Hat válogatott, amely megtréfálhatja az esélyeseket a katari világbajnokságon

CSELŐTEI MÁRKCSELŐTEI MÁRK
Vágólapra másolva!
2022.10.10. 13:38
null
Az uruguayi Federico Valverde, a dán Christian Eriksen, a szerb Alekszandar Mitrovics és a szenegáli Sadio Mané is sokat tehet majd azért, hogy válogatottja messzire jusson a katari vb-n (Fotó: AFP, Imago Images)
November 20-án rajtol a katari labdarúgó-világbajnokság, 32 csapatos mezőnyében a széles körben ismert válogatottak mellett olyanokkal, amelyek megtréfálhatják az esélyeseket – közülük emeltünk ki hatot.

SZENEGÁL

Emlékezetes módon ért véget a 2018-as oroszországi vb a szenegáli válogatottnak, hiszen úgy esett ki kvartettjéből csoportharmadikként, hogy ugyanannyi pontot gyűjtött, mint a második Japán, kettejük között pedig végül csupán a sárga lapok száma döntött. Az azóta eltelt négy és fél évben csak erősödött a szenegáliak kerete, ráadásul sztárokban sem szenved hiányt: a támadósor vezére a Bayern München sztárja, Sadio Mané, a védelemé pedig a Chelsea klasszisa, Kalidou Koulibaly. Minőségi futballistái ellenére jobbára a nála gyengébb ellenfelekkel szemben is a védekezésre s a labdaszerzés utáni kontrára épít a szenegáli válogatott, amiért sok kritikát kap Aliou Cissé szövetségi kapitány, de az eredményességét nem lehet vitatni: nemzete megnyerte a 2022-es Afrika-kupát, majd a vb-selejtező utolsó körében Egyiptom ellen győzedelmeskedett. A katari vébén az A-csoportba került Szenegál, amelyben Hollandia a favorit, de Ecuador és Katar előtt könnyedén övé lehet a csoport második helye. Az egyenes kieséses szakaszban persze nem mindegy, ki jön majd először szembe, de sztárjátékosai és játékstílusa miatt bárkire veszélyes lehet a Cissé irányította alakulat.

Sztárjátékosai: Sadio Mané (Liverpool), Kalidou Koulibaly (Chelsea), Édouard Mendy (Chelsea)
Szövetségi kapitánya: Aliou Cissé (szenegáli)
Csoportellenfelei: Katar, Ecuador, Hollandia
A legutóbbi vb-n elért helyezése: csoportharmadik
A FIFA-világranglistán: 21.


EGYESÜLT ÁLLAMOK


Aranygeneráció – sütik rá az amerikai drukkerek hazájuk futballválogatottjának jelenlegi keretére, amelynek átlagéletkora rendkívül alacsony, s amely éppen 2026-ra, az amerikai rendezésű világbajnokságra érhet össze igazán. Persze a mostani csapatot sem szabad lebecsülni: a keret tele van olyan futballistával, aki hétről hétre Európa legjobb klubjaiban edződik, és képes egy mozdulattal eldönteni a szoros mérkőzéseket. Az előző vébéről lemaradó Egyesült Államok válogatottjának ugyanakkor már a csoportból való továbbjutás is nagyszerű eredmény lenne, erre pedig minden esélye megvan: a kvartett favoritja természetesen az Eb-döntős Anglia (bár Gareth Southgate együttesének mostani formáját elnézve, ki tudja), de Irán és Wales ellen nem elképzelhetetlen az amerikai győzelem, sőt...

Sztárjátékosai: Christian Pulisic (Chelsea), Giovanni Reyna (Dortmund), Sergino Dest (AC Milan)
Szövetségi kapitánya: Gregg Berhalter (amerikai)
Csoportellenfelei: Anglia, Irán, Wales
A legutóbbi vb-n elért helyezése: nem vett részt
A FIFA-világranglistán: 22.


DÁNIA

Lehet-e egyáltalán meglepetéscsapatként utalni egy olyat válogatottra, amely alig több mint egy évvel ezelőtt elődöntőig menetelt az Európa-bajnokságon? Lehet, hiszen hiába érnek el évek óta elképesztő sikereket a dánok, még mindig sokan lebecsülik őket, s a fogadóirodák is csak a 13-14. helyre teszik őket erősorrendjükben, tehát a nyolcaddöntős mezőny végére. Pedig a dán válogatott az elmúlt években sokszor bizonyított Kasper Hjulmand szövetségi kapitány irányításával: a tavalyi Eb-n Christian Eriksen drámája miatt a figyelem középpontjába kerülő együttes csak a hosszabbításban bukta el Anglia ellen a döntőbe jutást, a vb-selejtezőben 10 meccséből kilencet (!) megnyert, és 30–3-as gólkülönbséggel végzett az élen, a Nemzetek Ligája A-ligájában pedig oda-vissza legyőzte a vb-címvédő francia válogatottat. Utóbbi különösen jó jel, hiszen a franciák 2018 után ismét egy csoportban vannak Dániával a vb-n, rajtuk kívül Ausztrália és Tunézia tartozik a kvartetthez. Így a kérdés nem is az, sikerül-e továbbjutniuk, hanem hogy meddig tarthat a vb-menetelésük – szerintünk sokáig...

Sztárjátékosai: Christian Eriksen (Manchester United), Andreas Christensen (Barcelona), Pierre-Emile Höjbjerg (Tottenham)
Szövetségi kapitánya: Kasper Hjulmand (dán)
Csoportellenfelei: Franciaország, Ausztrália, Tunézia
A legutóbbi vb-n elért helyezése: nyolcaddöntő
A FIFA-világranglistán: 13.


KANADA


Amíg az Egyesült Államoknál aranygenerációról, nagyratörő tervekről beszélnek, addig északi szomszédjaik, a kanadaiak szépen csendben összeraktak egy legalább olyan erős, ha nem erősebb, remekül vezetett csapatot, amely Mexikót és az amerikaiakat megelőzve megnyerte az észak-amerikai vb-selejtezőt – Kanada így 1986 után lehet ott ismét a világbajnokságon. A sikersztori tehát már most megvan, de evés közben jön meg az étvágy... A kanadaiak kvartettjét elnézve persze egyáltalán nem reális cél a továbbjutás, hiszen a még verhetőnek tűnő marokkóiak mellett a 2018-as vb-n ezüstérmes horvátok s az akkor bronzérmes belgák szerepelnek itt, de mindkét válogatott képes meglepő vereségeket elszenvedni, pláne egy ilyen szervezett csapat ellen. Kanada legnagyobb sztárja egyértelműen a Bayern München szélső védője, Alphonso Davies, aki hazája válogatottjában szinte minden poszton játszott már, könnyen lehet, hogy a vébén balszélső vagy tízes lesz – ezzel is segítve a támadójátékot.

Sztárjátékosai:
Alphonso Davis (Bayern München), Jonathan David (Lille), Stephen Eustáquio (Porto)
Szövetségi kapitánya: John Herdman (brit)
Csoportellenfelei: Belgium, Marokkó, Horvátország
A legutóbbi vb-n elért helyezése: nem vett részt
A FIFA-világranglistán: 72.

SZERBIA

Két évvel ezelőtt kétségbeeséstől volt hangos a szerb futballsajtó, különösen akkor, amikor a Nemzetek Ligája B-divíziójában Magyarország és Oroszország mögött csak a harmadik helyen végzett a szerb válogatott, jobb gólkülönbséggel megelőzve a törököket. Azóta nagyot fordult a világ: Szerbia a vb-selejtezőben a portugálokat megelőzve megnyerte csoportját, majd az NL 2022–2023-as kiírásában is kvartettje élén végzett, megelőzve Norvégiát, Szlovéniát és Svédországot. A szerbek ráadásul több sztárt is kitermeltek az utóbbi években: a válogatottban mindig brillírozó csatár, Alekszandar Mitrovics csúcsformában van, így hiába luxus, a Juventus csillaga, Dusan Vlahovics gyakorlatilag csak második számú csatár, s ott van még nagy névnek a csapatkapitány Dusan Tadics, Szergej Milinkovics-Szavics vagy éppen Filip Kosztics… A szerbek ismét a brazilokkal kerültek egy kvartettbe, s nem is számítanak rá, hogy megelőzik a torna favoritját, de Svájc és Kamerun ellen bőven lehet esélyük, sztárjaik villanásaival pedig még a negyeddöntőbe jutás sem elképzelhetetlen.

Sztárjátékosai: Alekszandar Mitrovics (Fulham), Dusan Vlahovics (Juventus), Filip Kosztics (Juventus)
Szövetségi kapitánya: Dragan Sztojkovics (szerb)
Csoportellenfelei: Brazília, Svájc, Kamerun
A legutóbbi vb-n elért helyezése: csoportharmadik
A FIFA-világranglistán: 30.


URUGUAY

Kétszeres világbajnok (1930, 1950), történelme során immár tizennegyedszer vesz részt a tornán, az előző vébén negyeddöntőig menetelt és jelenleg is a FIFA-világranglista 14. helyezettje, mégis azt mondjuk, Uruguay meglepően jó eredményt érhet el ezen a tornán. A világbajnoki selejtezőben nem ment a csapatnak, majd miután leváltották a legendás szövetségi kapitányt, Óscar Tabárezt, elindult felfelé. A jelenlegi válogatott tetszetős, lendületes támadófutballt játszik, ehhez pedig meg is vannak a játékosai. Csatárposzton a Liverpool új szerzeménye, Darwin Núnez és a két régi motoros világsztár, Luis Suárez és Edinson Cavani kerülhet be a keretbe, mögöttük pedig olyan csillagok munkálkodhatnak, mint a Real Madriddal BL-győztes Federico Valverde vagy a Barcelona több poszton is bevethető védője, Ronald Araújo (bár ő jelenleg sérült). Úgy gondoljuk, ezen a tornán bármire képes lehet Uruguay, de bárhol el is bukhat, hiszen kvartettje talán az egész vb legerősebbje – Portugáliá­val, Dél-Koreával és Ghánával. A csoportnegyedik helytől az elődöntőig semmi sem elképzelhetetlen...

Sztárjátékosai:
Federico Valverde (Real Madrid), Darwin Núnez (Liverpool), Luis Suárez (Nacional)
Szövetségi kapitánya: Diego Alonso (uruguayi)
Csoportellenfelei: Portugália, Ghána, Dél-Korea
A legutóbbi vb-n elért helyezése: negyeddöntő
A FIFA-világranglistán: 14.




(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2022. október 8-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik