MTI
2017.07.28 11:15 Frissítve: 2017.07.28 11:26

EYOF: rengetegen gratuláltak a magyar szervezőknek

A Győrben zajló Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) az utánpótlás idei legfontosabb eseménye Szabó Tünde sportért felelős államtitkár szerint.

 

A sportállamtitkár az MTI-nek csütörtökön kifejtette, Magyarország első olimpiai rendezvénye több szempontból is kiemelkedő jelentőségű:

„Egyfelől rendkívüli szervezési és rendezési feladat, másfelől fiatal sportolóinknak, a jövő felnőtt bajnokainak páratlan lehetőség. Ezt fejezi ki az esemény jelmondata is: a jelen tehetsége a jövő példaképe.”

Szabó Tünde felidézte, hogy a szintén most zajló vizes világbajnokság magyar versenyzői közül Hosszú Katinka, Jakabos Zsuzsanna, Késely Ajna, a Verrasztó testvérek, Kozma Dominik és Szilágyi Liliána is sikeresen szerepelt korábban az ifjúsági olimpiákon.

„A fiatal sportolók nemzetközi tapasztalatokat szerezhetnek, kapcsolatokat építhetnek, és belekóstolhatnak az olimpiák hangulatába. A szervezők felelőssége ezért is hatalmas, mert az EYOF alkalmával életre szóló élményeket, meghatározó benyomásokat szereznek a fiatal versenyzők” – nyilatkozott az államtitkár, aki hangsúlyozta, a szervezőbizottság és Győr városa mindent megtett, hogy az eddigi legjobb Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált szervezze meg a versenysport következő generációjának.

„Ennek érdekében a magyar kormány támogatásával jelentősen fejlődtek a helyi létesítmények, amelyek a későbbiekben újabb sportesemények rendezését teszik lehetővé a város számára, valamint a győriek és az itt tanuló diákok számára biztosítanak európai színvonalú sportolási lehetőségeket” – fogalmazott Szabó Tünde.

Az Olimpiai Sportpark magában foglal egy multifunkcionális csarnokot, kilenc kemény borítású pályából álló teniszcentrumot, egy atlétikai versenypályát bemelegítő pályával, egy futófolyosót, tornacsarnokot, cselgáncscsarnokot és közösségi helyiségeket is. Közvetlenül mellé épült az Aqua Sportközpont 50 méteres verseny- és 33 méteres bemelegítő medencével. A több mint 35 ezer négyzetméteres létesítményegyüttes 6.6 milliárd forintból valósult meg.

A sportolók szállását két olimpiai falu biztosítja. Az egyik a Széchenyi István Egyetem felújított, kétezer fősre bővített kollégiuma, amelyet az EYOF után a győri egyetemisták használhatnak. A sportfesztivál helyszíne még az ETO Stadion, a Széchenyi Egyetem felújított kis sportcsarnoka és az Audi Aréna is.

„Személyesen is tapasztaltam, hogy megérte a befektetett munka, mert az EYOF kapcsán rengetegen gratuláltak és fejezték ki elismerésüket hazánknak” – mondta Szabó Tünde.

Az államtitkár közölte, Alfonso Wucherpfennig, az Európai Úszószövetség (LEN) technikai bizottságának elnöke méltatta a győri EYOF úszólétesítményeit, továbbá elismerően szólt a versenyek profi lebonyolításáról is. Pieter van den Hoogenband háromszoros olimpiai bajnok úszó, a holland EYOF-csapat vezetője nagyon elégedett a rendezvény színvonalával, a helyszínekkel és az ellátással is.

2017.07.30 12:59:38

EYOF 2017 R. E. B.

„A július a sportról szólt Magyarországon, és az összes esemény közül az első ötkarikás rendezvényünk volt a legkiemelkedőbb.”