Vb 2018: magyar „elrettentő példával” is készítik a bírókat

Vágólapra másolva!
2018.06.12. 21:24
null
A szokásos Collina-arc: a korábbi bíró a pályán kívül sem tűr ellentmondást (Fotó: AFP)
Kedden a Luzsnyiki Stadionban tartott sajtótájékoztató keretein belül mutatták be azokat az órákat, amelyeket a játékvezetők fognak használni az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon. Ezt követően két korábbi kiváló bíró, Massimo Busacca és Pierluigi Collina avatta be a média munkatársait a játékvezetők munkájába, felkészülésébe, valamint a FIFA-szabályok mögötti gondolkodásba.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) játékvezetői bizottságának elnöke, Pierluigi Collina vezette fel a sajtótájékoztatót a világbajnokságra való felkészülés bemutatásával.

A játékvezetők felkészülése tulajdonképpen a kettőezer-tizennégyes világbajnokság döntőjének lefújásával kezdődött –mondta a FIFA játékvezetői bizottságát vezető Pierluigi Collina. Az elmúlt hónapokban ez természetesen fokozódott, a kiválasztott bírók többek között öt darab egyhetes szemináriummal készültek a tornára. Emellett Oroszországban is folytattuk a felkészülést, nyolc helyi gárda részvételével minitornát rendeztünk, amelyen a vébére kijelölt játékvezetők dirigáltak, így jobban visszarázódtak a ritmusba. A csapatokat is meglátogatták a játékvezetői bizottság képviselői, hogy ők is tisztában lehessenek mindennel. Fontos, hogy minden tiszta és érthető legyen, hogy ezzel is védjük a sportágat és annak imidzsét. Gyakran az együttesek taktikája, a sok elmozgás is nehezítheti a bírók helyzetét, ezért két edzőt is foglalkoztatunk, akik segítik a játékvezetők felkészülését, mert ha ismerik a válogatottak játékstílusát, rendszerét, akkor bizonyos helyzetekre jobban fel tudnak készülni. Egyébként a bírói csapatok a konkrét találkozókat megelőzően is kapnak elemzéseket."

Az olasz szakember személyi kérdésekről is beszélt, bejelentette például, hogy ki vezeti csütörtökön az Oroszország–Szaúd-Arábia meccset.

Bár lehet, hogy néhányuknak jó forrásaik vannak és már tudják, de hivatalosan most erősítem meg, hogy a nyitómérkőzést az argentin Néstor Pitana és stábja vezeti mondta Collina.– Szerintem az edzők sem mindig magyarázzák el, hogy kit miért tesznek be a kezdőcsapatba. Annyit mondhatok, hogy minden találkozóra próbáljuk kiválasztani a legmegfelelőbb játékvezetőt. Amellett sem mehetek el szó nélkül, hogy súlyos vádak értek egy szaúdi bírót és egy kenyai asszisztenst, akik eredetileg itt lettek volna, de kikerültek a keretből. A FIFA szigorú ezekben az ügyekben és a továbbiakban is az lesz."

A tar úriembertől kollégája, a játékvezetést igazgató Massimo Busacca vette át a szót, és hangsúlyozta: a bírók készen állnak a világbajnokságra, a felkészülés jól sikerült. A rövid felvezetést követően áttért a játékvezetés szempontjából legfontosabb dologra, a videobíró (VAR) bevezetésére. Az egyes szituációkban hozott döntéseket és azok hátterét rövid videókkal szemléltette.

Az első ilyen példánál kis híján leesett az állunk: a terem kivetítőjén és összes televízióján megjelent a Magyarország–Portugália vb-selejtező egyik jelenete – innen már valószínűleg kitalálták, mire gondolunk. Mutatjuk.

Priskin Tamás könyöklésével kapcsolatban Busacca megjegyezte: a magyar válogatott támadó nem a labda megjátszására ment, arra nem volt esélye sem, amikor odaütött ellenfelének. Ebben az esetben nem lehetett kérdés, hogy piros lapot kellett felmutatnia a játékvezetőnek (ahogy meg is tette ugyebár) a futballpályára nem való viselkedés miatt. A korábbi bíró hozzátette: az ilyen és ehhez hasonló eseteket lehetetlen lesz nem észrevenni a világbajnokságon a videobíró segítségével, hiszen 35 kamerán keresztül követik az eseményeket.

„Nem akarunk hasonló szituációkat a pályákon, ezért minden csapatnak és játékosnak elmagyaráztuk a szabályokat és a bírói döntések hátterét. Egy-egy játékhelyzet fekete vagy fehér, nem lesznek viták. A fontos szituációk meccseket dönthetnek el, történelmet írhatunk – mondta a videobíró alkalmazásával kapcsolatban Busacca, aki hozzátette: a kétes szituációk visszanézésére fordított időt hosszabbításként pótolják a játékvezetők az adott félidő végén. – Közbe kell lépnünk, hogy a mérkőzéseket ne döntsék el hibás döntések, ez a legfontosabb. Voltak bírók, akik nem tudták használni a technológiát, hibákat vétettek, ezért nem lehetnek itt a világbajnokságon, pedig ha rendelkezésükre állt volna a VAR, lehet, hogy itt lennének."

Massimo Busacca a videobíró fontos szerepéről beszélt (Fotó: AFP)
Massimo Busacca a videobíró fontos szerepéről beszélt (Fotó: AFP)

Busacca hozzátette: ahogy a válogatottak sem játszanak tökéletesen, úgy a bírók sem azok. Idő kell hozzá, hogy kiismerjék a rendszert (mármint a videobírót), csakúgy, ahogyan bárkinek, ha új munkahelyen kezd dolgozni. Leszögezte: az elmúlt években legjobb teljesítményt nyújtó játékvezetőket választották ki a világbajnokságra.

Zárásként Collina kérdésre válaszolva elmondta: a stadionokban szurkolók számára a kivetítőkön először kiírják a bíró döntését, majd mutatnak egy rövid visszajátszást a kétes szituációról, így nem csak a televíziónézők lesznek képben, hanem a helyszínen drukkolók is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik