MALONYAI PÉTER
MALONYAI PÉTER
2021.06.12 23:42 Frissítve: 2021.06.13 23:30

Megvan a bajnok – Malonyai Péter jegyzete

 

Ugyan még csak két nap telt el a futball Európa-bajnokságból, én már most győztest hirdetek: egyértelműen a Christian Eriksen életéért küzdő egészségügyi csapat a győztes. Amikor a dánok 109-szeres válogatott, az Internazionaléval idén bajnok klasszisa nem sokkal a finnek elleni meccs első félidejének vége előtt összeesett, a legtöbben a legrosszabbra gondoltak, ám hosszú-hosszú óráknak tetsző percek múltával úgy szállították el őt, hogy egy fotó szerint a homlokát érinti, tehát sikerült életben tartani, a kép csak megerősítette az információt, hogy az állapota stabil.

Ennek nyomán, persze, már arról indult találgatás, hogy folytatódjon-e a meccs, lévén Európa-bajnokság, rengeteg döntésre hivatott funkcionárius volt a helyszínen, akik – hiába, a hivatal az hivatal – csak hosszas töprengés után döntöttek.

Az volt a kérdés, hogy mi tesz jobbat a hangulatnak: a további játék, a halasztás vagy a jó ég tudja, mi.

Persze az UEFA-módi ismeretében a folytatást szerette volna minden hivatalos, elvégre egy Európa-bajnokságnak műsora van, időrendje, meg aztán – ahogy a hamis közhely mondja – az élet megy tovább.

Én nem voltam híve a folytatásnak, egy pillanatig sem hittem, hogy csak azért, mert pattog a labda, minden rendben van, a játék örök, legyőz minden bajt. A félelmet például aligha, a csapat- vagy játékostárs tragédiája – mert stabil állapot és stabil állapot még akadhat különbség – ott kell, hogy legyen a fejekben. Kétségtelen, lehet igazság az őskor meséiben, arról, hogy ha vadállat üldöz, fokozza a teljesítményt, az elszántságot, a lehetőségeknél is többet hoz ki az emberből – ám azért itt sportról van szó.

Életről.

Ami – megint csak nálam – azért fontosabb annál, hogy ki emeli magasba a kupát. Túl lehet, túl kell lépni tehát az eseteken, de azért némi idő nem árt arra, hogy a leginkább érintettek feldolgozzák az esetet. Ha arra hivatkozunk, hogy profik, mestereik a szakmájuknak meglehet kevesebb, mint az átlagembernél, de soha nem árt megállni, s elgondolkozni, mi miért van. Minek mi az ára, miért érdemes kockáztatni, akár az életet is.

Mindez átvezet a tokiói olimpiához, más történet, nem is részletezem, akit érdekel, nyilván tudja, miről beszélek.

Mindenesetre a mérkőzést folytatták, egy-két napig még téma lesz az eset, aztán – ha minden a reményeink szerint alakul – szépen lassan leülepszik az ijedelem. Ilyen a modern világ – na, ja.

Nálam viszont marad az orvosoké az Európa-bajnoki cím.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.07.28 07:57:26

Foci Eb 2020 nemzetisport.hu

A futballnyár legemlékezetesebb pillanatait gyűjtötte össze a több mint 200 oldalas keménytáblás könyv.

2021.07.19 08:23:19

Foci Eb 2020 SMAHULYA ÁDÁM

Hiába remek futballista, a válogatottal egyelőre nem tudott maradandót alkotni.

2021.07.18 09:36:00

Foci Eb 2020 S. TÓTH JÁNOS

A kormánybiztos szerint a futball hozzánk is hazatért, de igazán csak nálunk volt otthon.

2021.07.16 18:30:58

Foci Eb 2020 NAGY ZSOLT

A Juventus friss Eb-győztese túlszárnyalta apját, és az olasz futball új szupersztárjává válhat.

2021.07.16 21:34:52

Foci Eb 2020 VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Nehezen találtam meg a kifejezést arra, ami mostanság történik futballügyekben, de aztán beugrott: most már nagyon túlspilázzák! A labdarúgás sohasem volt annyira steril terep, mint amilyennek most szeretnék látni (vagy ami nagyobb baj: amilyenné szeretnék átváltoztatni).