Vívás: Mentálisan erős vagyok – Battai Sugár

Vágólapra másolva!
2022.07.28. 08:00
null
Battai Sugár Katinka türelmes embernek mondja magát, de nagyon örülne, ha végre az egyéni viadalokon is kijönne neki a lépés (Fotó: FIE)
A „kicsik”, vagyis Battai Sugár Katinka és Szűcs Luca kiválóan vívtak a kairói világbajnokság csapatviadalán, hatalmas szerepük volt a sporttörténelmi arany megszerzésében.



– Olyan mutatóval zárta a kairói világbajnokság csapatversenyét, amilyenre a legnagyobbak is büszkék lennének. Hogy csinálta ezt tizenkilenc évesen?
– Azt hiszem, úgy, hogy az egyéni után képes voltam csak a csapatversenyre koncentrálni, és arra, hogy ott százszázalékosan vívjak – válaszolta Battai Sugár Katinka, az Interfencing DEAC 19 éves kardvívója. – Emellett alkalmazni tudtam egy új technikát, amelyet a pszichológussal megbeszéltünk előtte, úgy érzem, ez is segített. De minden bizonnyal a mentális készenlét, a mentális erő volt, amely végigkísérte a csapatversenyen nyújtott teljesítményemet.

– És talán az, hogy megilletődöttség nélkül lépett pástra minden alkalommal.
– Felszabadultan és magabiztosan vívtam a nap folyamán, ez rendkívül jó érzés volt. Szerintem részben azért is voltam rá képes, mert a csapatunk kiváló egységet alkotott, mindenki támogatott mindenkit, ez még inkább lendített rajtam is.


– Mitől ennyire jó ez a női kardcsapat?
– Talán mert az elmúlt egy évben nagyon összekovácsolódtunk, átéltünk együtt jobb és rosszabb pillanatokat egyaránt, és végig támogattuk egymást. Emellett Szűcs Lucával a juniorszezont is végigversenyeztük, ez kettőnket még erősebben összekötött.

– Nyilván nem jön rosszul az sem, hogy korábban Szűcs Luca mellett Pusztai Lizával is vívott egy csapatban a korosztályos világversenyeken.

– Nem bizony – és segít azért az is, hogy tulajdonképpen ugyanabba a korosztályba tartozunk.

– Fiatalok, vagyis önöké a jövő, ráadásul Pusztai Liza meg is mondta, hogy a csapatvilágbajnoki arany után csak felfelé vezethet az út.
– Ez az aranyérem egyértelműen életünk eredménye – eddig. Azzal is tisztában vagyok, hogy innentől nagyobb lesz az elvárás velünk szemben, de azzal is, hogy bár ez a kairói arany hatalmas siker, jönnek még hullámvölgyek.

– Nemcsik Zsolt, korábbi világbajnok kardvívó a kairói vébé és a női kardcsapatunk kapcsán elsőként azt jelentette ki, hogy Battai Sugár Katinka és Szűcs Luca megérkezett a felnőttmezőnybe. Battai Sugár megérkezik a felnőttek közé az egyéni viadalokon is?
– Türelmes embernek mondanám magam, nyilván bosszantó, ha valami nem úgy sikerül, ahogyan szerettem volna, de azt hiszem, könnyebben túl tudom tenni magam az ilyesmin, mint mások. Ennek ellenére nagyon örülnék, ha végre az egyéni viadalokon is képes lennék jó eredményre. Persze egy tizenötös asszónak – és általában az egyéni versenynek – teljesen más a felépítése, és hiába vagyok erős, még mentálisan is fejlődnöm kell. De remélem, a következő szezonban már sokkal jobb eredményeim lesznek – ez az aranyérem biztosan segít benne, és az érzés is, amit magammal viszek: a kairói világbajnokság csapatversenyén úgy éreztem, bárkit képes lennék megverni.

– Ha már itt tartunk: melyek Battai Sugár erényei a páston, és miben kell még fejlődnie?
– A világbajnokságon ez volt az erényem, úgyhogy ezúttal is elsőként említem: a mentális erő. De azt hiszem, mondhatom a gyorsaságot is, és azt, hogy képes vagyok reagálni a ritmusváltásokra, és kombinálni is. Hogy miben kell fejlődnöm? Technikailag és taktikailag biztosan – de nagyjából mindenben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik