elvesztettért.

Ezt követően a barátok, játékostársak, szurkolók helyezték el virágaikat, gyújtották meg a mécseseket, gyertyákat, majd a jelenlevők a Szózatot és a Himnuszt halkan elénekelve búcsúztak a játékostól.

Már fogyatkozni kezdett a tömeg, amikor a lejátszott Ligakupa-meccs után, kezükben egy-egy szál rózsával megérkeztek a Fehérvár FC futballistái s a velük tartó drukkerek.

A Nemzeti Sport munkatársai elérték az Egyesült Államokban tartózkodó volt fehérvári vezetőedzőt, Ted Satort is, aki megrendülten fogadta a halálhírt és részvétét fejezte ki a gyászoló családnak.




Ocskay Gábor (1975–2009)
Fotó: Meggyesi Bálint
Ocskay Gábor (1975–2009)
„Senkinek sem kívánom, hogy elveszítse a gyermekét” – mondta a Székesfehérváron összehívott sajtótájékoztatón idősb Ocskay Gábor, az Alba Volán ügyvezetője, aki – teljesen érthető módon – ennél többet egyelőre nem is tudott és nem is akart mondani fia halálának körülményeiről.

A szerdára virradóra 34 éves korában, szívinfarktusban elhunyt válogatott játékos édesapja, a klub ügyvezetője azt kérte, hogy a következő napokban ne kérjenek tőle és a családtagoktól nyilatkozatot. Ocskay Gábort Székesfehérváron kívánják eltemetni, a temetés időpontjáról, helyéről értesítik majd a nyilvánosságot.

Tóth István, az Alba Volán Zrt. vezérigazgatója méltatta az elhunyt klasszist, és elmondta: kezdeményezik a székesfehérvári önkormányzatnál, hogy a jégcsarnok felvegye Ocskay Gábor nevét.

Délután fél hattól fáklyás emlékmenettel fejezik ki tiszteletüket a szurkolók az elhunyt csatár előtt. A jégcsarnokhoz vonuló menet az Országalmától indul.

Az Alba Volán játékosain kívül a Stars válogatott jégkorongozói – Gröschl Tamás, Holéczy Roger, Kangyal Balázs, Majoross Gergely, Svasznek Bencze – is megjelentek, megemlékezve társukról, akivel évekig együtt küzdöttek a fehérvári csapatban.



Ismét a gyász az úr
Fotó: Meggyesi Bálint
Ismét a gyász az úr

RÉSZVÉTÜKET NYILVÁNÍTOTTÁK A SPORTVEZETŐK

Gyenesei István sportért felelős önkormányzati miniszter levélben, Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke részvéttáviratban fejezte ki együttérzését a szerdán elhunyt Ocskay Gábor jégkorongozó családjának.

Amint az ÖM közleményében jelzi: a sportért felelős tárca munkatársai is megrendülve értesültek a nagyszerű sportoló, Ocskay Gábor haláláról.

„Pótolhatatlan veszteség érte a magyar jégkorongsportot. Ocskay neve - már édesapja révén is – szinte egybeforrt a sportággal. Küzdeni tudása, technikája, klubhűsége, győzni akarása örök példaképpé emelte őt, aki éppen az elmúlt szombaton lett kilencszeres magyar bajnok az Alba Volánnal, és akit pályafutása során háromszor választottak az Év játékosának" – fogalmaz a közlemény, amely kiemeli: a csatárnak élete legnagyobb álma teljesült azzal, hogy a magyar válogatott kiharcolta az A csoportban való szereplés jogát, és ezt a sikert ma is a sportág csodájaként értékelik világszerte: „Ez a csoda nélküle nem valósulhatott volna meg."

„Gábor már nem léphet jégre a világ legjobbjainak seregszemléjén. Ugyanakkor nem is hiányozhat onnan! Mert Ocskay Gábor nélkül nem lehetett volna, és ma sem létezhet ez a nagyszerű magyar válogatott." - áll a minisztérium közleményében.

A 187-szeres válogatott Ocskay Gábor kedden éjfélkor lett rosszul, szívinfarktust kapott, s az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.

A HÍRÜGYNÖKSÉGEK IS BESZÁMOLTAK A TRAGÉDIÁRÓL

A világ vezető hírügynökségei is beszámoltak Ocskay Gábor válogatott jégkorongozó szerda hajnali haláláról.

Többek között a francia AFP, a brit Reuters, az osztrák APA, a szlovák TASR, valamint az Új-Kína hírügynökség adott hírt a tragédiáról.

A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) szintén nagy terjedelemben írt Ocskay haláláról.

Az IIHF Pat Cortina szövetségi kapitányt szólaltatta meg, aki méltatta a példaképként viselkedő és játszó csatár sikerekben gazdag pályafutását.

A 187-szeres válogatott Ocskay Gábor kedden éjfélkor lett rosszul, szívinfarktust kapott, s az orvosok már nem tudtak segíteni rajta.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik