H. Á.
MTI
2023.02.09 10:31 Frissítve: 2023.02.09 11:13

Vívás: három vk-versennyel hangolnak az olimpiai kvalifikációra a férfi kardozók

A hétvégi varsói világkupa lesz az első állomása annak a három részből álló sorozatnak, amellyel a magyar férfi kardozók ráhangolódnak az olimpiai kvalifikációs viadalokra és igyekeznek megőrizni előkelő világranglistás pozíciójukat.

 

Irány Varsó! A hétvégén a lengyel fővárosban szerepel Szilágyi Áron és a kardcsapat (Fotó: Nemzeti Sport)

„A tavalyi világbajnokság után hosszabb pihenőt kaptak a fiúk, hogy feltöltődjenek és kellő motiváltsággal vágjanak neki az új idénynek. Az eddigi Grand Prix-viadalok a felkészülést, az erőfelmérést szolgálták, bár így is remek magyar eredmények születtek, hiszen Orléans-ban Szilágyi Áron arany-, Tuniszban Szatmári András bronzérmes lett. A varsói világkupával pedig megkezdődik a végső ráhangolódás az április elsején rajtoló olimpiai kvalifikációs időszakra, hiszen a lengyel fővárosban már a csapatok is pástra lépnek” – mondta az MTI-nek Decsi András, a férfi kardozók vezetője.

A mesteredző hozzátette: a pandémia miatt tavaly elmaradt a nagy múltú lengyel világkupa, de a hétvégén várhatóan a megszokott erős mezőny gyűlik majd össze.

„Természetesen a péntek-szombati egyéni küzdelem is fontos, de számunkra a vasárnapi csapatversenynek lesz kiemelt jelentősége, amelyen célunk az éremszerzés. Innen kezdve pedig mindent alárendelünk az ötkarikás kvalifikációnak, egyre fontosabbak lesznek a csapatversenyek. A ranglista első négy helyezettje ugyanis automatikusan ott lehet Párizsban, ami egyben három egyéni indulót jelent” – magyarázta.

Decsi András emlékeztetett rá, hogy jelenleg a világranglista második helyén áll a Tokióban olimpiai harmadik, tavaly világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok magyar válogatott, és az elmúlt évek teljesítménye alapján bátran kijelenthető, hogy „predesztinálva van” az olimpiai kvalifikáció kivívására.

„Varsó után, március elején Padovában lesz a következő világkupa, majd a hónap végi budapesti verseny vezet át minket a kvalifikációba. A fiúk szeretnek hazai közönség előtt vívni, élvezik a hangulatot, erőt ad nekik a lelátókat megtöltő nézők buzdítása. Tavaly az egyéni és a csapatversenyt is megnyerték, nagyszerű élményben volt részük a szurkolóknak” – mondta Decsi András, egyúttal elárulta: a megszokott összeállításban lép majd pástra a csapat Varsóban, azaz Szilágyi és Szatmári mellett Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotja az együttest. Hozzátette: mindenki egészséges, illetve Szilágyi Áron sarokproblémája – ami miatt kihagyta a decemberi országos bajnokságot és a tunéziai GP-t – kezelhető, a háromszoros olimpiai bajnok klasszis odafigyel rá, és vívás közben le tudja küzdeni az esetleg jelentkező fájdalmat.

A nemzetközi rangsorban második helyezett magyar csapat tagjai közül hárman egyéniben is az élcsoportban vannak: Szilágyi ugyancsak második, Szatmári a 13., Gémesi pedig a 19. helyen áll.

2023.03.29 13:15:28

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Vívók, kerékpárosok, kosarasok, futballisták dobták be a nevüket az országos hírnév levelesládájába.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Szoboszlai Dominik olyan sebességgel közlekedett a bolgár védők között, hogy sokszor még szemmel is nehéz volt követni, nemhogy lábbal… Egymást követték a szebbnél szebb magyar támadások és a gólok. Bolgár kollégánk, Teodor Boriszov a szünetben szomorúan jegyezte meg: a magyar csapat úgy játszik, mintha edzésen lenne.

2023.03.27 22:57:27

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Petőfi Sándornak ugyan semmi köze a modern versenysporthoz, pláne az ultrafutó-világbajnoksághoz, mégis, az a gyanúm, valami hasonló, a beteljesedést előkészítő „aszketikus láz” vezethette száznyolcvan-száznyolcvanöt esztendővel ezelőtt, amikor mai értelemben véve is extrém hosszúságú gyalogtúrái során szinte a teljes történelmi Magyarország területét bejárta „kipróbáltkét csikaján”.

2023.03.27 10:36:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Aki felszabadultan tud vívni, olyan képességeket is kihozhat magából, amelyekre nem gondolt.”

2023.03.26 09:23:34

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2003. március 26-án hunyt el a már-már polihisztor rádióriporter. Rá emlékezünk.