PIRCS ANIKÓ 2020.07.18 14:00 Frissítve: 2020.07.18 15:36

Vívás: Csampa Zsoltot választották meg a szövetség elnökévé

A Magyar Vívószövetség tisztújító közgyűlése az eddigi elnököt, Csampa Zsoltot választotta négy évre a sportági szövetség elnökévé 93 szavazattal 51 ellenében.

(Fotó: Tumbász Hédi)

 

Az elnöki posztra az MVSZ nyolc éve hivatalban lévő elnökét, a belügyminisztérium helyettes államtitkárát, Csampa Zsoltot és a kétszeres olimpiai bajnok kardozó Szabó Bencét jelölték a tagszervezetek. A szervezet tisztújító közgyűlése az eddigi elnököt, Csampa Zsoltot választotta négy évre a sportági szövetség elnökévé 93 szavazattal 51 ellenében.

A szavazást megelőzően Csampa Zsolt megköszönte a támogatást és a munkát, amelyet elnökként az előző két ciklusban kapott.

„Közös munkában gondolkodtam, közös munkát végeztünk el. Tudunk közösen gondolkodni és csapatként álltuk meg a helyünket. Az elmúlt nyolc évben olyan alapokat teremtettünk a hazai vívásban, amelyre méltán lehetünk büszkék, s amelyre bátran alapozhatjuk a sportág jövőjét – mondta beszédében Csampa Zsolt, kiemelve, hogy míg nyolc évvel ezelőtt négy egyéni vívónk mellett egyetlen csapat sem jutott ki az olimpiára, most reális esély van arra, hogy négy válogatottunk versenyezhessen Tokióban. – Büszke vagyok arra, hogy pénzügyi és szakmai tekintetben is egyhangú döntések születtek az elmúlt ciklusban, ez is azt mutatja, hogy mindenki ugyanazt akarja. A jövőt illetően pedig azt kívánom, hogy tudjon együtt dolgozni a magyar vívótársadalom, ne legyen széthúzás, maradjon meg a nyugalom.”

„Közületek jöttem és veletek együtt akarom végrehajtani a reformokat a vívásban – szólt a tagsághoz Szabó Bence. – Sokat kaptam a vívástól, amelyből igyekeztem is mindig visszaadni. Azért jelentkeztem az elnöki posztra, hogy ismét visszaadjak valamit abból a sok jóból, amit ettől a csodálatos sportágtól kaptam. Nálam nincs vidéki vagy fővárosi vívás, nekem csak magyar vívás létezik és a teljes magyar vívócsalád elnöke szeretnék lenni. Szeretném, hogy minden nagyvárosban legyen vívóterem, a legeredményesebb olimpiai sportág megérdemli ezt.”

Szabó kiemelte továbbá az edzőképzés és -továbbképzés jelentőségét, és megválasztása esetén a sportág magyar hírességek csarnokának létrehozására tett ígéretet.

A tagság a testület általános alelnökének Kamuti Jenőt, a társadalmi kapcsolatokért felelős alelnöknek Nagy Tímeát, szakmai alelnöknek Somlai Bélát, gazdasági alelnöknek pedig Török Ottót választotta meg.

Az elnöki és az alelnöki tisztségek egyben elnökségi tagsággal is párosulnak, emellett további tizenegy elnökségi tagot választott a közgyűlés. Az elnökség további tagjai: Varga Zsolt, Galli Zsolt, Dani Gyöngyi, Gémesi Csaba, Grósz Andor, Imre Géza, László Dezső, Lontay Balázs, Prosits Attila, Serra György és Vitályos Eszter.

KORÁBBAN

A Magyar Vívószövetség elnöksége szombatra hívta össze a szervezet rendes közgyűlését, amely tisztújító közgyűlés egyben. A közgyűlésen a szavazásra jogosult 151 tagból 144-en jelentek meg, s miután a teljes körű határozatképességhez 50 százalék +1 fő – vagyis 77 fő – jelenléte szükséges, a közgyűlés határozatképes volt.

Az eseményen megjelent Schmidt Gábor, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) alelnöke, Fábián László, a MOB sportigazgatója, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke és dr. Géczi Mariann, az EMMI főosztályvezetője.

A közgyűlés elején megemlékeztek az elmúlt közgyűlés óta elhunyt sportági nagyságokról: Marót Péterről, Kausz Istvánról, Gyuricza Józsefről, Hajtmann Jánosról, Vida Jánosról és Nedeczky Györgyről. Köszöntötték továbbá a sportág kitüntetettjeit, díjazottjait, köztük a tavalyi budapesti világbajnokság után tett nyilatkozatáért Fair Play-díjban részesülő férfi kardcsapatot és a Kind of Magic elnevezésű Ezüst Delfin-díjas világbajnoki kisfilmet.

Csampa Zsolt az elnöki beszámolójában kiemelte: az elmúlt időszakban megfogalmazott irányelvek eredményeként sikerült stabil alapokra helyezni a magyar vívást, és az elmúlt két ciklusban értékeket és nyugalmat tudtak teremteni a sportágban. Hangsúlyozta, rendkívüli helyzetben tudtak összefogni és fegyelmezettek lenni, és megköszönte a szervezet elnökségének, hogy a koronavírus-járvány alatt is ki tudták fizetni a klubok támogatását, biztosítva ezzel a munka zavartalan folytatásának lehetőségét.

A tisztújítás előtt a küldöttek egyhangúlag elfogadták az előző évre vonatkozó különböző beszámolókat és a 2020. évre vonatkozó pénzügyi és szakmai tervet. A pénzügyi beszámolóból kiderült, hogy a szövetség 73.8 millió forint plusszal zárta a 2019. esztendőt.

2020.10.29 23:19:15

Egyéb egyéni N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Iharos Sándor tudta ezt, s erről nem volt képes szólni egész életében. Ezért élt úgy, ahogy élt, saját lelkének sosem megbocsátva, »menekülve«, roncsolva magát, mert ama békesség, amiről az evangélium beszél, nem adatott meg neki.

2020.10.28 19:03:53

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

Interjú az 1956-ban meggyilkolt öttusázó-költő Gérecz Attila monográfusával, Hajnal Gézával.

2020.10.27 19:05:31

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

ALAPVONAL. A derék japánoknak mintha nem lenne szerencséjük a játékokkal: a háromból ez már a második olyan nyári olimpia, amellyel problémáik adódnak.

2020.10.24 20:38:44

Egyéb egyéni LIPICZKY ÁGNES

„A kapa, a kasza, a metszőolló megtette a hatását, a fogásomat nem lehetett csak úgy lebontani."

2020.10.23 23:41:45

Egyéb egyéni THOMAS BACH

ALAPVONAL. A sportolók a kiválóság, a szolidaritás és a béke értékeit képviselik. Ezt a befogadást és a kölcsönös tiszteletet azáltal is kimutatják, hogy politikailag semlegesek a játéktéren és az ünnepségek során.