Portugália is túl erős volt a Debrecenben vendégeskedő Katarnak

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2021.09.04. 18:40
null
(Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)
A Cristiano Ronaldo nélkül kiálló Portugália 3–1-re legyőzte Katart Debrecenben felkészülési mérkőzésen.


FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
Katar–Portugália 1–3 (0–2)
Debrecen,
Nagyerdei Stadion, 14 000 néző. V: Bogár Gergő
Katar:
Barsam – al-Ravi, Kuki, Abdelkarim Hasszan – Miguel (Koder, 88.), al-Ahrak (J. Hasszan, 45.), Budiaf (Madibo, 88.), Hatim, Elamin – Almoez Ali, Afif. Szövetségi kapitány: Félix Sánchez
Portugália:
A. Lopes – Semedo, Danilo Pereira, D. Duarte, Nuno Mendes (R. Guerreiro, 81.) – R. Neves (Rúben Dias, 68.), Joao Moutinho (Bruno Fernandes, 59.), Joao Mário (Trinacao, 68.) – G. Guedes (Rafa Silva, 81.), André Silva (Diogo Jota, 59.), Otávio. Szövetségi kapitány: Fernando Santos
Gólszerző:
Abdelkarim Hasszan (61.), ill. André Silva (23.), Otávio (25.), Bruno Fernandes (88. – 11-esből)
Kiállítva: Barsam (43.), Kuki (87.)

Ugyan Cristiano Ronaldo nélkül érkezett meg ismét Magyarországra a portugál válogatott, de sokan várták a csapatot Debrecenben, és sokan látták őket a Nagyerdei Stadionban is. Debrecennek már napok óra vendége a katari válogatott, amely már a jövő évi világbajnokságra készül, és mivel rendezőként nem kell selejtezőket játszania, Európában készül fel a várva várt eseményre.

A KATARI VÁLOGATOTT MÚLJÁRÓL ÉS JELENÉRŐL, MAGYARORSZÁGI KALANDJAIRÓL BŐVEBBEN ITT OLVASHAT!

Fernando Santos, a portugálok mestere a teljes legutóbbi kezdőcsapatát lecserélte, ami nem csoda, hiszen a portugálok két világbajnoki selejtező között érkeztek erre a mérkőzésre. Az már inkább meglepő volt, hogy sokkal jobban kezdtek a katariak, különösen Akram Afif villogott, de társai nem céloztak eléggé pontosan. Bezzeg az európai csillagok: előbb André Silva, majd Otávio fejelt gólt Abdelkarim Hasszan hibájából.

A katari védő a második félidőben kárpótolta társait egy szép fejes góllal, majd következtek a szokásos csereberélgetések.

Diogo Jota és Bruno Fernandes is komolyan vette a mérkőzést, előbbi kihagyott két helyzetet, utóbbi értékesített egy büntetőt.

A mérkőzést Bogár Gergő vezette, jól, arról nem ő tehetett, hogy kétszer is meg kellett villantani a piros lapot: előbb a tizenhatos előtt szabálytalankodó kapusnak, Mesal Barsamnak, majd a büntető megítélése után vállalhatatlan módon reklamáló védőnek, Bualem Kukinak.

PERCRŐL PERCRE

22-szer lőttek/fejeltek kapura a portugálok, 5-ször a katariak. 8, ill. 2 ment ebből kapura.

90+3. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

Két perc a ráadás.

90. pec Jota ballal a jobb alsó mellé lő az ötös bal sarkáról.

(Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)
(Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)

88. PERC BRUNO FERNANDES JOBBAL A JOBB ALSÓBA LŐ. Hasszan érezte az irányt, de ezt nem érhette el. 1–3!

87. perc Asszim Madibo és Muszáb Koder a pályán.

87. perc Bualem Kuki meg annyira hevesen reklamálhatott, hogy piros lapot kap!

84. perc BÜNTETŐ, Jotát ellöki az ötös bal sarka előtt Tarek. Hevesen reklamálnak, kap is egy sárga lapot Haszan al-Hajdosz.

83. perc Hasszan vetődve kikapja a jobb alsó elől Fernandes jobblábas, 21 méteres lövését.

81. perc Raphael Guerreiro be, Navas le. Guedest meg Rafa Silva váltja.

79. perc Fernandes jobbal 25-ről milliméterekkel lő egy szabadrúgást a jobb felső mellé, a labda mintha a kapufát is súrolta volna.

(Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)
(Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)

76. perc Ahmed al-Áeldin, Haszan al-Hajdosz és Tarek Salman áll be a katariakhoz.

Afif jól játszik ma. A jemeni szülőktől származó, Dohában napvilágot látó futballista az Aspire Akadémia neveltje, spanyol csereprogram keretében a Sevilla és a Villarreal utánpótlásában is játszott. Az utóbbi 2016-ban profi szerződést kínált neki, ezzel ő lett a La Liga történetének első katari játékosa, igaz, nem játszott sokat a spanyol élvonalban. Kölcsönadását követően a Sporting Gijón összesen 11 mérkőzésen számolt vele, gólt nem szerzett. Egy évvel később a belga élvonalbeli Eupen vette kölcsön, majd 2018 nyarától a katari al-Szadd, amely aztán 1 millió euróért végleg megvette a Villarrealtól. Hazája bajnokságában megtalálta a helyét, 92 tétmérkőzésen 59 gól és 41 gólpassz a mérlege, a válogatottnak is az egyik legnagyobb erőssége. A 2019-es Ázsia-kupa megnyeréséből 1 góllal és 11 gólpasszal vette ki a részét.

71. perc Mellé, Fernandes jobbról középre ad, Jota tízről a léc fölé fejel, estében, szép mozdulattal.

68. perc Francisco Trincao Mariót, Rúben Dias Nevest váltja.

A katari válogatott az esemény megszerzése óta még komolyabban veszi a felkészülést, és igyekszik az Aspire Akadémiáról kikerülő futballistákat folyamatosan beépíteni a csapatba, és a mélyebb merítési lehetőségek érdekében folyamatosan honosít játékosokat. Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke 2015-ben figyelmeztette is a katariakat, hogy szankciókat is foganatosíthat, ha a játékosok megszerzésében túlzásokba esnek. A figyelmeztetések ellenére a 2019-es Ázsia-kupán – amelyet Katar megnyert – az Arab Emírségek panasszal élt két katari futballista, a szudáni születésű Almoez Ali és az iráni Basszam al-Ravi játéka ellen, a tiltakozást azonban az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC) lesöpörte az asztalról. Katar a legfrissebb FIFA-világranglistán a 42. helyet foglalja el (Magyarország a 37.), amely a 2013. július 4-én kihirdetett 101. helyhez képest hatalmas előrelépés. A csapat valódi erejére azonban – a Debrecenben rendezendő Szerbia és Portugália elleni mérkőzések mellett – leginkább a 2022-es hazai rendezésű világbajnokság adhat választ.

64. perc Otávio kap sárga lapot a másik 16-os, Kuki lerántásáért.

Afifé a gólpassz.

61. PERC AMELY MOST EGÉSZ GÓL, a jobb oldali beadást ABDELKARIM HASSZAN 11-ről a bal alsó sarokba fejeli, Semedo mellől. 1–2!

60. perc Pereira ment Miguel elő, de szöglet.

59. perc Diogo Jota be, Silva le, Moutinhót meg Bruno Fernandes váltja. Luxuscserék, mit mondjunk?

58. perc Kimarad, Mario jobbal az égbe lövi Otávio jobbról érkező lapos passzát.

57. perc A pályán nagy, de meddő portugál fölény, nagy izgalmat csak az keltett mostanában, hogy Neves elesett a balon.

Az elmúlt tíz-tizenöt év hatalmas pénzügyi beruházásaiból a katari válogatott is profitál, bár talán nem annyira intenzíven, mint ahogyan azt a szövetségnél előzetesen várták. A Katari Labdarúgó-szövetséget (QFA) 1960-ban alapították, tíz évvel később lett tagja a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA). A válogatott az első mérkőzését 1970-ben játszotta, első világbajnoki selejtezőjére 1977-ben került sor. A kijutáshoz az 1998-as torna előtt álltak a legközelebb, a részvételről döntő mérkőzést azonban Szaúd-Arábia ellen 1–0-ra elveszítették. A fordulópont a nemzeti együttes életében akkor jött el, amikor Katar 2010 decemberében megkapta a 2022-es világbajnokság rendezési jogát. A torna különlegessége, hogy a kánikula miatt november 21. és december 18. között rendezik meg.

51. perc Otávio passzát Moutinho jobbal 17-ről a kapushoz vágja.

48. perc A. Hasszan lefüleli az ötösön Silva jobb oldali beadását.

46. PERC FOLYTATJUK!

Érkezésükkel Debrecen városa a presztízs­szempontok mellett anyagilag is jól jár, a vendégéjszakákra (a Hotel Divinus Executive lakosztálya 78 000 forinttól érhető el, Royal lakosztálya 180 000 forintba kerül, míg az egyágyas szobák ára 36-46 ezer forint éjszakánként), a stadion, az edzőközpont bérleti díjára, a meccsrendezésre és egyebekre összesen akár százmillió forintot meghaladó összeget is elkölthetnek.

A katariak szálláshelye információink szerint márciushoz hasonlóan ezúttal is az ötcsillagos Hotel Divinus. A küldöttség tagjai már megérkeztek Debrecenbe, és egészen szeptember 5-ig, a Portugália elleni mérkőzés másnapjáig maradnak, a válogatott az edzéseit a Nagyerdei Stadionon kívül a Debrecen-Pallagon található Debreceni Labdarúgó Akadémia edzőközpontjában tartja. A katariak debreceni tartózkodása elismerés a város felé, hiszen dönthettek volna úgy, hogy máshol rendezik a szerbek és a portugálok elleni találkozókat – az ausztriai edzőtábor miatt adta volna magát Bécs, hazánkban pedig valamelyik budapesti stadion –, de tavasszal nagyon jó élményekkel gazdagodtak, és ez megkönnyítette nekik a választást.

Felfedezi Magyarországot a portugál válogatott, az Európa-bajnokság csoportmérkőzései alatt Budapesten állomásozott – a margitszigeti Grand Hotelben lakott, míg edzéseit az Illovszky Rudolf Stadionban tartotta –, szeptember 4-én pedig Debrecenbe érkezett. Lapunk információi szerint Fernando Santos szövetségi kapitány együttese csupán egy éjszakát tölt a városban, szállása a Hotel Lyciumban lesz. A csapat három nap múlva idegenben Azerbajdzsánban játszik világbajnoki selejtezőt.


(Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)
(Fotó: Kovács Péter/Hajdú-Bihari Napló)



45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45. perc Moutinho jobbal nem sokkal lő a bal felső fölé, a sorfalban valaki belefejelt a labdába.

Két perc a ráadás.

45. perc Csere, Abdullah Alahrak le, Jusszuf Hasszan be.

43. perc Így tehát piros lap Mesál Barsamnak, az al-Szadd kapusának. Jó döntés szerintünk a magyar stábtól.

Bogár két asszisztense Garai Péter és Bornemissza Norbert.

41. perc Bogár Gergő fülére elmesélik a történetet a VAR-szobából. Megnézi TV-n! Szerintünk ugyanis nem volt les!

40. perc Megússza Katar, Guedest felrúgja a 16-os előtt a kapus... de les volt előtte.

36. perc Silva ezt is kihagyja, Guedes beadását elvariálja az ötös előtt, ment előle ballal Budiaf, de a bal alsó felé, szerencséjére eléri a labdát a vetődő kapusa.

34. perc Silva jobbal az ötös jobb sarka elől a bevetődő Elaminba lő, a kipattanót Otávio jobbal a bal alsóba bombázná 20-ról, de véd a kapus, a labda azonban Silva elé csorog... aki kissé jobbról, hat méterről jobbal gyatrán a bal alsó mellé emel.

31. perc Moutinho passzát Neves jobbal a bal alsóba vágná 25-ről, kissé jobbról, de vetődve fogja a labdát Baraham.

27. perc Mellé, Mario jobbal nem sokkal lő a jobb alsó mellé 22-ről, kissé balról. A középpályás nem úgy játszik ma, mint korábban az Interben.

Nem fogják így dicsérni a katari bekket a meccs után: Hasszan, Hasszan, te mindenem!

25. PERC ITT A MÁSODIK, Mario vált a balon Guedesszel, a ballábas beívelést OTÁVIO Hasszan mellől hét méterről, minimálisan jobbról a bal felső sarokba fejeli. 0–2!

23. PERC ITT A GÓL, ANDRÉ SILVA a bal alsóba fejeli középről, öt méterről Mario bal oldali, jobblábas beadását, letérdelve. Hasszan nagyot hibázott, nem érte el fejjel a beívelést: 0–1!

20. perc Helyzet, de Mendes hosszan veszi le az ötös bal sarkán Otávio remek ívelését. A bekk ugyebár a PSG friss igazolása.

19. perc Hasszan összefut Guedesszel, majdnem újabb sárga lap...

A szélső a Benfica neveltje, de 42-szeres katari válogatott.

15. perc Miguel nagyon hajt, előbb felrúgja őt Neves, aztán beadását középre öklözi a kapus, de Hatim ballal kapura tud lőni, 13-ról, a félmagasan szálló labdát eléri azonban a jobb sarok előtt a nagyot vetődő Lopes!

Lesz belőlük gombfoci?


10. perc Abdelkarim Hasszan kap sárga lapot. háturól odarúgott Otáviónak.

9. perc KAPUFA, Afif tarthatatlan, két csel után szépen passzol, bokából az ötös bal sarka elé befutó Alihoz, aki ballal a jobb oldali kapufát találja el, nem sokkal elvétve a rövid felső sarkot.

7. perc Semedo okoz gondot a védőknek két rossz beadással, de mentenek végül előtte az ötösön.

6. perc Afif szép bal oldali beadását menti középen Pereira, a PSG szűrője.

5. perc Helyzet, Afif megindul a balon, a két csele és a visszagurítása is jó, de ballal 13-ról, középről gyatrán a bal alsó mellé lő Hatim, a csk.

3. perc Silva megindul kétszer is a jobbon, de szereli őt a lövés, majd a beadás közben is Elamin.

Meglepően sokan vannak, jó 14 ezren – jelentik a helyszínről.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A katariak tiszta bordóban, a portugálok fehér fehér-bordó mezben és fehér nadrágban.

Nagy taps a mentősöknek! Sikeresen újraélesztettek egy nézőt.

Fotó: Gál Csaba
Fotó: Gál Csaba

Egy kis örökmérleg: a két csapat még nem találkozott egymással.


Katar a 2022-es vb házigazdájaként nem vív selejtezőt, az európai kvalifikáció A-csoportjának együtteseivel játszik felkészülési mérkőzéseket. A „hazai” mérkőzéseit Debrecenben játssza, Luxemburgot 1–0-ra, Azerbajdzsánt 2–1-re legyőzte, Írországgal 1–1-et ért el. Majd jött a szerb henger.

Mint ismert, a portugál válogatott a nyári Európa-bajnokságon kétszer lépett pályára a Puskás Arénában, Magyarországot 3–0-ra legyőzte, Franciaországgal 2–2-es döntetlent játszott.

Cristiano Ronaldo a következő hetet minden bizonnyal Manchesterben tölti majd, s rápihenhet a Newcastle United elleni Premier League-összecsapásra, amelyen (újra) bemutatkozhat az Old Trafford közönsége előtt.

Ez volt CR második sárgája a selejtezősorozatban, így biztosan nem játszhat Azerbajdzsán ellen – a portugál válogatott kimenőt adott neki, ezért nem utazik el a Katar elleni debreceni felkészülési mérkőzésre.

A 36 esztendős klasszis támadó az írek elleni világbajnoki selejtezőn a 97. percben kapott sárga lapot, miután győztes gólt szerzett, és levette a mezét. Az MU régi-új csatára a válogatott sikerét és az új rekordját is alaposan megünnepelte.

Cristiano Ronaldo nem utazott el Debrecenbe.

A szerb labdarúgó-válogatott 4–0-ra legyőzte Katart a debreceni Nagyerdei Stadionban rendezett felkészülési mérkőzésen.



Joao Janeiro természetesen ott lesz a debreceni Nagyerdei Stadion lelátóján szombaton a Katar–Portugália mérkőzésen, amelyre – mint arról már beszámoltunk – a világhírű Cristiano Ronaldo nélkül érkeztek meg a dél-európaiak. „Még csak két és fél hónapja dolgozom Kisvárdán, de már másodszor láthatom élőben futballozni a portugál válogatottat, hiszen ott lehettem a helyszínen a budapesti magyar-portugál Európa-bajnoki meccsen is – mondta Joao Janeiro. – Fernando Santos szövetségi kapitány hívott meg, aki egykor a mentorom volt.”

Tudják-e a Kisvárda edzőjének szülőhazájában, ki a jelenlegi magyar éllovas szakvezetője? „Őszintén szólva nem sokan ismerhetik Joao Janeiro nevét – árulta el Filipe Goncalves, a Canal11 csatorna szerkesztője. – Amikor az Európa-bajnokság idején Magyarországra látogattam, akkor tudtam meg, hogy Joao Janeiro lett Kisvárdán az edző. Akkor is meglátogattuk őt, éppen az első munkanapját töltötte csapatánál. Azóta követem a pályafutását, és mivel élen áll az együttesével, a mostani látogatásunkkor jóval izgalmasabb anyagot tudtunk forgatni. Követhetetlen, hogy szerte a világon hány száz portugál edző dolgozik. Nem kérdéses, José Mourinho nyitotta meg az utat, azóta a világ számos táján népszerűek honfitársaink. Joao Janeiro azért sem szerzett nevet magának korábban, mert elsősorban másodedzőként, a háttérben tevékenykedett Portugáliában.”

A Katar−Portugália felkészülési meccsre érkező társaságok forgattak az NB I listavezetőjénél. EGYMÁST VÁLTOTTÁK PÉNTEKEN a portugál televíziós stábok Kisvárdán. A Canal11 és a közszolgálati, Antenna1 társaság az NB I-ben listavezető együttes vezetőedzőjére, Joao Janeiróra volt kíváncsi, de nem kizárólag miatta érkeztek Magyarországra. Az apropót a portugál vá logatott szombati, Katar elleni, debreceni felkészülési mérkőzése adta, és ha már itt dolgoznak a közelben, ellátogattak a magyar élvonal egyedüli portugál vezetőedzőjéhez, honfitársukhoz is. Vajon mit mond egy átlagos portugál futballszurkolónak Joao Janeiro neve?

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A KATAR–PORTUGÁLIA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik