Ekl: a Nico González–Ramírez presztízscsatán sok múlhat Firenzében

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2023.10.05. 06:17
null
Nicolás Gonzálezt jó eséllyel Cristian Ramíreznek kell majd megállítania a Fiorentna–Ferencváros meccsen (Fotó: AFP, Török Attila/NSO-montázs)
A Fiorentina–Ferencváros Európa-konferencialiga-mérkőzés előtt különböző statisztikák és korábbi mérkőzések tapasztalatainak felhasználásával mutatjuk be, mire számíthat a csütörtök esti találkozón az FTC.

A Ferencvárosra nézve kissé ijesztően hangozhat, hogy csütörtökön, az előző idényben Olasz Kupa- és Európa-konferencialiga-döntőt játszó (mindkettőt elveszítő) Fiorentina lesz az ellenfél Olaszországban, Firenzében. Az a Fiorentina, amelynek becsült keretértéke (246.6 millió euró) az Ekl mezőnyében a 2. legmagasabb (az Aston Villa az első 597.7 millióval, 3. a francia Lille 207.8), több mint ötszöröse a Ferencvárosénak (48.2). Legértékesebb játékosa, a 30 millióra becsült, 25 éves Nicolás González, aki stabil tagja a világbajnok argentin válogatottnak; a szélső 26-szoros válogatott, a dél-amerikaiak legutóbbi öt meccsén egyaránt kezdő volt, csak pont a vb-ről hiányzott sérülés miatt.

A FIORENTINA TÉTMECCSEI A 2023–2024-ES IDÉNYBEN
SERIE A
Genoa–Fiorentina 1–4
Fiorentina–Lecce 2–2
Inter–Fiorentina 4–0
Fiorentina–Atalanta 3–2
Frosinone–Fiorentina 1–1
Fiorentina–Cagliari 3–0
EURÓPA-KONFERENCIALIGA
Rapid Wien (osztrák)–Fiorentina (olasz) 1–0 (selejtező)
Fiorentina–Rapid Wien 2–0(selejtező)
Genk (belga)–Fiorentina 2–2

Ugyanakkor az is tény, hogy ez a mostani firenzei csapat már nem ugyanaz, mint amelyik tavasszal két döntőbe is bejutott. A keret becsült értéke nyolcmillió euróval csökkent a nyáron, és a West Ham ellen 2–1-re elveszített Ekl-fináléban pályára lépő csapatból távozott a korábban a Real Madridban is szereplő szerb csatár, Luka Jovics (Milan – kölcsönbe), a Benfica által 20 millió euróért megvásárolt, az Ekl előző kiírásában hét góllal (holtversenyben) gólkirályi címet elérő brazil csatár, Arthur Cabral, a Manchester United által kölcsönvett vb-4. marokkói középpályás, Szofian Amrabat és az angol Brightonnak 17 millió euróért eladott brazil belső védő, Igor is. Jelentős vesztesége továbbá a Fiorentinának, hogy a Serie A 5. fordulójában megsérült a brazil válogatott jobbhátvéd, Dodo, akire előreláthatóan jövő márciusig nem számíthat a szakmai stáb.

A nyári igazolások közül az argentin River Plate-től 12 millió euróért megvett 22 éves csatár, Lucas Beltrán egyelőre adós a gólokkal, tíz tétmeccsen egyszer sem talált még a kapuba, az Empolitól tízmillióért érkező hátvéd, Fabiano Parisi pedig a bajnokságban három meccsen nem játszott, az Ekl-ben pedig három találkozóból (két selejtezős, egy csoportmeccs) egyszer sem kezdett.

Vincenzo Italiano együttese a keret átalakulásából fakadó nehézségek ellenére előző öt tétmeccsén nem kapott ki, és hármat meg is nyert közülük, legutóbb 3–0-ra a Cagliari elleni bajnokit. Az Inter elleni, szeptemberi 4–0-s vereséget leszámítva eddig kimondottan elégedett lehet a Németországban született vezetőedző az „átépítés alatt álló” csapatával, amelyet 2021 óta irányít. Az első idényben 7. lett a gárdával a bajnokságban, idén tavasszal 8., de bejutottak az említett két döntőbe, most pedig hét forduló után az 5. helyen állnak a Serie A-ban – ugyanúgy 14 pontjuk van, mint a 4. Juventusnak és a 3. Napolinak. Ráadásul úgy, hogy az előző bajnoki idény 1.55-ös gólátlagát hét forduló alatt 2.1-re javították, tehát egyelőre nem sínylette meg a csapat támadójátéka a két legeredményesebb csatárának, az előző bajnokságban 8, illetve 6 gólt szerző Cabral, Jovics párosnak a távozását. Ez köszönhető egyrészt a kiegyensúlyozott csapatteljesítménynek – kilenc játékos szerzett már gólt a Fiorentinában a 2023–2024-es idény eddigi tíz tétmeccsén –, másrészt Nicolás González remek formájának, aki kilenc meccsen hat gólt szerzett és egy gólpasszt adott. Kérdés, Italiano a Ferencváros ellen milyen szerepet szán majd az argentinnak, aki csak egy félidőt játszott a Genk ellen 2–2-re végződő első csoportmeccsen.

A Fiorentina játékfelfogása sok labdatartásra épül (58.1 százalékos labdabirtoklással jelenleg a 2. ebben a mutatóban a Serie A-ban), és ebből is fakadóan sok csellel párosul, a statisztikák szerint a bajnokságban meccsenként átlagosan 9.3 cselt mutatnak be Gonzálezék, ami az első öt helyezett csapat közül a legmagasabb szám (egyébként pedig a 4.). Viszont a lövőhelyzetek kialakításában (11.3/ meccs, 13. hely a Serie A-ban) és a kaput eltaláló lövések számában (4.1/meccs, 9. hely) közepesnek mondható a teljesítménye az olasz élvonalban. Ám labdaszerzésekben meccsenkénti 6.3-as átlaggal csak 19. a gárda a Serie A-ban. Ez azért azt is jelzi, hogy klasszis szűrői nincsenek a csapatnak, és az sem segíti azt a helyzetet, hogy az előző idényben 6.47-es mutatóval a legjobb labdaszerzőnek bizonyuló Igor távozott a nyáron.

Egyébként Italiano a csapat felállásában a 4–2–3–1-et és a 4–3–3-at váltakozva használja, attól függően, mennyire vállalja fel a nyíltabb támadójátékot. Az Európa-konferencialigában általában a Fiorentina esetében támadóbbnak számító utóbbit alkalmazza, amelyben a csapat magasabban kezdi meg a védekezést, és a támadók is nagyjából egy sorban, a kaputól egyforma közelségben helyezkednek el. Mindkét rendszerben nagy szerepe van a szélsőknek. A jobb oldalon González a kulcsember, a bal szélen pedig vagy Riccardo Sottil, vagy a januárban érkező 33-szoros horvát válogatott Josip Brekalo játszhat az FTC ellen.

Arról, hogy az FTC elleni meccshez hogyan áll hozzá Italiano, sokat elárul majd, hogy González a kezdőcsapatban kap-e helyet. Az argentin ebben az idényben csak az Udinese elleni bajnokin nem volt kezdő a tízből, a meccset kisebb sérülése miatt ki is hagyta. Viszont a Genk ellen például már a szünetben, 2–1-es firenzei vezetésnél lecserélte Italiano, aminek az lett a vége, hogy a belgák egy pontot meg tudtak menteni a második félidőben. González az Ekl-ben a Rapid Wien ellen szerzett gólt ebben az idényben, a firenzei visszavágón az ő két találatával nyert 2–0-ra a Fiorentina. Azon a meccsen a 90. percben lőtt tizenegyesével fordította meg a párharcot az olasz csapat az 1–0-ra elveszített első felvonás után; az első gólját egy lecsorgó labdából szerezte. Ráadásul nemcsak lábbal, fejjel is nagyon veszélyes, idénybeli hat góljának a felét fejelte. Az ő posztján számításba vehető helyettesek – akár az elefántcsontparti Christian Kouamé, akár a francia Jonathan Ikoné – azért már közel sem annyira kiemelkedő képességűek.

Ha González játszik, azon az oldalon igazi dél-amerikai presztízscsatának lehetünk majd szemtanúi, hiszen a Ferencvárosból elsősorban alighanem az ecuadori válogatott balhátvédre, Cristian Ramírezre hárul majd az argentin támadó megállítása. González fő erénye a remek rúgótechnika mellett a gyorsasága, hogy rendkívül lendületesen tudja rávezetni a védőkre a labdát, bátran vállalva fel a cseleket, és a megnyert párharcokból sok közvetlen gólhelyzetet tud kialakítani. Ha pedig nem ő vezeti fel a labdát, akkor remek ütemben tud érkezni a kapu elé belőtt labdákra. Ugyanakkor Ramíreznek is megvannak azok a képességei (technikailag és a gyorsaságot tekintve is), hogy meg tudja nehezíteni az argentin dolgát.

NICOLÁS GONZÁLEZ TELJESÍTMÉNYÉN AZ FTC ELLEN IS SOK MÚLHAT

GONZÁLEZ-DUPLA A RAPID WIEN ELLEN



GENK–FIORENTINA 2–2

A VIDEÓÉRT KATT A KÉPRE!
A VIDEÓÉRT KATT A KÉPRE!

Persze hiba lenne azt hinni, hogy csak Gonzálezen áll vagy bukik a Fiorentina játéka. A Genk ellen például kétszer is szöglet után fejelt gólt az egyébként belső védő Luca Ranieri. A szögletek, illetve az azokat és az egyéb beíveléseket követő fejesek is veszélyes fegyvernek számítanak tehát a Fiorentina eszköztárában. Itt ki kell emelni azt is, hogy a szögleteknél és a kapu elé beívelt szabadrúgásoknál a firenzeiek gyakran élnek lefejelt, illetve fejjel továbbcsúsztatott labdákkal, amelyekből aztán a lendületből érkező társ célba veheti a kaput, akár lábbal, akár fejjel – például a Genk és a Cagliari, valamint az Atalanta elleni bajnokin is szereztek gólt ilyen helyzetből. Ezért különösen fontosak lehetnek a kapu előtti légi csaták, illetve az is, hogy Dibusz Dénes hogyan tud kilépni a beívelt labdákra. A Fiorentina a meccsenként megnyert légi párharcok számában például a 4. legjobb a Serie A-ban (15.5-ös mutatóval).

González mellett a Fiorentina támadójátékának kulcsembere még a 14-szeres olasz válogatott Giacomo Bonaventura, aki középen mozgatja a csapatot, a védők mögé passzolt indításokkal vagy kapu elé ívelt labdákkal igyekszik helyzeteket teremteni, de gyakran vállalkozik lövésre is (az idényben kilenc tétmeccsen három gólt és két gólpasszt tud felmutatni).

FIORENTINA–CAGLIARI 3–0

FIORENTINA–ATALANTA 3–2

Az mindenképp előny lehet az FTC számára, hogy Dejan Sztankovics az előző idényben a Sampdoria vezetőedzőjeként háromszor is találkozott Italiano csapatával, viszont mindháromszor vereséget szenvedett ellene, a bajnokságban 5–0-ra és 2–0-ra, az Olasz Kupában 1–0-ra nyert a Fiorentina. Kérdés, a Ferencváros kispadján, az előző idény tapasztalatait felhasználva, sikerül-e megtalálnia a szerb trénernek a firenzei játék ellenszerét...

2022–2023, FIORENTINA–SAMPDORIA 5–0

2022–2023, SAMPDORIA–FIORENTINA 0–2

EURÓPA-KONFERENCIALIGA. F-CSOPORT
1. FORDULÓ

Genk (belga)–Fiorentina (olasz) 2–2
Ferencváros–Csukaricski (szerb) 3–1

2. FORDULÓ
Október 05., csütörtök
21.00:
Fiorentina–Ferencvárosi TC (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Csukaricski–Genk

A Fiorentina–Ferencváros mérkőzésről a Nemzeti Sportot Árvai Károly (fotó) és Borbola Bence tudósítja Firenzéből.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik