THURY GÁBOR
2023.06.01 00:25 Frissítve: 2023.06.07 22:17

Országimázs – Thury Gábor jegyzete

 

EGY-EGY NAGYOBB (sport)esemény megrendezése az országimázs része. A futball esetében egyrészt meg kell felelni a szigorú UEFA-előírásoknak, másrészt ki kell szolgálni a szurkolókat. Előbbire a Puskás Aréna tökéletesen alkalmas, utóbbira a magyaros vendégszeretet. Már a Sevilla–AS Roma labdarúgó Európa-liga-döntő előtti napon is lehetett vendégdrukkereket látni Budapesten: sevillaiak, rómaiak csapatuk mezében várost néztek. Általában biciklivel közlekedem, megpillantva őket, két ujjammal V-betűt formáltam, s a vendégszeretet ilyesfajta megnyilvánulását mindkét tábor hangos ovációval fogadta.

 
„Meglepődtek Rómában, hogy ilyen sok szurkolójuk van Magyarországon”
Lisztesék fociztak egy jót Cambiassóékkal a Hősök terén – videó
Zuglóban összeverekedtek a külföldről érkező szurkolók

Talán mondani sem kell, az El-döntőre együtt hangoltak az Olaszországból érkező Roma-szurkolók és az AS Roma Club Ungheria csoport tagjai. Az olaszok meglepődve tapasztalták, mennyien szorítanak a „farkasokért” Magyarországon is. A budapesti találkozást közös drapériákon, zászlókon örökítették meg, mi több, az is kiderült, a római Olimpiai Stadionban óriáskivetítőn több mint ötvenezren követték a döntőt. A spanyolok a Kincsem Parkban kialakított szurkolói zónában melegítettek, a környéken legutóbb a kétezres évek második felében lehetett ilyen fesztiválhangulat, amikor még Overdose vágtázott a lelátó népe előtt.

Ez persze csupán egyik fajtája a szurkolásnak. A két együttes drukkereinek kis csoportja egymásnak esett, a rendőrség lengyeleket (is) letartóztatott. Hogyan kerültek lengyel ultrák egy spanyol és egy olasz együttes mérkőzésére? Még 2013-ban egy Sevilla–Slask Wroclaw Európa-liga-meccsen a futballhuligánok összecsaptak, a Slask-fanatikusok elvesztettek néhány drapériát, azóta el-eljárnak a Sevilla idegenbeli mérkőzéseire, hogy úgymond rendezzék a számlát.

A magyar rendőrség viszont a helyzet magaslatán állt – nem úgy, mint tavaly párizsi, tiranai kollégáik a BL- és Ekl-döntő helyszínén. Tetszik, nem tetszik, a kétezres években már ez is az országimázs része.

Egy jó meccs már csak ráadás.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

 

2023.09.22 18:06:07

Európa-liga nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az orosz Sztanyiszlav Csercseszov ritkán kapta fel a vizet...

2023.09.21 19:54:17

Európa-liga nemzetisport.hu

Az egész meccsen nagy fölényben játszottak a londoniak, de keményen meg kellett küzdeniük a győzelemért.

2023.09.21 08:32:12

Európa-liga nemzetisport.hu

Bár a Csukaricski szerzett vezetést, már az első félidő hajrájában fordított az FTC.

2023.09.21 15:11:09

Európa-liga nemzetisport.hu

Darwin Núnez, Luis Díaz és Mohamed Szalah is góllal vette ki a részét a sikerből.