El: a Ferencváros számai megfelelnek az európai átlagnak

Vágólapra másolva!
2023.03.07. 16:30
null
A Fradi ősszel már bizonyította, hogy abszolút megállja a helyét az Európa-liga csoportkörös versenyében, de most egy új pályán, még jobb riválissal kerül szembe (Fotó: Árvai Károly)
Az InStat elemzőrendszer adatai alapján összesítettük a Ferencváros fontosabb statisztikai mutatóit ebben az Európa-liga-idényben a Leverkusen elleni, csütörtöki El-nyolcaddöntő előtt.

 

A csoportkörben hat meccsen tíz pontot gyűjtő, nyolc gólt szerző és kilencet kapó Ferencváros az eddigi Európa-liga-mérkőzésein a fontosabb statisztikákat nézve nagyjából az El-átlagnak megfelelő számokat produkált, tehát a különböző összesített rangsorokban a középmezőnyben található.

Statisztikailag nézve a Ferencváros jó csoportszereplésének, a csoportgyőzelemnek az egyik kulcsa az volt, hogy jól sáfárkodott a helyzeteivel, hiszen a meccsenkénti átlagban négy kaput eltaláló lövéséből 1.5 gólt ért el mérkőzésenként (ebben a selejtező rájátszásköre is benne van). Ráadásul a helyzetek minőségét jelző xG-mutató (1.63) is csak minimálisan magasabb az átlagos gólszámnál – tehát a Fradi szerzett góljainak a száma nagyjából megfelel annak, amit a helyzetek minősége alapján várni is lehetett a csapattól.

Mivel a BL-ből érkező – az El-nyolcaddöntőbe jutásért a csoportkörben az FTC által is legyőzött Monacót búcsúztató – Leverkusen a Fradihoz képest jóval nagyobb labdabirtoklással játszik (egy találkozón átlagosan 35 percet birtokolja a labdát a Leverkusen, 24-et a Fradi, míg az El-átlag 28 perc), várhatón az FTC-nek lényegesen kevesebb gólszerzési lehetősége lesz, mint a csoportkörben. Így viszont kimondottan fontos lesz, élni tud-e a kevés kínálkozó helyzetével.

A meccs fő kérdése az lesz, mennyire tudja majd a Ferencváros az El-ben eddig látott saját játékát nyújtani egy, a labdatartásban az eddigi ellenfeleknél jóval erősebbnek tűnő Leverkusennel szemben. Arra kevésbé számíthatunk, hogy a Fradi taktikailag vagy szerkezetileg jelentősen eltérne a Sztanyiszlav Csercseszovnál jól bevált 4–2–3–1-es hadrendtől, mert az orosz szakvezető eddig sem alakította az ellenfelekhez a formációt, s aligha most fog ezen változtatni.

EL-STATISZTIKÁK – ÁTLAGOK

Ferencváros El-átlag
InStat-index
(össz teljesítménymutató)
229 225
Gólátlag meccsenként
1.50 1.23
Lövés/kapura 11/4.4 12/4.4
Passzpontosság 82% 84%
Sikeres kulcspasszok/meccs 3 3
Megnyert párharcok/meccs 70 76
Labdabirtoklás 44 %, 24 perc 50 %, 28 perc
xG/meccs 1.63 1.34
Sikeres cselek/meccs 60 % 58%
Szerelések/ meccs
14 17

Forrás: InStat

EURÓPA-LIGA, NYOLCADDÖNTŐ
1. MÉRKŐZÉS, CSÜTÖRTÖK

18.45: Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik