THURY GÁBOR
THURY GÁBOR
2021.10.17 23:10 Frissítve: 2021.10.18 09:25

Kell a pszichológus?! – Thury Gábor jegyzete

 

 
Celtic: ahol vallás a futball

A tragikus sorsú Jock Stein – a skótok szövetségi kapitányaként 1985-ben Cardiffban a Wales elleni vb-selejtezőn lett rosszul, majd hunyt el – bizonyára forgott a sírjában, amikor meghallotta, mivel a Celtic az elmúlt három évben nem jutott fel a labdarúgó Bajnokok Ligája főtáblájára, a csapat mellé pszichológust fogadtak. Az együttesnél tizenhárom évig tevékenykedő, tíz bajnoki címet nyerő menedzser éppen arról volt híres, hogy többek között fiai önbizalmát erősítve 1967-ben Lisszabonban az olasz Internazionale 2:1-es legyőzésével a BEK-trófeát is elhódította.

Kevesen tudják, Steinnek duplán kellett bizonyítania: a szakvezető protestáns volt, míg a klubot azzal a szándékkal alapították a katolikusok 1887-ben, hogy támogassa a szegény ír családok gyermekeinek étkeztetését. Nos, idővel a jó szándék a feledés homályába veszett, a protestáns gyökerű, szintén glasgow-i, angol párti Rangers színre lépésével ugyan létrejött az Old Firm, azaz a régi jó barátok derbije, ám a vallás és a politika szinte kibékíthetetlen ellentétet szított a felek között. Ám talán még a fanatikus Celtic-hívők sem örültek, amikor 2012-ben a csődbe ment Rangerst kizárták az élvonalból, nem véletlen, hogy a katolikusok eddigi ötvenegy bajnoki aranyérmükből kilencet ebben az időszakban (2012–2020) szereztek – más kérdés, hogy a városi rivális idén visszaült a trónra.

Mi, magyarok jól ismerjük Steint, aki az egy évvel az MTK Celtic elleni 1964-es, KEK-elődöntőbeli továbbjutása után ült az együttes kispadjára. A rutinos róka sem tudott mit kiagyalni 1972-ben a BEK-ben a nyolc közé jutásért vívott meccseken az Újpesti Dózsa ellen: Kenny Dalglishékat beállította bekkelni a Megyeri úton, a Fazekas, Bene, Dunai II, Zámbó csatársor pedig 3–0-ra szétszedte ellenfelét. Aztán a válogatott kapitányaként is meggyűlt a baja a magyarokkal, mert csapatunk 1980-ban a Népstadionban 3–1-re győzött, a szakvezetőre különösen a két gólt szerző Törőcsik András gyakorolt nagy hatást.

No, de ne révedjünk el ennyire a múltban: jó lenne, ha igaza lenne a kackiás bajszú többségi tulajdonosnak, Dermot Desmondnak, aki szerint a klubon elhatalmasodik az ijedtség, ha kilép a nemzetközi porondra. Ha ehhez hozzávesszük, hogy tavaly a Ferencváros állította meg a glasgow-iakat, tán az Európa-liga csoportkörében sem lesz ez másként. Talán még az sem segít, hogy a jelenlegi tréner, az ausztrál Ange Postecoglou Melbourne-ben rengeteget tanult – Puskás Ferenctől.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

2021.12.10 23:58:14

Európa-liga BORBOLA BENCE

A klub jelentős bevételekhez jutott, de a Leverkusen ellen szerzett három pontnál talán több is volt a kupaőszben.

2021.12.10 23:32:19

Európa-liga THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A mindent elsöprő elszántság hiányzott.

2021.12.09 18:38:24

Európa-liga CS. M.

A második félidőben nyolc perc alatt négy találat született, köztük egy öngóllal és egy tizenegyessel.

2021.12.09 15:16:51

Európa-liga BORBOLA BENCE (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Megszerezték a zöld-fehérek az első győzelmüket a sorozatban, Laidouni gólja döntött a Leverkusen ellen.