Húsz éve nem nyert, de Katarban is favorit – Brazília begyűjtheti a 6. csillagát

Vágólapra másolva!
2022.11.04. 16:22
null
Vinícius Jr., Neymar Jr., Marquinhos és Antony is sokat tehet Katarban a hatodik brazil vb-címért (Fotók: AFP, Imago Images)
A november 20-án kezdődő labdarúgó-világbajnokság rajtja előtt „szétcincáljuk” az öt vb-címével csúcstartó Brazília válogatottját. A selecao 2002-ben, 20 évvel ezelőtt nyert vb-aranyat legutóbb, de a mostani együttes is favoritnak számít. Vajon Neymarék beváltják a hozzájuk fűzött reményeket, vagy ez a generáció is csalódást okoz?

Legutóbb húsz évvel ezelőtt, többek között Ronaldo, Ronaldinho, Rivaldo, Roberto Carlos és Cafu remeklésével nyert labdarúgó-világbajnokságot a brazil válogatott. A 2002-es volt a selecao történetének ötödik vb-győzelme, ám azóta elődöntőig is csak egyszer, 2014-ben, a Brazíliában rendezett tornán jutott el a legeredményesebb nemzet válogatottja, amely – egyedüliként – eddig valamennyi világbajnokságon részt vett.

A BRAZIL VÁLOGATOTT LEGÉRTÉKESEBB JÁTÉKOSAI
VINÍCIUS JR. (Real Madrid) 120 millió euró
NEYMAR JR. (Paris Saint-Germain) 75 millió euró
ANTONY (Manchester United) 75 millió euró
RODRYGO (Real Madrid) 70 millió euró
MARQUINHOS (Paris Saint-Germain) 70 millió euró

Nézzük, Katarban megszerezheti-e hatodik csillagát a brazil együttes! A válogatott úgy zárt a katari tornát megelőző dél-amerikai vb-selejtező első helyén, hogy egyszer sem kapott ki: 17 mérkőzéséből 14-et megnyert, háromszor döntetlent játszott, ráadásul plusz 35-ös gólkülönbséggel végzett. A 2018-as oroszországi világbajnokság óta csupán egy felkészülési mérkőzést veszített el, még 2019-ben Argentína ellen, ám azt követően minden hasonló jellegű összecsapását megnyerte. Egy fájó pont mégis van a brazilok több mint négy éve tartó vb-felkészülésében, méghozzá a 2021-es Copa América, amelyen a selecao első hat mérkőzéséből ötöt megnyert (Ecuadorral az utolsó, már tét nélküli csoportmeccsén ikszelt), a döntőt azonban 1–0-ra elveszítette Argentína ellen – pedig a finálé java részében fölényben játszott. A felsorolt eredmények, a sztárjátékosok száma és a nem túl meggyőző európai válogatottak miatt egyáltalán nem meglepő, hogy a fogadóirodáknál egységesen Brazília a katari torna egyértelmű favoritja.

Tite világbajnoki győzelemmel búcsúzna a brazil kisapdtól
Tite világbajnoki győzelemmel búcsúzna a brazil kisapdtól
A BRAZIL VÁLOGATOTT TELJESÍTMÉNYE TITE IRÁNYÍTÁSÁVAL
76 mérkőzés
57 győzelem
14 döntetlen
5 vereség

A selecaót 2016 óta 76 mérkőzésen irányító, de a katari vb után biztosan leköszönő 61 éves szövetségi kapitány, Tite (ejtsd: Csicsi) nemrég online sajtótájékoztatót tartott brazil újságíróknak, amelyen elárulta, hogy a taktikai elképzelése már megvan a tornára (csapata minden bizonnyal pozíciós futballt játszik majd 4–2–3–1-es formációban), a személyi kérdésekről még nem döntött (kerethirdetése november 7-én várható), s a csapat összeállítása során a kulcskérdés az egyensúly megtalálása.

Hogy kik is pályáznak Brazília keretébe? Ami a kapusposztot illeti, a vb-selejtezőben sokszor bizonyító Wéverton kezdőként minden bizonnyal nem jön számításba, de nagy kérdés, hogy a Manchester Cityt erősítő Ederson vagy a liverpooli Alisson védi-e végig a világbajnokságot. Ederson remek formában van, ráadásul a proaktív kapusok között talán ő a legjobb a világon: elképesztő pontossággal hajtja végre klubcsapatában a „felpasszokat”, sokszor a tizenegyedik mezőnyjátékosnak tekinthető, lábbal is mindent megold, ugyanakkor Alisson a védések hatékonyságát tekintve megbízhatóbb és rutinosabb is válogatott szinten. Ami a középső védőket illeti, Tite-nek egyszerre van könnyű, mégis nehéz dolga, hiszen Thiago Silva (Chelsea), Marquinhos (PSG) és Éder Militao (Real Madrid) is világklasszis teljesítményre képes, ráadásul ott van Gabriel Magalhaes is, aki az Arsenalban bizonyítja tehetségét, megbízhatóságát. Van tehát kik közül válogatnia, de jó eséllyel Thiago Silva és Marquinhos alkotja majd a belsővédő-párost, így Militaónak más szerep juthat. A Real Madrid védője ugyanis bevethető a védelem jobb oldalán is (a Portóban nagyrészt ott játszott), a brazil válogatott két legsebezhetőbb pontja pedig jelenleg éppen a védősor két széle. Ha Militao mégis középre kerülne (vagy nem lenne kezdő), jobb oldali védőnek még Danilo (Juventus) jöhet számításba, aki védekezésben gyengébb, de a támadásokat jobban tudja segíteni. A védősor bal oldalán szintén nincs könnyű (vagy jó) helyzetben Tite, de a legutóbbi meccsek tanulsága az, hogy a Manchester United Sevillának kölcsönadott játékosa, Alex Telles fogja megoldani a feladatot, aki a felfutások, beadások, lövések terén remek, védekezésben kevésbé.

BRAZÍLIA ÖT VB-GYŐZELME DIÓHÉJBAN

BRAZÍLIA VB-GYŐZELMEI
1958, Svédország
1962, Chile
1970, Mexikó
1994, Egyesült Államok
2002, Dél-Korea és Japán

A középpályán van egy biztos pontja a szövetségi kapitánynak, méghozzá a nyáron klubot váltó ötszörös Bajnokok Ligája-győztes Casemiro, aki a hatos poszt talán legjobbja a világon. A kérdés az, ki játszik mellette a vébén: a liverpooli Fabinho képességei hasonlók, Casemiro manchesteri csapattársa, Fred is kézenfekvő megoldás lehet, hiszen azon kívül, hogy immár egy klubban futballoznak, a válogatottban is sikeresek voltak egymás mellett. Ám ott van még a Newcastle-ba igazolása óta egyértelműen világklasszis formában futballozó Bruno Guimaraes is! Persze az alapvetően tízes poszton játszó Lucas Paqueta (West Ham) hátrébb tolása sem elképzelhetetlen, a dupla szűrő egyik tagjaként is megállja helyét. Paqueta játszhat irányítót is, ám erre talán a csapat motorjának, vezérének, szupersztárjának, Neymarnak van a legtöbb esélye, aki szinte biztosan nem eredeti pozíciójában, balszélsőként játszik majd a tornán, a kérdés csak az, hogy tízes vagy csatár lesz-e… Tite egy alkalommal már beszélt erről, s akkor nem látta akadályát, hogy Neymart kilencesként játszassa, ám azóta több csatára is formába lendült: Richarlison (Tottenham) éppen a válogatottban zárt elképesztően termékeny szériát az utóbbi hónapokban, az Arsenalhoz szerződött Gabriel Jesus pedig klubjában remekel hétről hétre, de még a liverpooli Roberto Firmino bevetését sem lehet kizárni. Ha hármójuk közül valaki kezdő lesz a vébén, Neymar pedig ezáltal tízes, akkor Casemiro mellé szinte biztosan nem Paqueta kerül a középpályára, hanem Fred vagy Guimaraes – így áll össze a kirakós.

A támadósor két szélét nézve igazán kényelmes helyzetben találhatja magát Tite, hiszen e két poszton összesen öt világklasszis áll rendelkezésére. A bal oldalon vélhetően kerete jelenlegi legértékesebb játékosa, a Real Madriddal BL-győztes Vinícius Júnior kezd majd, de a Premier League-ben elképesztő formát mutató Gabriel Martinelli már a sarkát tapossa. Az igazi fejtörést a jobb oldal adhatja Tite-nek, hiszen Rodrygo (Real Madrid), Antony (Manchester United) és Raphinha (FC Barcelona) is kezdőcsapatba való, a világ legnagyobb klubjaiban futballozó sztárjátékos, kiváló cselezőkészséggel, robbanékonysággal, és mindhárom kifejezetten fiatal. Közöttük minden bizonnyal az aktuális forma dönt, amiben most talán Antony áll legjobban.

Szóval nem csupán Brazília lakossága, hanem szinte az egész világ várja lélegzet visszafojtva azt a november hetediki kerethirdetést…

Rodrygo, a Real Madrid 21 éves ásza
Rodrygo, a Real Madrid 21 éves ásza
AZ EDDIGI VILÁGBAJNOKOK
BRAZÍLIA 5
NÉMETORSZÁG 4
OLASZORSZÁG 4
URUGUAY 2
ARGENTÍNA 2
FRANCIAORSZÁG 2
ANGLIA 1
SPANYOLORSZÁG 1


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 29-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik