Mulatozás virradatig szambával és fenékrázással Brazíliában

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.06.27. 23:52
A vb-csoportkör lezárultával körbejártuk Brazíliát a focin kívüli oldaláról is.  Perdüljünk táncra, és nézegessünk szép táncoslányokat! 

Brazil kör című sorozatunkban az ország árnyoldalait, a bűnözést és a nyomort mutattuk be, majd sort kerítettünkaz érdekességekre, szépségekre, nagy teljesítményekre fókuszáltunk – számokban. A folytatásban jóllaktunk, mert a jellegzetes brazil ételeket mutattuk be. Brazil kör című sorozatunkban az ország árnyoldalait, a bűnözést és a nyomort mutattuk be, majd sort kerítettünkaz érdekességekre, szépségekre, nagy teljesítményekre fókuszáltunk – számokban. A folytatásban jóllaktunk, mert a jellegzetes brazil ételeket mutattuk be.

Karnevál, szamba, nő Rióban (Forrás: Telegraph) A KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!
Karnevál, szamba, nő Rióban (Forrás: Telegraph) A KÉPGALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON A KÉPRE!

Ha Brazília szóba kerül, biztos, hogy a foci mellett a karnevál és a szamba hangzik el. Ez nem véletlen, mert bár ez lassan a „magyar = gulyás” kategóriába kerül, azért lássuk be, Brazíliában valóban népszerű a tánc, imádják a bulit, nálunk meg ki ne szeretné a gulyáslevest?!

Karnevál vagy karnevál jellegű mulatság az ókor óta volt a mediterráneumban, aztán a kereszténységbe is átszivárgott, pedig erősen törekedtek arra, hogy az antik világ túlságosan fesztelen fiesztái ne szüremkedjenek át az új világrendbe. Aztán mégsem sikerült. A régi elemek beépültek a farsangba.

Brazíliába a portugálok hozták be, és az első riói karnevált 1723-ban tartották. Az ünnepség az Európában szokásos jelleget öltötte. Álruhás felvonulás, egymás dobálása különféle mókás dolgokkal, valamint szexuálisan túlfűtött rigmusok skandálása.

Teltek-múltak az évszázadok, és a karneválok fokozatosan sajátos, brazil színezetet öltöttek. A 19. század közepén megjelentek a karneváli klubok, a felvonuló kocsik, idővel pedig jöttek a táncversenyek is. Ma már egyértelmű, hogy a szambaiskolák versenye nélkül nem karnevál a riói karnevál, de ez csak 1928 óta ismeretes, és maga a szamba is csak 1917 óta elsődleges zene, amely eredetileg Salvador da Bahiából származott.

Ezért persze igazságtalan Brazíliát kizárólag a szambával azonosítani, hiszen az országban rengeteg más tánc is van, amelyek az utóbbi időben reménytelen küzdelmet vívnak, hogy hasonló népszerűségre tegyenek szert.

A szambaiskolák felvonulásán az egyes városrészekhez kötődő iskolák rengeteg táncossal igyekeznek megmutatni, hogy mit tudnak. Az utóbbi években egyre elképesztőbb „szekerek” gurulnak a kövezeten, de úgy látszik, mindig lehet fokozni a hangulatot. Az, hogy a szambaiskolák felvonulnak, egyáltalán nem veszi a kedvét azoknak, akik nem tartoznak hozzájuk, hiszen az utcán szabad a tánc.

Rengeteg a néző a lelátón. Karnevál, szamba, nő Rióban (Forrás: Telegraph)
Rengeteg a néző a lelátón. Karnevál, szamba, nő Rióban (Forrás: Telegraph)

Nem olyan régi dolog, hogy lelátón is lehet figyelni az eseményeket. Mindössze 1984-ben építették fel azt a sétányt, a Passarela do Sambát, amelyen végigvonulnak a szambaiskolák. A lelátókon több tízezer ember csodálhatja meg az egyre extravagánsabb kocsikat. A jó helyekért alaposan a zsebbe kell nyúlni, mert a világ minden tájáról érkeznek a városba megnézni a látványosságot. Néhány tízezer forint értékű realért már egészen rendes ülőhelyet lehet megcsípni.

Az ország több más városában is tartanak hasonló felvonulásokat, csakhogy ezek ismertsége jelentősen elmarad a rióitól.

A karneválok legfőbb látványosságai azonban maguk a brazil nők, akiket általában világszerte szépnek tartanak. Hogy ezt a szépséget a sokféle nép keveredése adja-e vagy a közmondásos kerek fenék, azt nehéz lenne egyértelműen megmondani. Egy biztos: legalább annyi hívük van a férfiak körében a tetszetős idomoknak, mint amennyien a táncot figyelik. Ha nem több…

Világszerte kedvelik a brazil nőket. Vajon miért? (Forrás: Telegraph)
Világszerte kedvelik a brazil nőket. Vajon miért? (Forrás: Telegraph)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik