Szoboszlai 15 percet kapott, kétgólos győzelmet aratott a Pool az El-ben

Vágólapra másolva!
2023.10.05. 20:50
null
Gravenberch betalált az első félidő végén a belgák kapujába (Fotó: AFP)
A labdarúgó Európa-liga csoportkörének második fordulójában Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool hazai pályán fogadta a belga Union Saint-Gilloise együttesét. Az angolok mindkét félidő végén betaláltak, és 2–0-s győzelmet arattak.

 

EURÓPA-LIGA, CSOPORTKÖR
2. FORDULÓ
A-CSOPORT
LIVERPOOL (angol)–UNION SAINT-GILLOISE (belga) 2–0 (1–0)
Liverpool, Anfield Road. Vezette: Morten Krogh (D. Wollenberg Rasmussen, Steffen Bramsen) – dánok
LIVERPOOL:Alisson – Alexander-Arnold (Joe Gomez, 63.), Konaté, Quansah, Cimikasz – Gravenberch (Szoboszlai, 79.), Endo (A. Mac Allister, a szünetben), Elliott – Diogo Jota, Núnez (Luis Díaz, a szünetben), Szalah (C. Jones, a szünetben).Vezetőedző: Jürgen Klopp
UNION SG:Moris – Castro-Montes, K. Mac Allister (Sykes, 86.), Burgess, Macsida, Terho (Lapoussin, 67.) – Amani (M. Rasmussen, 76.), Vanhoutte (Sadiki, 76.), Puertas – G. Nilsson (K. Rodríguez, 67.), Amura.Vezetőedző: Alexander Blessin
Gólszerző: Gravenberch (44.), Diogo Jota (90+2.)

A csoport másik mérkőzésén: Toulouse (francia)–LASK Linz (osztrák) 1–0

ÖSSZEFOGLALÓ

„Ő EGY SZÜLETETT TEHETSÉG!”

Így vélekedik Trent Alexander-Arnold csapattársáról, Szoboszlai Dominikról – derült ki az angol válogatott jobbhátvéd Eurosportnak adott nyilatkozatából. Ha a világ egyik legjobb védője ilyen jó véleménnyel van a 22 éves középpályásról, bizton állíthatjuk, hogy a Liverpool nyáron szerződtetett magyarja nem a játéktudása miatt maradt ki csapata csütörtöki, Union SG elleni kezdő tizenegyéből. Cserék közé nevezése hátterében sokkal inkább az állhat, hogy a PFF adatelemző cég szerint a Premier League-idényben minden labdarúgót figyelembe véve ő futotta eddig a legtöbbet, 83.6 kilométert, kell neki tehát a pihenőidő. Jürgen Klopp menedzser azonban közel sem olyan tartalékos összetételű gárdát küldött pályára, mint két héttel ezelőtt a Linzben nagy nehézségek árán 3–1-re megnyert csoportmeccsen, csatasorba állította mások mellett Mohamed Szalahot, Darwin Núnezt és Trent Alexander-Arnoldot is a belga bajnokság listavezetője elleni hazai találkozón.

Az erőfölénynek az első félidő végén lett meg az eredménye, a mérkőzést uraló hazaiak a 44. percben szerencsés körülmények között szereztek vezetést Ryan Gravenberch góljával – a Bayern Münchentől szerződtetett holland középpályásnak ez volt az első találata a Liverpool színeiben. A fordulás után is a házigazdák diktálták az iramot, több helyzetet kidolgoztak, s a 79. percben beállt Szoboszlai Dominik is. Együttese a hajrában újabb gólt szerzett, ezzel kétgólos győzelmet aratott, s két fordulót követően hat ponttal a csoport élén áll.

PERCRŐL PERCRE

90+6. perc: VÉGE! A Liverpool Gravenberch és Jota góljaival kétgólos győzelmet aratott belga ellenfelével szemben és egyedüliként maradt százszázalékos a csoportban.

90+4. perc: Hibázott a hazai védelem, Amura lecsapott a röviden hazaadott labdára, de Alisson jól lépett ki a kapuból és hárított az algériai támadó lövését.

90+2. perc: GÓÓÓÓL! ELDŐLT! Konaté vágta előre a labdát, Jota Díazhoz csúsztatott, aki nem tudta megtartani egyensúlyát, de még vissza tudott passzolni a portugálhoz, aki betört a 16-oson belülre és 11 méterről a bal alsó sarokba lőtt.

90. perc: Öt perc hosszabbítás következik.

87. perc: Jones is lövésre vállalkozott a 16-os előteréből, de a labda ezúttal is a kapu mellé szállt.

86. perc: Cseréltek a belgák, Sykes érkezett Mac Allister helyére.

85. perc: Szoboszlai lőtt 20 méterről a kapu mellé.

80. perc: KAPUFA! Konaté a saját 16-osától adott mesteri passzt Díaznak, aki kicselezett egy védőt a 16-oson belül, majd 10 méterről a bal kapufát találta telibe.

79. perc: Gravenberch jött le, a helyére állt be Szoboszlai az utolsó 10 percre.

Szoboszlai Dominik is érkezik a pályára.

76. perc: Kettőt cseréltek a belgák, Vanhoutte helyére Sadiki, Amani helyére Rasmussen állt be.

75. perc: Cimikasz vezette be balról középre a labdát, majd 17 méterről a kapu fölé lőtt.

67. perc: Kettőt cseréltek a belgák, Terho helyére Lapoussin, Nilsson helyére Rodríguez állt be.

63. perc: Cserélt a Liverpool, Gomez érkezett Alexander-Arnold helyére.

61. perc: Díaz passza után Gravenberch 15 méterről tekerte kapura a labdát, Moris óriásit védett.

52. perc: Mac Allister ívelte a kapu elé a labdát, Jota 7 méterről fejelt, Moris hatalmas bravúrral védett.

50. perc: Belga szöglet után Alisson mozdult ki a kapujából, majd az üres kapu felé öklözte a labdát, Quansah azonban szerencséjére tisztázni tudott.

A szünetben hármat is cserélt a Liverpool, Szalah helyére Jones, Núnez helyére Díaz, Endo helyére Mac Allister állt be.

46. perc: Folytatódott a mérkőzés.

45+3. perc: Vége az első félidőnek. Gravenberch szemfüles góljával megérdemelten vezetnek az angolok.

45. perc: Kettő perc hosszabbítás következik.

45. perc: Majdnem egyenlítettek a belgák, Amura lépett ki egy labdával, Konaté mellett, majd már Alissont is átemelte, de a francia védő végül tisztázni tudott.

44. perc: GÓÓÓÓÓL! Alexander-Arnold távoli lövése kipattant Morisról, Gravenberch érkezett a lecsorgóra és három méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 1–0!

36. perc: Egy hosszan előre ívelt labda Núnezt találta meg a 16-oson belül, az uruguayi eléggé kisodródott helyzetből lőtt kapura, Moris szögletre mentett.

27. perc: Mac Allister és Núnez ütközött a 16-oson belül egy hazai támadás végén, de a játékvezető és a VAR sem ítélt büntetőt.

26. perc: Puertas kapu elé ívelt szabadrúgása után Nilsson fejelte kapu fölé a labdát.

21. perc: Elliott beadása után a hosszú saroknál Szalah fejelt kapura, de Moris védeni tudott.

15. perc: Gravenberch passza után Núnez pörgette fel a labdát, majd 16 méterről a kapu fölé lőtt.

10. perc: Szalah passza után Gravenberch 19 méteres bombáját öklözte ki Moris, majd Núnez a kapuba lőtte a kipattanót, de ezt lesről indulva tette, így a partjelző zászlaja jogosan emelkedett a magasba.

5. perc: Szalah lépett ki egy középpályás labdaszerzést követően, de Moris jól lépett ki a kapujából, így az egyiptomi lövése a kapus testéről szögletre vágódott.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a belgák indították útjára a labdát. A Liverpool természetesen tiszta vörösben lépett pályára.

Érkeznek a pályára a csapatok, az már biztos, hogy a belgák tiszta kékben játszanak majd.

Az előzményekben említett Mac Allister párharc egyelőre elmarad és Szoboszlai Dominik is csak a kispadon kezd.

Köszöntjük Önöket! Hamarosan kezdődik a Liverpool második mérkőzése az Európa-liga csoportkörében. Az angolok ellenfele ezúttal a belga Union lesz, Szoboszlai Dominik ezúttal csak a kispadon kapott helyet. Tartsanak velünk!

ELŐZMÉNYEK

Különleges mérkőzés lesz az Európa-liga csoportkörének második fordulójában a Liverpool–Union Saint-Gilloise összecsapás, legalábbis a Mac Allister családban mindenképpen. Testvérpárbajra kerül sor ugyanis, a Liverpoolban szerepel a 2022-ben az argentinokkal világbajnoki címet szerzőAlexis Mac Allister,a belga együttesben pedig a nála 13 hónappal idősebb bátyja,Kevin Mac Allister.Mindketten hazájukban, az Argentinos Juniorsban kezdték a pályafutásukat, utána kölcsönben játszottak a Boca Juniorsban, Kevin onnan szerződött idén Belgiumba, Alexis 2019 és 2023 között már Angliában, a Brightonban acélosodott, lett válogatott (eddig 19-szer) és világbajnok Katarban.

A Liverpool hivatalos YouTube-csatornáján kettejük videóhívásos beszélgetése vezeti fel az El-mérkőzést, egy videót is bejátszanak benne, amelyen az Union Saint-Gilloise játékosai egy felszállásra váró repülőgépen tudják meg, hogy a Liverpoolt kapták csoportellenfélnek, hatalmas üdvrivalgás tör ki, majd a kamera Kevin Mac Allisterre téved, aki vidáman üvölti: „Jövünk, tesó!”.A vidám élcelődés ebben a beszélgetésben is családi „jókívánságokkal” zárul, Alexis azzal búcsúzik a bátyjától:„Remélem, egy percig sem fogod élvezni, és szenvedni fogsz kilencven percen át!”

Magyar szempontból persze izgalmasabb téma, hogy Szoboszlai Dominik pályára lép-e a belgák ellen. Ha hinni lehet a brit beharangozóknak, akkor aligha. A legtöbb bennfentes szakértő úgy véli, hogy a túlzott meccsterhelés és sűrű program – amelyreJürgen Kloppis gyakran panaszkodik – miatt a Liverpool menedzsere tartalékos csapatot küld pályára, nagyjából azt az együttest, amelyet a Ligakupában is szerepeltetett. Az egybehangzó előrejelzések szerint bekerül a kezdőcsapatbaCaoimhin Kelleher, Kosztasz Cimikasz, Endo VataruésRyan Gravenberchis, a kulcsjátékosok többsége, köztük Szoboszlai Dominik is a kispadon kap helyet. Ha így is lesz, és tényleg pihenőt kap a magyar válogatott csapatkapitánya, nem jelenti azt, hogy nem áll be a második félidőben, mint a Leicester City elleni Ligakupa-meccsen, amelyen aztán bődületesen nagy gólt lőtt. Ha az eredmény nem úgy alakul, ahogy Jürgen Klopp szeretné, vélhetően pályára is küld néhány sztárt, hiszen miután az első fordulóban a Linzer ASK otthonában 3–1-re nyertek a „vörösök”, a Toulouse ellen döntetlennel (1–1) kezdő belgák elleni győzelemmel máris nagy lépést tennének a továbbjutás felé – és akkor a későbbiekben is ráérnének tartalékolni az erővel. Viszont szinte biztosan ott lesz a pályánTrent Alexander-Arnold,aki a csapatkapitányi karszalagot is viselheti, hiszen sérülése után ez tökéletes „felhozó” meccs neki. Még szeptember 3-án szenvedett combizomsérülést, a Tottenham elleni bajnokin már le tudott ülni a kispadra, az Union Saint-Gilloise ellen pedig kész lehet a játékra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik