Helló, London: kölcsönös kölcsönben utazik a PSG

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2022.01.27. 15:03
null
A PSG új célpontja egy rongylábú középpályás (Fotó: AFP)
Korunk millió és egy problémái között vagy talán éppen ezért is a futball népszerűbb, mint valaha, ha a helyszínen nem is mindig, de a televízióban, a sajtóban, a rádióban és az interneten milliárdok követik a kedvenceiket és az általuk nagyon nem szeretetteket. Mint 2008 óta mindig, most is megpróbálkozunk a lehetetlennel, utat vágunk az átigazolási hírek és pletykák között. Vagy legalábbis kísérletet teszünk rá.

Nem sokáig tartott az AS MONACO közelmúltbeli felfutása, a hercegségbe nem jutott olyan kitartó orosz milliárdos, mint a Chelsea-nek, de azért az ASM csapata mindig rejteget érdekességeket, csemegéket a futball szerelmeseinek. Tavaly nyáron bő százmillió eurót forgatott meg a transzferpiacon, húsz távozó ellenében Myron Boadu, Jean Lucas, Ismail Jakobs és Alexander Nübel érkezett, de ők egyelőre nem váltották meg a világot. Nem megy mostanában a csapatnak, 2018-ban a nagy eladásokkor 200, aztán 250, majd ezt követően 80 millió euróért erősítettek, de a korábbi sikerekhez képest meglepően gyakran fürödtek be a méregdrágán vett játékosokkal; a korábbi zseniális meglátások után a francia fiatalokkal sokszor „mellélőttek”.

A saját utánpótlásból az elmúlt három évben Wilson Isidor, Enzo Millot, Eliot Matazo és Chrislain Matsima került fel: Isidort most adták el 3.5 millió euróért és félmilliós bónuszlehetőségért a Lokomotiv Moszkvának, Millot-t a nyáron 1.75 millió euróért engedték el a VfB Stuttgarthoz, a középső középpályás Matazo sokat játszik, a belga U21-es válogatottban is (nemrégiben hosszabbítottak vele), a középhátvéd Matsima perceket kapott az első csapatban, de tagja a francia U20-as válogatottnak, ami a nagy üzlet előszobája.

A 2018-ban 20 millió euróért megvett, most húszéves Willem Geubbels nem lett az új Kylian Mbappé, most éppen a Nantes-ban kiegészítő ember, a picit nála is drágább, vele egykorú Pietro Pellegri a Milanban szerepel kölcsönben, most éppen a Torinónak akarják őt odaadni egy időre. Az olasz csatárnak egyébként is csak hatmillió euró a vételi opciója, ezt a milánóiak sikertelenül próbálták lealkudni 3.5 millióra.

Tehetségek jönnek, mennek...

 

 

De Keita Baldén, Antonio Barrecán, Pelén, Nacer Chadlin, Jean-Eudes Aholoun, Benjamin Henrichsen, Henry Onyekurun és Arthur Zagrén fejenként tízmillió eurót bukott a klub, és akkor a kisebb csapatokban „vegetáló”, tízmillió eurós összegekért vett játékosokról már ne is beszéljünk.

Télen eddig egy érkező volt: a húszéves brazil jobbhátvédet, Vandersont 11 millió euróért engedte el nevelőklubja, a Gremio, a játékost először a Barcelonának ajánlották fel. A 18 éves, korosztályos válogatott középhátvédért, Ismaël Doukouréért kevesebbet kér a Valenciennes, azonban magának a játékosnak van egy gazdagabb kérője: a Sevilla. Jóval idősebb az Everton középső és bal oldali védője, Mason Holgate, aki szintén Monaco-célpont (kölcsönbe), miként a PSG volt bekkje, a Nice után most az FC Bruges-ben sem villogó Stanley Nsoki; és felvették a kapcsolatot Christian Eriksennel is, a dán azonban északabbra vágyik.

Ha a Salzburg legnagyobb csillagaira nincs is pénze most a franciáknak, Junior Adamu, a húszéves, nigériai származású, de osztrák válogatott csatár a kiszemeltjük.

Még csak 21 esztendős, de már hétszeres felnőtt válogatott Aurélien Tchouaméni, akit 2020-ban 18 millióért vettek a Bordeaux-tól, most a Chelsea, a Barcelona, a Juventus, a Newcastle United, a Manchester United és a Bayern München is vinné, az angol és a spanyol sajtó ötvenmilliós vételárat sejt. Egyes francia újságírók pedig azt, hogy nem adják el most a futballistát, várnak nyárig, akkor a Real Madrid és a Manchester United is beszállhat a licitharcba.

Az ificsapat középpályását, Mamadou Coulibalyt a Hoffenheim csábítja, szintén nincs még profi szerződése a PSG középpályásának, Ismaël Gharbinak, őt Monacóból kecsegtetik minden földi jóval. A fent említett Matsima a Villarreal, az RC Strasbourg és az FC Basel „célkeresztjébe” került, és igen kapósak a monacói védők, mert a chilei Guillermo Maripánt a Tottenham venné meg.

Djibril Sidibé jobbhátvéd, világbajnok, és ugyan a 29 éves futballista mostanában nincs csúcsformában, de a Barcelona legyeskedik körülötte spanyol lapok szerint, lévén Sidibé szerződése hamarosan lejár – ugyanakkor a hosszabbítást sem vetette el a futballista.

Nem túl ismert, de tízmillió eurónál is többet ér a francia középhátvéd, Samuel Gigot játékjoga, a Szpartak Moszkvával a nyáron lejár a szerződése, de a Monaco mellett a Marseille is tárgyal vele.

Nem jött össze a nagy áttörés az orosz középső középpályásnak, Alekszandr Golovinnak, az alelnök Oleg Petrov a West Hamnek és az Evertonnak próbálja meg „elsózni” a 30 millióért vett játékost, aki iránt ismét érdeklődik a Newcastle is: pár évvel ezelőtt a „szarkáknak” esélyük sem volt a maguk ajánlataival a CSZKA Moszkvánál Golovinért, de nagyot fordult az idő kereke három és fél esztendő alatt...

 

 

A csapat nem jutott be a Bajnokok Ligája-csoportkörbe, de az Európa-ligában a kvartettje élén zárt, áll még a Francia Kupában, azonban a bajnokságban messze a dobogótól, ezért rúgták ki január elején Niko Kovacot. Utóda az FC Bruges-től érkező Philippe Clement lett, a sportigazgató egyébként az angol Paul Mitchell, aki a Monaco előtt az RB-csoport európai és amerikai „leányvállalatainál” dolgozott. Meglehet, elveszíti a télen a remek felépítésű, húszéves védőt, Benoit Badiashile-t, a Wolverhamton, a Newcastle és a West Ham fut érte versenyt. A legutolsó konkrét ajánlat 40 millió euróról szólt, ezt a Newcastle tette, és nem nyert vele, előtte a Wolverhampton nyilván hiába próbálkozott sovány 30 millióval.

Előre mennek: Brazília, Marokkó, Egyesült Államok, Kanada, Portugália és Libanon után Walesben is PSG-suli

 

 

A PSG mégiscsak el tudja engedni a magát nála fel nem találó Georginio Wijnaldumöt, akinek a fizetése visszarettentette a januári kérőket – a Tottenham ugyanis el szeretné engedni a magát nála fel nem találó Tanguy Ndombélét, akinek a fizetése visszarettentette a januári kérőket. A két csapat egymásra találása teljesen természetes.

Mauricio Pochettino sokat sejtetően elmaszatolta a választ arra a kérdésre, megszerzi-e a PSG a télen Ndombélét, angol lapok egy tavaszra szóló cseréről írnak, a francia RMC Sport szerint a párizsiak elsőre Leandro Paredest ajánlották fel, de a londoniak nem őt kérik.

A nagy talján transzfertudor, Fabrizio Romano szerint nem konkrét csere lesz, de Ndombélét mindenképpen elengedik a télen, ha állja a kérő a teljes bért, és a középpályás egykori londoni mestere, Pochettino keze alatt szeretne ismét futballozni, anno éppen a vezetőedző igazoltatta le őt a Tottenhamhez. Hatvanmillió euróért... A PSG vételi opcióval vagy vételi kötelezettséggel kéri el a játékost francia lapok szerint, Ndombélé ügynöke már átesett az első pár tárgyaláson Párizsban.

Sokat segít a kölcsönös kölcsönben, hogy mindkét játékos havi egymillió eurót keres, nettóban! És az ekkora bérek igencsak behatárolják a kérők körét, más is tudna erről mesélni.

 

 

Úgy néz ki, marad a Fény városában még egy ideig Mauro Icardi, akinek ugyan számos kérője van, de olyan egy sem, amelyik képes állni a csatár fejedelmi bérét, a nagy Gianluca Di Marzio szerint az argentin játékos biztosan nem igazol vissza most a Serie A-ba. A Newcastle Unitednek és a Manchester Citynek is szüksége van balhátvédre, és képesek megfizetni Layvin Kurzawát, Sergio Ricónak nem a teljes bérét (havi bruttó 350 ezer euró) állja az őt kölcsönkapó Mallorca. Julian Draxlert elviheti, aki képes megadni érte a húszmillió eurót, tudta meg a Le 10 Sport, a 17 éves karmester, Ismaël Gharbi legnevesebb és legtehetősebb kérője a Liverpool.

Rico távozása azt is jelenti, hogy a Newcastle United aligha kapja meg Keylor Navast.

Pierre-Emerick Aubameyang új munkaadója lehet a PSG, írta meg a Sky Sport, és érdekes, hogy az Arsenalt is hírbe hozták Wijnaldummel, nyilván azonnal felmerül itt is a csere lehetősége. A 32 éves csatár ügynökeivel a Milan, a Juventus, a Marseille és a Sevilla is tartja a kapcsolatot. Az Arsenalnak már nem kell a támadó, csak éppen Aubameyang ottani szerződése 2023-ig szól, fizetése havi bruttó hárommillió eurónál is nagyobb valamivel... Olasz lapok szerint a PSG nyári célpontja a Lille erőssége, Jonathan David lesz.

Aubameyang két legújabb kérője az al-Hilal és az al-Naszr, opciós kölcsönnel.

Napi Mbappé. A Real Madrid egykori játékosa, a klubnál még mindig sok ismerőssel bíró Geremi elárulta egy interjúban, hogy Florentino Pérez képtelen lesz kigazdálkodni Kylian Mbappé bérét.

A francia GFFN szerint a Tottenham ismét felajánlotta Dele Allit a PSG-nek (a nyáron nem adták meg az érte kérte 55 millió eurót), a középpályás egyik ügynöke, a nagynevű Pini Zahavi tárgyalt már Leonardóval, a párizsiak sportigazgatójával, aki szeretné Allit megszerezni, ellentétben Pochettinóval, aki inkább Ndombélét szeretné leigazolni most.

Sőt egyesek szerint Leonardo egy gigacserében gondolkodik: a serpenyő egyik tányérján Alli és Ndomélé, a másikán Wijnaldum és Draxler...

 


A LIGUE 1 ÁTIGAZOLÁSAI, 2022 TELE

SCO ANGERS
Érkezett:
Nabil Bentaleb (egyesület nélküli), Marin Jakolis (Hajduk Split, 500 000 euró)
Kölcsönből vissza: Lois Diony (Crvena zvezda)
Távozott: Billal Brahimi (Nice, 7 000 000 euró)
Kölcsönbe: Farid el-Melali (Pau), Antonin Bobichon (Nancy), Sada Thioub (St.-Étienne), Paul Bernardoni (St.-Étienne)

FC GIRONDINS BORDEAUX

Érkezett: Anel Ahmedhodzic (Malmö FF, 1 000 000), Marcelo (Lyon, ingyen)
Kölcsönbe: Josuha Guilavogui (Wolfsburg), Danilo Ihnatenko (Sahtar Doneck)

Távozott: Samuel Kalu (Watford, 3 000 000), Laurent Koscielny (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Josh Maja (Stoke City)

STADE BREST 29

Érkezett: Paul Lasne (egyesület nélküli), Juszef Belaili (Katar SZK, ingyen)
Kölcsönben: Martín Satriano (Inter)
Távozott: Romain Faivre (Lyon, 15 000 000)

CLERMONT FOOT 63
Érkezett:
Kölcsönbe:
Lucas Da Cunha (Clermont Foot)
Távozott: Jonathan Iglesias (Paris FC, ingyen)
Kölcsönbe: Julien Boyer (Bastia)

RC LENS
Érkezett: Patrick Berg (Bodö/Glimt, 4 500 000 euró)
Távozott:
Kölcsönbe:
Charles Boli (Vicenza), Jonathan Varane (Rodez)

LILLE OSC

Érkezett: Joffrey Bazie (Salitas), Edon Zhegrova (Basel, 7 000 000), Hatem Ben Arfa (egyesület nélküli)
Távozott: Jonathan Ikoné (Fiorentina, 14 000 000 euró), Thiago Maia (Flamengo, kölcsön után végleg, 4 000 000), Eugenio Pizzuto (szerződését felbontották), Reinildo Mandava (Atlético Madrid, 3 000 000)
Kölcsönbe: Yusuf Yazici (CSZKA Moszkva, 350 000)

FC LORIENT
Érkezett: Bonke Innocent (Malmö, ingyen), Ibrahima Koné (Sarpsborg, 4 000 000), Taofeek Ismaheel (Fredrikstad)
Távozott: Thomas Fontaine (Nancy, i.)
Kölcsönbe: Adrian Grbic (Vitesse), Loris Mouyokolo (Bourg-Péronnas)

OLYMPIQUE LYON
Érkezett: Romain Faivre (Brest, 15 000 000)
Kölcsönbe: Tanguy Ndombélé (Tottenham, 1 420 000)

Kölcsönből vissza: Camilo (Cuiabá), Yahya Soumaré (Dijon)
Távozott: Marcelo (Bordeaux, ingyen), Bruno Guimaraes (Newcastle United, 42 100 000), Iszlam Szlimani (Sporting CP, ingyen)
Kölcsönbe: Yahya Soumaré (Annecy), Florent Da Silva (Villefranche)

OLYMPIQUE MARSEILLE
Érkezett: Cédric Bakambu (Pejcsing Kuoan, ingyen), Sead Kolasinac (Arsenal, ingyen), Samuel Gigot (Szpartak Moszkva, 500 000)
Kölcsönből vissza: Darío Benedetto (Elche)
Távozott: Darío Benedetto (Boca Juniors, 3 000 000)
Kölcsönbe: Jordan Amavi (Nice), Samuel Gigot (Szpartak Moszkva)

FC METZ
Érkezett: Jemerson (egyesület nélküli), Jean-Armel Kana-Biyik (egyesület nélküli), Ibrahim Amadou (Sevilla, i.), Louis Mafouta (Neuchatel Xamax, ingyen), Fali Candé (Portimonense, 2 500 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Lamine Gueye (Paris FC), Cheikh Sabaly (Rouen), Warren Tchimbembé (Mirandés), Amine Basszi (Barnsley)

AS MONACO

Érkezett: Vanderson (Gremio, 11 000 000 euró)
Kölcsönből vissza: Pietro Pellegri (Milan)
Távozott: Wilson Isidor (Lokomotiv Moszkva, 3 500 000)
Kölcsönbe: Pietro Pellegri (Torino)

MONTPELLIER HSC
Érkezett: Gabriel Bares (Lausanne)
Távozott:
Kölcsönbe: Mathías Suárez (Montevideo City Torque)

FC NANTES
Érkezett:
Távozott: Renaud Emond (Standard Liege, 200 000), Charly Jan (Bourg-Péronnas, ingyen), Molla Wagué (Seraing, ingyen)

OGC NICE
Érkezett: Kouadio Ange Ahoussou (RC Abidjan), Billal Brahimi (Angers, 7 000 000)
Kölcsönbe: Jordan Amavi (Marseille)
Kölcsönből vissza: Danilo Barbosa (Palmeiras)
Távozott: Hassane Kamara (Watford, 4 000 000)
Kölcsönbe: Robson Bambu (Corinthians), Lucas Da Cunha (Clermont Foot), Deji Sotona (Brentford B)

FC PARIS SAINT-GERMAIN
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Garissone Innocent (Vannes), Kenny Nagera (Bastia)
Távozott:
Kölcsönbe: Rafinha (Real Sociedad), Sergio Rico (Mallorca), Teddy Alloh (Eupen), Kenny Nagera (Avranches)

STADE REIMS
Érkezett: Jens Cajuste (Midtjylland, 10 000 000)
Kölcsönbe: Maxime Busi (Parma)
Távozott: Mathieu Cafaro (Standard Liege, 250 000)
Kölcsönbe: Fodé Doucouré (Red Star), Mamadou Mbow (Nimes), N'Dri Philippe Koffi (Pacos de Ferreira)

FC STADE RENNES

Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Matthis Abline (Le Havre), Metehan Güclü (Emmen)

AS SAINT-ÉTIENNE

Érkezett: Joris Gnagnon (egyesület nélküli), Bakary Sako (egyesület nélküli), Eliaquim Mangala (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Sada Thioub (Angers), Paul Bernardoni (Angers), Falaye Sacko (Vitória Guimaraes, 300 000), Enzo Crivelli (Basaksehir)
Távozott: Alpha Sissoko (Quevilly Rouen, ingyen)
Kölcsönbe: Jean-Philippe Krasso (AC Ajaccio)
Kölcsönből vissza: Ignacio Ramírez (Liverpool Montevideo)

RC STRASBOURG ALSACE
Érkezett: Ismaël Doukouré (Valenciennes, 1 500 000)
Távozott:
Kölcsönbe: Alexandre Pierre (Annecy), Bingourou Kamara (Charleroi), Mahamé Siby (Paris FC), Lebo Mothiba (Troyes)

ESTAC TROYES
Érkezett: Abdu Conté (Moreirense, 2 700 000), Luka Ilics (Manchester City)
Kölcsönbe: Lebo Mothiba (Strasbourg), Iké Ugbo (Genk)

Kölcsönből vissza: Enrik Ostrc (NK Olimpija)
Távozott: Calvin Bombo (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Levi Lumeka (Vilafranquense), Gabriel Mutombo (Vilafranquense), Enrik Ostrc (Lommel), Jimmy Giraudon (Leganés)
Kölcsönből vissza: Patrick Roberts (Manchester City), Philippe Sandler (Manchester City)

A SOROZAT TOVÁBBI CIKKEI ITT!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik