Szerb-albán: megtalálták a drónt, jöhet a leleplezés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.10.16. 14:30
Nebojsa Sztefanovics, Szerbia belügyminisztere sajtóközleményben közölte, hogy megtalálták azt a drónt, amely egy Nagy-Albánia zászlóval, valamint egy albán hadvezér és egy politikus arcképével feldíszítve berepült és botrányt okozott a kedd esti a Szerbia–Albánia labdarúgó Eb-selejtezőn – írja az újvidéki Magyar Szó.

A vajdasági honlap idézi Nebojsa Sztefanovicsot, aki szerint „egyértelműen az volt a cél, hogy botrány történjen a mérkőzésen. Az albán kormány vezetőinek kijelentése, mely szerint tudták, hogy provokáció készülődik, igazolja a provokációban részt vevők cselekedetét”.Nebojsa Sztefanovicsot, aki szerint „egyértelműen az volt a cél, hogy botrány történjen a mérkőzésen. Az albán kormány vezetőinek kijelentése, mely szerint tudták, hogy provokáció készülődik, igazolja a provokációban részt vevők cselekedetét”.

A belügyminiszter hozzátette, a rendőrség megtalálta a drónt, amelyet most szakértői elemzésnek vetnek alá, hogy kiderüljön a gyártó, és az is, hogy hol vásárolták. A közleményből kiderül, hogy a belügyminisztérium a teljes anyagot átadja majd az ügyészségnek, s ezután az állami szervek meghatározzák a következő lépéseket.

A belgrádi tájékoztatási eszközök szerint a drónt Pancsován találták meg, egy embert előállítottak.

Milivoje Mirkov, a Szerbiai Labdarúgó-szövetség (FSS) biztonságért felelős megbízottja az RTS Oko (Szem) című műsorában azt nyilatkozta, hogy „a teljes biztonsági szolgálatot meglepte a drón berepülése”.

Mirkov hozzátette, hogy mint minden korábbi mérkőzés esetében, az albánok elleni találkozóra is elkészült a szükséges biztonsági felmérés, minden intézkedést megtettek, azonban senki sem számított egy drón érkezésére.

„Mivel korábban erre nem volt példa, abszurd feltételezés elvárni, hogy legyen rá megoldásunk. A stábunk, amint észrevette a drónt, azonnal tervet készített, hogyan tudnánk elkapni és eltávolítani, de nagyon magasan volt. Szóba került, hogy szurkolói kellékekkel, mint például a zászlótartó rúddal elkapjuk a zászlót. Amíg beszélgettünk a tervekről, a drón lejjebb szállt, ezt Mitrovics kihasználta, és megfogta a zászlót” – mondta Mirkov, aki szerint ez nagyon kockázatos cselekedet volt, mivel drónokat már használtak terrorcselekményekhez.

Mirkov megdicsérte a csendőrség tagjait, s kiemelte, hogy ők akadályozták meg, hogy még több szurkoló a pályára szaladjon, azonban egy kis csoportnak így is sikerült a labdarúgók közelébe kerülnie.

Mint beszámoltunk róla, az első félidő végén félbeszakadt Eb-selejtező ügyében az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) is vizsgálatot folytat, döntés jövő csütörtökön várható.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik