Ezt eszi a vébé házigazdája, avagy Brazília rizzsel és babbal, caipirinhával leöntve

Vágólapra másolva!
2014.06.08. 12:33
A futball-világbajnokág előtt egy kicsit körbejárjuk Brazíliát a focin kívüli oldaláról is. Brazil kör című sorozatunk első írásában az ország árnyoldalait, a bűnözést és a nyomort mutattuk be. A másodikban az érdekességekre, szépségekre, nagy teljesítményekre fókuszáltunk – számokban. A harmadik részben a jellegzetes brazil ételeket mutatjuk be. Egyiket-másikat elnézve, netán megkóstolva teljesen érthetetlen, hogyan tudnak a brazilok egyáltalán szaladgálni, nemhogy futballozni.

Rizs és bab: Brazíliában ez a két legfontosabb táplálék. Csak rizs és bab legyen, a többi nem számít. Magyar szemmel kicsit furcsa párosítás, de arrafelé szeretik. Mit szeretik, odavannak érte. Például Neymar, akinek bevallottan ez az egyik kedvenc étele. Brazíliában lehetetlen olyan étterembe menni, hogy köretként ne kínálnák a rizs-bab-kombót.Rizs és bab: Brazíliában ez a két legfontosabb táplálék. Csak rizs és bab legyen, a többi nem számít. Magyar szemmel kicsit furcsa párosítás, de arrafelé szeretik. Mit szeretik, odavannak érte. Például Neymar, akinek bevallottan ez az egyik kedvenc étele. Brazíliában lehetetlen olyan étterembe menni, hogy köretként ne kínálnák a rizs-bab-kombót.

Ez a feijao (forrás: mdemulher.abril.com)
Ez a feijao (forrás: mdemulher.abril.com)

Feijao: a rizs és a bab továbbfejlesztett változata. Még az afrikai rabszolgák hozták be az országba. Az eredetileg fekete babot megfőzik. Közben hagymát és fokhagymát pirítanak olajon, aztán belemerik a babot a főzőlével, majd besűrítik. Az elkészítés módja változhat, feltehetik a hagymás-fokhagymás alappal együtt főzni a babot. Ehhez a „babfőzelékhez” kínálják a rizst, így kiadós étel jut a brazilok asztalára. Természetesen ezt különféle húsokkal is meg lehet bolondítani, de az alap nem változik.

Klasszikus tálalással így kapjuk a feijoadát (forrás: stalker.com.br)
Klasszikus tálalással így kapjuk a feijoadát (forrás: stalker.com.br)

Feijoada: haladjunk tovább a babos vonalon egy másik jellegzetes brazil alapétellel. Ez éppen a Barcelona védőjének, Dani Alvesnak a kedvence, és nemcsak azért, mert nemzeti étel. Alapesetben ez is fekete babból készül, de jó sok disznóhússal feltuningolva. A sóletszerű, rendkívül gazdag étel úgy készül, hogy a kockára vágott húsos szalonnát zsírjára pirítják, majd beledobálják a hagymát, a fokhagymát, az erős paprikát. Ha megpirult, hozzáadják a már beáztatott babot, az apróra vágott lapockát, oldalast, csülköt, körmöt, marhanyelvet, kolbászt, meg még ami otthon van és ehető a sertésből vagy a marhából… A sós-borsos-babérleveles fűszerezés után felöntik vízzel, narancsot dobnak bele, majd jó hosszan főzik az ételt, és néhány óra alatt elő is áll a finomság. Már az összetevőkből is látszik, hogy nem éppen fogyókúrás étel, de természetesen többnyire rizzsel eszik, hogy még kiadósabb legyen. Ez is a rabszolgák eledele volt. Az eredete szomorú, mert régen a konyhán megmaradt maradékokat egy vályúban öntötték össze, abból merhettek maguknak a rabszolgák.

Húsleves brazil módra: a canja de galinha (forrás: iguaria.com)
Húsleves brazil módra: a canja de galinha (forrás: iguaria.com)

Canja: nem egy levesevő nép a brazil, az biztos. De ha már… akkor itt van ez a tyúkhúsleves, amely viszonylag népszerű a dél-amerikai országban. A hagymát, a sárgarépát (korántsem olyan sokat, mint nálunk), tyúkot, egyes helyeken krumplit és paradicsomot is felteszik főni, aztán valami kialakul belőle. Amikor a hús megfőtt, kiveszik a levesből, amelybe beleszórják a kuszkuszt vagy a rizst, majd a csontjától megszabadított húst is, és babérlevéllel vagy mentával ízesítik. Ezután főzik még egy kicsit, és már lehet is enni ezt az inkább híg, mint sűrű húslevest.

Talán nem túl csábító, de finom lehet a pirított maniókaliszt (forrás: kafkanapraia.com)
Talán nem túl csábító, de finom lehet a pirított maniókaliszt (forrás: kafkanapraia.com)

Farofa: valamikor a szegények eledele volt a pirított maniókaliszt. Hát, elég sovány, kicsit a pirított prézlire hasonlító étel, amelyet – amikor persze jutott – fel lehet(ett) javítani tojással, hagymával, gyakran mazsolával. Ma már nem szégyelli senki a farofát, menő éttermekben is lehet kapni. Számos változata ismert, akár császárszalonnás is, ami a régi időkben elképzelhetetlen lett volna. De akármit is tesznek bele, a farofa farofa marad.

Egy kis édesség. Tejberizs brazil módra: íme az arroz doce (forrás: labculinario.com)
Egy kis édesség. Tejberizs brazil módra: íme az arroz doce (forrás: labculinario.com)

Arroz doce: édesség nélkül nincs menü. Az arroz doce lényegében egy hosszan főzött tejberizs rengeteg cukorral, fahéjjal, amelyet tojássárgájával sűrítenek be. Hogy ez a brazil tejberizs megfelel-e a magyar ízlésnek, egyáltalán nem egyértelmű. Ebben a desszertben ugyanis a közép-európai ízlésnek túl sok a cukor, de általában is elmondható, hogy a brazil édességek nagyon-nagyon édesek. Ez persze egyáltalán nem ritka, mert a meleg éghajlaton földrésztől függetlenül hihetetlenül édesek a csemegék. Az arroz docét hűtve tálalják, úgy a legfinomabb.

Akinek ez túl édes lenne, nyugodtan ehet trópusi gyümölcsöket. Fájdalom, nálunk viszonylag kevés fordul elő ezekből, és megfizethető áron elég silány árut kapunk, pedig például egy igazán friss és érett mangót még csak összehasonlítani sem lehet a honi bevásárlóközpontok zöld „csodáival”. Aki netán mégis próbálkozna a brazíliai gyümölcsökkel, az ehet papaját, datolyaszilvát, maracuját, guávát vagy éppen a jákafa gyümölcsét.

Caipirinha – rosszkedv ellen ideális (forrás: gastrocamino.com)
Caipirinha – rosszkedv ellen ideális (forrás: gastrocamino.com)

Végül jöjjön egy klasszikus brazil ital, a caipirinha. A cukornádpálinka adja az alapját ennek az italnak, amelyben jó sok zöld citrom, cukor és jég keveredik még.

Ez a néhány étel természetesen csak felvillantott néhány árnyalatot a gazdag brazil gasztronómiából, de talán kevéssé ismertek nálunk, és az interneten bárki rendkívül gyorsan megtalálja különféle receptjeiket. Egyiket-másikat érdemes kipróbálni, hiszen ha nem is Brazília napja alatt fogyasztjuk, akkor is finomak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik