nemzetisport.hu
2016.09.30 13:53 Frissítve: 2016.09.30 14:53

Sakk-vb: hidzsáb miatt bojkott? Polgárnak nincs vele baja

A tervek szerint 2017-ben rendezik meg a következő sakkvilágbajnokságot a nők számára Irán fővárosában, Teheránban. A szervezők előírásai között szerepel a hidzsáb, vagyis a fejkendő viselete, ami a vallás miatt kötelező a nőknek az országban – adta hírül a dailymail.co.uk.


Számos játékosnak nem tetszik ez a regula, ezért többen bojkottal fenyegetnek. Az Egyesült Államok bajnoka, Nazi Paikidze abszolút ellene van a hidzsáb viselésének: „Teljességgel elfogadhatatlan, hogy az egyik legfontosabb tornát olyan helyszínen rendezzék meg, ahol a mai napig kényszerítik a nőket a fejkendő viseletére. Ha valaki megtagadja ezt, akkor bebörtönözhetik. Általánosságban elmondható, hogy a nők jogait erősen korlátozzák. Ezért veszélyes ott játszani. Ha nem változtatják meg ezt az előírást, akkor valószínűleg nem indulok a világbajnokságon.”

Carla Heredia, korábbi pánamerikai bajnok: „Semmilyen intézmény, kormány, vagy világbajnokság nem kényszerítheti a nőket a hidzsáb viseletére. Ez nem egyezik azzal, amiről a sport szól. A sportnak függetlennek kell lennie a nemi megkülönböztetéstől, vallástól és szexuális beállítottságtól.”

Az 1996-tól 1999-ig világbajnok Polgár Zsuzsa, aki a Nemzetközi Sakkszövetségben (FIDE) női sakkozókat képviseli, kissé más véleményen van: „Amikor más országokba látogatok, és más kultúrával találkozom, akkor szeretem kifejezni tiszteletemet azzal, hogy az adott nemzet népviseletébe öltözök. Teszem mindezt úgy, hogy soha, senki sem kérte ezt tőlem, pusztán tiszteletből teszem. Személy szerint nekem semmi bajom sem lenne a fejkendő hordásával mindaddig, amíg ez minden résztvevőre vonatkozik. Mások nevében nem szólhatok, de a többiekkel való beszélgetéseimből kiderül, hogy igazából nekik sincs problémájuk ezzel.”

A FIDE egyelőre nem kommentálta az ügyet.

 

2023.02.05 23:25:09

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.02.02 21:52:39

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Magam nem csupán róla vélem ezt, valamennyi olimpiai bajnokunkat a nemzet sportolójának gondolom, sőt, továbbmegyek, némi túlzással mindenkit, aki részt vett ötkarikás játékokon.

2023.02.01 00:00:53

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A részvétel mellett a győzelem is fontos.

2023.01.30 15:25:15

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Bizonyára szinte mindenki felismeri azokat az ikonikus lábbeliket, amik az elmúlt évtizedekben elképesztő slágernek számítottak.

2023.01.26 18:28:17

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A könyv felépítése jól megkomponált: minden oldalpáron egy fotó és vele szemben némi szöveg található.