Tusványos 2022: Romániában a magyar sport követendő minta – Novák Károly Eduárd

BODNÁR ZALÁN (Tusnádfürdő)BODNÁR ZALÁN (Tusnádfürdő)
Vágólapra másolva!
2022.07.22. 16:52
null
Novák Károly Eduárd és Schmidt Ádám (Fotó: Mravik Gusztáv)
Schmidt Ádám sportállamtitkár szerint a sportban sem kell feltalálni a spanyolviaszt, tanulni mindenkitől lehet és kell is.

A magyar és a román olimpiai és paralimpiai mozgalomról beszélgetett Tusványoson Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár és Novák Károly Eduárd román sportminiszter, Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kérdezte őket.

A 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor Buzánszky Jenő Sportteraszán – amelyet a Szerencsejáték Zrt. és a Nemzeti Sport közösen állított – zajló beszélgetésen a román színekben paralimpiai bajnok és háromszoros paralimpiai ezüstérmes kerékpárosként is ismert Novák Károly Eduárd elöljáróban elmondta: még nem döntötte el, 2024-ben indul-e a párizsi játékokon, kevés motivációt érez most erre, ha mégis a folytatás mellett dönt, az csak azért lesz, mert apaként nagyon boldoggá teszi látni gyermekei örömét, amikor sikert ér el.

Novák Károly Eduárd aztán kifejtette, hogy Romániában most követendő a magyar minta a sportban. „Nem szégyen tanulni más országoktól – fogalmazott. – Mert mi volt a magyar sikerrecept? Volt egy stratégia, volt egy irány, és ezt az irányt hűen követték. Romániában volt régen egy jó rendszer, azt szétszedték, tönkrement minden, most próbálunk az alapoktól építkezni, hogy újra eredményes legyünk. Ehhez pedig nagyon jó a magyar példa. A román sportot harminc éven át senki nem vezette, mindenki azt csinált, amit akart. Kell most már egy karizmatikus vezető. Most hoztunk például egy törvényt, hogy a csapatsportokban csak negyven százalék lehet a külföldiek aránya. Sokan támadnak minket ezért, pedig szó sincs itt diszkriminációról, mi a román sport fejlesztésében vagyunk érdekeltek.”

Schmidt Ádám azt a kérdést kapta, hogy fordítva is működhetne-e mindez, vagyis a magyar sport is tanulhat-e valamit a romántól? „Amikor a magyar vízilabda-válogatott háromszor egymás után olimpiai bajnok lett, mit tettek a versenytársak, az olaszok, a szerbek vagy a spanyolok? Másolták a magyar példát, szerződtették a magyar játékosokat, és így tovább, tehát nem kell feltalálni a spanyolviaszt. A sportban nagyon gyakori a másolás, és tanulni mindenkitől lehet.”

A sportállamtitkár arra vonatkozóan kapott egy kérdést, hogy milyen jövője lehet az e-sportnak, amely a Szerencsejáték Zrt. 59 sportágat magában foglaló sportfogadási palettáján a negyedik legnépszerűbb. „Nem lesz igazán píszi a válaszom, mivel egyik fő célkitűzésemnek tekintem, hogy a számítógépek, kütyük mellől elcsaljuk a gyerekeket a sportpályákra – válaszolta Schmidt Ádám. – Persze, a jelenség nagyon összetett, és nem lehet figyelmen kívül hagyni ezt a trendet.”

(Fotó: Mravik Gusztáv)
(Fotó: Mravik Gusztáv)

Hogy a siker is lehet relatív, Novák Károly Eduárd elmesélt egy személyes esetet. „A 2004-es paralimpiára a húszmilliós Romániából hárman mentünk. Amikor megláttuk Athénban a mintegy ötszáz tagú amerikai küldöttséget, kínunkban azt mondta egyikünk: nézzétek már, az amerikaiak milyen bénák, hogy ennyi parasportoló van közöttük, mi románok mennyivel egészségesebbek vagyunk...”

A magyar és a román sport együttműködésére is hallottunk példát, legközelebb Debrecenből indul ugyanis a székely kerékpáros körverseny. Ez jó kiindulópont, amelyet további közös sportesemények követhetnek.

A beszélgetés végén Novák Károly Eduárd mint „házigazda”, emlékplakettel ajándékozta meg Schmidt Ádámot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik