El, Ekl: a West Ham és a Frankfurt is hosszabbítás után jutott tovább

Cs. B.Cs. B.
Vágólapra másolva!
2022.03.17. 18:40
null
Andrij Jarmolenko lőtte a nyolc közé a West Ham Unitedet (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga és az Európa-konferencialiga nyolcaddöntőjének visszavágóit rendezték – a Real Betis a hosszabbítás utolsó percében kapott gólt az Eintracht Frankfurttól, így kiesett. A West Ham United szintén a hosszabbításban vívta ki helyét a legjobb nyolc között a Sevilla kárára. 

 

EURÓPA-LIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK

Olympique Lyon (francia)–FC Porto (portugál) 1–1 (M. Dembélé 13., ill. Pepé Aquino 27.)
Továbbjutott: a Lyon, 2–1-es összesítéssel

West Ham United (angol)–Sevilla (spanyol) 2–0 (Soucek 40., Jarmolenko 112.) – h. u.
Továbbjutott: a West Ham United, 2–1-es összesítéssel

Eintracht Frankfurt (német)–Betis (spanyol) 1–1 (Hinteregger 120+1., ill. Borja Iglesias 90.) – h. u. Továbbjutott: az Eintracht Frankfurt, 3–2-es összesítéssel

Crvena zvezda (szerb)–Rangers FC (skót) 2–1
(Ivanics 10., El Fardou Ben 90+3. – 11-esből, ill. Kent 56.)
Továbbjutott: a Rangers FC, 4–2-es összesítéssel

AS Monaco (francia)–SC Braga (portugál) 1–1 (Disasi 90+1., ill. Abel Ruiz 19.)
Továbbjutott: az SC Braga, 3–1-es összesítéssel

Bayer Leverkusen (német)–Atalanta (olasz) 0–1 (Boga 90+2.)
Továbbjutott: az Atalanta, 4–2-es összesítéssel

Galatasaray (török)–FC Barcelona (spanyol) 1–2 (Marcao 29., ill. Pedri 37., Aubameyang 49.)
Továbbjutott: az FC Barcelona, 2–1-es összesítéssel

A Szpartak Moszkva kizárása miatt az RB Leipzig játék nélkül továbbjutott


EURÓPA-KONFERENCIALIGA
NYOLCADDÖNTŐ, VISSZAVÁGÓK


Gent (belga)–PAOK (görög) 1–2 (Depoitre 40., ill. J. Crespo 20., Douglas Augusto 77.)
Továbbjutott: a PAOK, 3–1-es összesítéssel

AS Roma (olasz)–Vitesse (holland) 1–1 (T. Abraham 90+1., ill. Wittek 62.)
Továbbjutott: az AS Roma, 2–1-es összesítéssel

LASK (osztrák)–Slavia Praha (cseh) 4–3 (Wiesinger 36., 76., Gruber 88., A. Schmidt 89.,ill. Olayinka 24., Bah 37., Sor 62.)
Kiállítva: Ousou (42., Slavia), Plavsics (85., Slavia)
Továbbjutott: a Slavia Praha, 7–5-ös összesítéssel

Feyenoord (holland)–Partizan (szerb) 3–1 (Dessers 45., R. Nelson 59., Linssen 90., ill. Ricardo Gomes 61.)
Továbbjutott: a Feyenoord, 8–3-as összesítéssel

AZ (holland)–Bodö/Glimt (norvég) 2–2
(Pavlidisz 18., 30., ill. Pellegrino 26., Sampsted 105+1.) – h. u.
Továbbjutott: a Bodö/Glimt, 4–3-as összesítéssel

FCBasel (svájci)–Olympique Marseille (francia) 1–2
(Ndoye 63., ill. C. Ünder 74., Rongier 90+3.)
Továbbjutott: a Marseille, 4–2-es összesítéssel

Rennes (francia)–Leicester City (angol) 2–1 (Bourigeaud 9., Tait 76., ill. Fofana 51.)
Továbbjutott: a Leicester City,3–2-es összesítéssel

FC Köbenhavn (dán)–PSV (holland) 0–4 (Zahavi 10., 79., Götze 38., Madueke 90+1.)
Továbbjutott: a PSV, 8–4-es összesítéssel

ÖSSZEFOGLALÓ

EURÓPA-LIGA

Egy, a videobírós felülvizsgálat után meg nem adott tizenegyes választotta el a Bayer Leverkusent attól, hogy legalább a hosszabbítást kiharcolja az Atalanta ellen. Hiába adódott az első komolyabb lehetőség az első meccs után lépéshátrányban lévő németek előtt, a folytatásban a bergamóiak irányították a találkozót. Igaz, valódi ziccer nélkül.

A fordulás után felpörgette a tempót a Leverkusen, Moussa Diaby alig két perc elteltével megszerezhette volna a vezetést a hazaiaknak, de Musso védeni tudta a francia lövését. Nem telt bele újabb két perc és ismét aggódhattak a vendégek ­– némi videózás után viszont arra jutott Letexier játékvezető, hogy nincs ok arra, hogy a Bayer büntetőt végezzen el.

Ahogy telt az idő, úgy vállalt egyre nagyobb kockázatot a német csapat, ezzel együtt a félidő jelentős részében csak bekkelő vendégek előtt is adódott egy-két lehetőség kontrából. A 74. percben Muriel elől kellett bevetődve mentenie az egyik védőnek, nem sokkal később Zappacosta lövése halt el a blokkon. A 92. percben jártunk, amikor a játékrészben először az Atalanta eltalálta a Leverkusen kapuját Jeremie Boga szólójából gól is született – ezzel az olaszok kettős győzelmet ünnepelve jutottak be a legjobb nyolc közé.

A Monaco kétgólos hátrányt szeretett volna ledolgozni a Bragával szemben. Ennek megfelelően nagy elánnal ugrott ellenfelének, s 15 perc után hetven százalék feletti labdabirtoklási mutató szerepelt a házigazda neve mellett. Ám a portugáloknak csak egyetlen kontra, annak végén pedig Abel Ruiz 24 méterről eleresztett, megpattanó lövése kellett ahhoz, hogy teljesen új mederbe tereljék a meccset. A Monaco a folytatásban is jóval többet birtokolta a labdát, mint ellenfele, de a kapu előtt rendkívül pontatlanul, idegesen futballozott ­– meg is lett az eredménye: a második játékrészben 13 gólszerzési kísérletből csupán háromszor találta el Matheus kapuját. A hazai fölény a 90. percben érett góllá, Axel Disasi találata későn jött ahhoz, hogy a Monaco kicsikarhassa a győzelmet is.

Nem sok izgulni valója volt a Rangersnek, amely háromgólos előnnyel utazott a Crvena zvezda otthonába. A belgrádiak mindenesetre megpróbálkoztak a lehetetlennel, és az első félidőben Mirko Ivanics góljával faragtak is a hátrányukon. Csakhogy a második játékrész elején Ryan Kent nagy szóló végén megpattanó lövéssel egyenlített. A végjátékban tizenegyeshez jutott a Crvena zvezda, ezt El Fardou Ben értékesítette, így a győzelmet legalább megszerezte a szerb csapat ­– ha továbbjutni nem is volt reális esélye.

EURÓPA-KONFERENCIALIGA

Háromgólos előnye ellenére a Feyenoord a visszavágón sem a bunkerfocit választotta, 3–1-re legyőzte a belgrádi Partizant, amelyben csereként pályára lépett a magyar válogatott Holender Filip is.

Összesítésben már 6–2-re vezetett a Slavia Praha, amikor védője, Aiham Ousou érhetetlen módon kiállítatta magát. A meccset kilenc emberrel befejező vendégek kikaptak 4–3-ra, de így is a nyolc közé jutottak.

Nem úgy tűnt, hogy az első meccset idegenben 1–0-ra megnyerő Roma a továbbjutása bebiztosítására törekedne, a Vitesse jóval többet birtokolta a labdát, és a 62. percben a vezetést is megszerezte – oda lett a „farkasok” előnye. De a 90+1. percben jött a nagy fordulat, Tammy Abraham betalált, a rómaiak tehát nagy nehezen továbbmentek.

Korán beindultak az események az AZ–Bodö/Glimt találkozón is: Pavlidisz 18. percben szerzett góljára gyors válasz érkezett, ám a görög csatár nem hagyta annyiban, még az első játékrészben megszerezte a második találatát is, így összesítésben 3–3 volt az állás. Nem volt változás a rendes játékidőben, jöhetett a hosszabbítás, amelyben a Bodö/Glimt megint betalált, így összesítésben 4–3-mal a negyeddöntőbe jutott.

Túlságosan is kényelmesen kezdett a visszavágóra kétgólos előnnyel érkező Leicester, a Rennes már a mérkőzés elején csökkentette a hátrányát. Ugyan a szünet után egyenlített az angol csapat, de a franciák újfent megszerezték a vezetést. De ez sem volt elég, az angolok 3–2-es összesítéssel továbbmentek.Wesley Fofana hét hónapot hagyott ki sérülés miatt, a visszatérése álomszerűre sikerült, első meccsén gólt is szerzett.

A 4–4-es első meccs után ismét gólokban gazdag összecsapásban bizakodhattunk, hiszen a PSV hamar vezetést szerzett, méghozzá az előző találkozón csak csereként beálló Eran Zahavi révén. Ezután esélyt sem adott a PSV a koppenhágai csapatnak: Mario Götze a gólpassza után maga is beköszönt, Zahavi a második gólját is megszerezte, végül Madueke is beköszönt – 4–0-ra nyert a PSV.

Megszerezhette volna a vezetést az Olympique Marseille az első félidőben, de a tizenegyest kiharcoló Amine Harit hibázott a 35. percben. Meg is bosszulta magát az elhalasztott lehetőség, a 63. percben előnybe került az FC Basel, így összesítésben ledolgozta hátrányát. Ám Cengiz Ünder nem sokkal később egyenlített, majd Valentin Rongier is eredményes volt, ezzel biztossá vált az OM helye a legjobb nyolc között.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik