Universiade: aranyérmes a magyar férfi pólócsapat

Vágólapra másolva!
2013.07.17. 12:13
null
A magyar csapat aranyérmet ünnepelhetett (Fotó: Monoki Kálmán)
A magyar férfi vízilabda-válogatott a döntőben 5–4-re legyőzte a házigazda Oroszországot, így Vincze Balázs legénysége a magyar egyetemi csapat negyedik aranyérmét szerezte.

Vincze Balázs szövetségi kapitány a torna előtt elmondta, hogy három erős csapat lesz Kazanyban: az orosz, a szerb és a magyar. A szakembernek végül igaza lett, ez a három válogatott végzett ugyanis a dobogón, de ami a legörömtelibb számunkra: mi állhattunk a pódium tetejére.

A Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség tájékoztatása alapján a zsúfolásig megtelt uszodában természetesen szinte mindenki az oroszoknak szurkolt, a magyar csapatnak ezzel is meg kellett küzdenie, de pólósaink remekeltek.

Az első gólt még a Szintyez Kazany centere, Zinnyatullin szerezte, de Tóth Márton az első negyedben egyenlített. Kevés gól esett a találkozó elején, a szünetben 1–1 volt az állás. A meccs nagyon kemény volt: Halek Márton például ápolásra is szorult, mert elkezdett vérezni az orra.

A második nyolc percben Bisztritsányi Dávid továbbra is magabiztosan védett a kapuban. Az orosz szövetségi kapitány folyamatosan cserélt, nem volt megelégedve a csapatával. Erdélyi Balázs a vezetést is megszerezte nekünk, de az oroszok hamar egyenlítettek.

A nagyszünetben 2–2 volt az állás.

A folytatásban Bisztritsányi megtartotta kiváló formáját, s bár Zinnyatullin ismét a házigazdáknak szerzett vezetést, Szentesi Ádám egyenlített, majd Mezei Tamás demoralizáló akciógóljával ismét nálunk volt az előny. Somogyi Balázs pedig nagyon elhallgattatta az orosz szurkolókat – góljának köszönhetően 5–3-as vezetéssel vághattunk neki az utolsó játékrésznek.

Halek orra találkozott egy orosz kézzel
Halek orra találkozott egy orosz kézzel

Egy gólt pedig megőriztünk az előnyünkből, annak ellenére is, hogy a mérkőzésen 10:3 volt a kiállítási arány, „természetesen” nem nekünk.

Férfipólócsapatunk ezzel a magyar küldöttség negyedik arany-, összességében 15. érmét szerezte.

NYILATKOZATOK

Bisztritsányi Dávid, az Eger kapusa, az Eszterházy Károly Főiskola hallgatója pályafutása legjobb mérkőzésének tekinti a döntőt.

„Elvettük azt, ami a miénk. Büszke vagyok arra, hogy tagja lehettem ennek a kiváló csapatnak. Sok jó játékossal találkoztam már, de ilyen remek közösséggel még nem. Nagyon boldog vagyok. Ez volt pályafutásom legjobb meccse. Az egyetemisták megverték a profikat!”

Halek Márton a vérét is áldozta a sikerért és az 1956-os olimpia eseményeivel vont némi párhuzamot.

„Felrepedt az orrnyergem, és egy kicsit a szemem alja. Kaptam egy ütést az oroszoktól, mint Zádor Ervin az 56-os olimpián. Nagyon vérzett az orrom, de már jól vagyok. Az a csapat nyert, amely nagyobb szívvel játszott. Egy igazi családba kerültem” – mondta a Debreceni CSE játékosa, a Debreceni Egyetem hallgatója.

A Posillipótól a szegediekhez igazoló Tóth Márton kiemelte, hogy tíz éve nem nyert universiadét a magyar pólócsapat:

„Álomvédekezés, álomjáték. 10 éve nyert férfi vízilabdacsapat legutóbb universiadét, Teguban. Az oroszok kaptak egy kis hátszelet, benne volt a pakliban. Így is nyertünk. Az egyetemi sport igazi ünnepe a mai.”

Vincze Balázs szövetségi kapitány, a Szeged edzője: „Tudtam, hogy vannak még tartalékaink. Akkor tudtuk ezeket mozgósítani, amikor szükség volt rájuk. A fiúk az első perctől az utolsóig küzdöttek. Másfél hónapja edzünk együtt. Megfogadtuk, hogy az utolsó leheletünkig harcolunk. Így is történt.

Somogyi Balázs, a Szeged játékosa, a Szegedi Tudományegyetem hallhatója: „Le a kalappal a csapat előtt! Akkor hoztuk ki magunkból a maximumot, amikor kellett. Most. Szeretni való társaság a mienk. Hihetetlenül alázatosak a sport és egymás iránt.”

FÉRFI VÍZILABDA, DÖNTŐ
Magyarország–Oroszország 5–4 (1–1, 1–1, 3–1, 0–1)
A magyar gólszerzők: Mezei, Tóth, Erdélyi, Somogyi, Szentesi
BRONZMÉRKŐZÉS
Szerbia–Olaszország 12–10

AZ UNIVERSIADE-VÁLOGATOTT KERETE
Barabás Botond, Bisztritsányi Dávid, Chilkó Márton, Erdélyi Balázs, Halek Márton, Juhász Zsolt, Korényi Balázs, Kovács Gábor, Mezei Tamás, Somogyi Balázs, Szécsi Dávid, Szentesi Ádám, Tóth Márton

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik