MTI/K. B. 2021.10.27 18:03 Frissítve: 2021.10.27 18:11

Ünnep: Németh Miklóst és Sárosi Lászlót köszöntötték

A Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja szervezésében, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület támogatásával szerdán a montreali olimpia két aranyérmesét, a gerelyhajító Németh Miklóst és a vízilabdázó Sárosi Lászlót köszöntötték 75. születésnapja alkalmából – írja az MTI.

Németh Miklós világcsúccsal nyerte meg a gerelyhajítást az 1976-os montreali olimpián (Fotó: Imago)

 

„A nem túl sikeres montreali olimpián megmentettétek a magyar sport becsületét, aranyérmesek lettetek. Közös vonásotok még, hogy mindketten sportcsaládból jöttetek” – mondta köszöntőjében Kulcsár Krisztián MOB-elnök.

Filmbejátszás idézte fel az 1948-as olimpiáról hazatért magyar sportolók fogadását, és a kalapácsvetésben győztes Németh Imre mellett ott volt kétéves kisfia, Miklós. Ezt követően az 1976-os olimpiáról Németh Miklós győztes gerelyhajítását vetítették le.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke felidézte Németh Miklós pályafutását: 1965 és 1983 között volt a válogatott tagja, a montreali döntőben az első dobása aranyérmet érő világcsúcs volt, majd az Év sportolójának választották. Pályafutása után edzőként tevékenykedett, a szövetség alelnöke is volt, gerelyeket is tervezett.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bajnokok Klubja elnöke személyes élményként mesélte el, hogy kisgyerekként Németh Miklós hatalmas dobását látva úgy érezte, sosem fog leesni a gerely.

Sárosi László vízilabdázót 1972-es olimpiai csapattársa, Bodnár András méltatta, felidézte első közös sikerüket, az első világbajnokságon, 1973-ban aratott győzelmet.

„Kevés ember látott olyan jól a medencében, mint ő, jó passzokat adott, együtt élt a játékkal. Az Újpesten kívül más csapatban nem szerepelt” – emelte ki Bodnár András.

„Amikor 1976-ban olimpiai bajnok lettél, én akkor születtem. Mi mindent tőletek, a ti generációtoktól kaptunk, a tőletek kapott tudásnak köszönhetően lettünk olimpiai bajnokok” – méltatta Sárosi Lászlót Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, és egy, a tokiói bronzérmes csapat által aláírt vízilabdát ajándékozott az ünnepeltnek.

Őze István, az UTE klubigazgatója kiemelte, hogy Sárosi László a három M betűs olimpián (Mexikó, München, Montreal) minden éremből szerzett egyet-egyet.

Sárosi László saját gondolatait versbe foglalva köszönte meg a születésnapi megemlékezést.

2021.11.26 23:27:57

Egyéb egyéni Munkatársainktól

Csökkent a létszám, számos szervezet kiesik – alapjaiban alakult át a Magyar Olimpiai Bizottság összetétele.

MOB
2021.11.23 10:18:47

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A két vívó jószolgálati nagykövetként is csatlakozott a közmédia idén jubiláló, 10 éves Jónak lenni jó! karitatív kampányához. (x)

pr
2021.11.24 09:40:16

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Úszott, tornázott, túrázott, korcsolyázott. ● Bartók Bélát és a tanítványait is testedzésre biztatta.

2021.11.23 14:20:25

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Xiaomi 11 Lite 5G NE ideális társ az állandóan fejlődő mindennapokban. (x)