Videó: Bale kulcsfontosságú góljai – BL- és MLS-döntő, válogatott

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2022.11.22. 09:47
null
Bale hétfő este a hajrában mentett pontot, de nem ez volt az első ilyen esete (Fotó: AFP)
Hétfő este Gareth Bale 82. percben szerzett góljával mentett pontot Wales Egyesült Államok elleni, 1–1-es döntetlennel végződő világbajnoki mérkőzésén. Wales 64 év után szerzett ismét gólt világbajnokságon. A támadónak nem ez volt az első fontos gólja, no meg hajrágólja pályafutása során...

Gareth Bale klubcsapataiban és válogatott színekben is számos fontos gólt szerzett, amelyek pontot vagy pontokat értek csapatának, de szerzett már hajrágólt BL- és MLS-döntőben is.

A 2014-es Király-kupa-döntőben Bale akkori csapata, a Real Madrid a Barcelona ellen játszott. A királyi gárda már a 10. percben vezetett, a második félidőben egyenlítettek a katalánok, sokáig úgy tűnt, hosszabbítás fog következni. A walesi támadó azonban a 85. percben betalált, ezzel a góllal pedig megnyerte a Real Madrid a Király-kupát.

Ugyanebben az évben a Bajnokok Ligája fináléjáta városi rivális Atlético Madriddal játszotta a Real, ekkor 1–1-es rendes játékidőt követően jött a hosszabbítás, de csak a 110. percben Bale fejelt a kapuba, ezzel a mérkőzésen először vezetettek a blancók. Az utolsó tíz percben végül még két Real-gól született, így Bale-éké lett a BL-trófea.

A Real színeiben a spanyol bajnokságban is voltak utolsó perces, ponto(ka)t érő találatai, 2016-ban a Real Sociedad ellen a 80. percben szerzett fejes góljával nyerte meg a Real a meccset, három évvel később a Villarreal ellen mentett pontot a 86. percben.

Bale a válogatottban is rendkívül hasznos gólokat ért el, az Ausztria elleni vb-selejtezőn – ugyan nem a hajrában, de – két fontos gólt szerzett, amivel megnyerték a találkozót.

Ugyanebben a sorozatban Fehéroroszország ellen is a walesiek nyerőembere volt. Már az első gólt is Bale lőtte büntetőből a 6. percben, később, 2–1-es fehérorosz vezetésnél egy újabb tizenegyesbőlő egyenlített a 69. percben, majd a 93.-ban szerzett góljával győzött ahazája, a begyűjtött három pont pedig nagyban hozzájárult ahhoz, hogy végül kijutottak a tornára.

Legutóbb pedig az MLS-ben köszönt be az utolsó utáni pillanatban. A Philadelphia Union elleni MLS-döntőben Bale csapata, a Los Angeles FC kétszer vezetett a rendes játékidőben, ám a Philadelphia kétszer is egyenlíteni tudott – először a magyar válogatott Gazdag Dániel góljával –, hosszabbításra mentve a mérkőzést. Sokáig maradt a 2–2-es állás, a 124. percben aztán betalált a Union, s úgy tűnt, ezzel el is nyeri a trófeát, azonban a 128. percben fejjel volt eredményes Bale, így egyenlített a 97. percben becserélt walesi klasszis. Ezt követően büntetőkkel az LAFC lett az MLS bajnoka.

VILÁGBAJNOKSÁG, KATAR
1. FORDULÓ

B-CSOPORT
EGYESÜLT ÁLLAMOK–WALES 1–1 (1–0)
Al-Rajjan, Ahmed bin Ali Stadion, 43 418 néző. Vezette: al-Dzsasszim (katari)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: M. Turner – Dest (Yedlin, 74.), Ream, Zimmerman, A. Robinson – McKennie (Aaronson, 66.), T. Adams, Musah (Acosta, 74.) – Weah (J. Morris, 88.), Sargent (H. Wright, 74.), Pulisic. Szövetségi kapitány: Gregg Berhalter
WALES: Hennessey – Mepham, Rodon, B. Davies – C. Roberts, Ampadu (Morrell, 90+5.), Ramsey, N. Williams (B. Johnson, 79.) – H. Wilson (S. Thomas, 90+3.), Bale, D. James (K. Moore, a félidőben). Szövetségi kapitány: Robert Page
Gólszerző: Weah (36.), ill. Bale (82. – 11-esből)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

A csoport másik mérkőzésén
Anglia–Irán 6–2
(Bellingham 35., Saka 43., 62., Sterling 45+1., Rashford 71., Grealish 89., ill. Taremi 65., 90+13. – a másodikat 11-esből)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik