Rg-vb: hősies – járni alig tud, de megnyerte az aranyat!

Vágólapra másolva!
2015.09.08. 21:49
null
Bekötött bokával is zseniális: Jana Kudrjavceva sérülten is megvédte labdavilágbajnoki címét (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Orosz versenyzők szerezték meg az első két aranyérmet a 2015-ös, stuttgarti ritmikusgimnasztika-világbajnokságon: karikával a selejtezőbeli rontását alaposan kijavító Margarita Mamun, labdával a sérült bokával, láthatóan nagy fájdalmakkal versenyző Jana Kudrjavceva diadalmaskodott.

Margarita Mamun délután négy előtt kevéssel úgy rúgott a karika mellé, hogy az csak zúgott, kihagyott egy-két elemet, kapott némi levonást (valószínűleg többet is kaphatott volna), és abban a tudatban készülhetett a döntőre, hogy eddig semmi sem jött össze neki a világbajnokságon.

Mamun vb-arannyal korrigálta két bakiját 
(Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Mamun vb-arannyal korrigálta két bakiját (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

Margarita Mamun este fél kilenc előtt kevéssel megcsinált mindent a karikagyakorlatában, hogy megnyerje élete hatodik világbajnoki aranyérmét. Nem rossz módszer a talpra állásra két rontás után.

A döntőbe a legmagasabb pontszámmal bejutó Alekszandra Szoldatován látszott kicsit az idegesség – ennyire még nem szokott hozzá a reflektorfényhez a harmadik számú orosz rg-s –, de az ezüstérmet így is megszerezte a 2013-as karikavilágbajnok ukrán Hanna Rizatdinova előtt.

Jana Kudrjavcevának már a talpra állás is fáj. A lábujjhegyre állás pláne. Az összetett világbajnoki címvédő bekötött bokával versenyez, edzeni alig tud, ha a szőnyegre megy a tréningcsarnokban, akkor ront, ront és ront. Aztán kimegy versenyezni, és „bekapcsol”: összeszedi magát másfél percre, hogy a végén láthatóan kínok között és lábát húzva jöjjön le.

A másfél perc alatt azért megnyer egy aranyérmet, a kilencediket karrierje során. Hősies.

Kudrjavceva 0.025 ponttal – ennél kisebb különbség alig lehet – előzte meg Margarita Mamunt a labdadöntőben, a harmadik helyre a fehérorosz Melityina Sztanjuta jött be. Az ukránok megpróbálták a kis különbség miatt megóvni a 4. helyen álló Hanna Rizatdinova pontszámát, ám a videózást végző zsűri talált még hibát, így Rizatdinova negyedikből nem harmadikká avanzsált, hanem visszaesett ötödiknek. Mondhatni, öngól – attól még meg kellett próbálni.

Az eredményhirdetésen aztán nem volt elsőre orosz himnusz – ha Mamun aranyat nyer világbajnokságon, valahogy mindig jön egy rendezői baki, egy éve a zászlórúd szakadt le –, így az orosz tábor énekelte el neki, miközben az egész Porsche Arena tapsolt. Kudrjavceva meg kétszer is megkapta, így összességében csak összejött az egy orosz himnusz per fő...

A fehérorosz Sztanjuta úton a bronzérem felé – örömében sírt a dobogón (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A fehérorosz Sztanjuta úton a bronzérem felé – örömében sírt a dobogón (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

„Még sosem kaptam ennyire személyes orosz himnuszt, az biztos, de óriási volt, hogy elénekelték nekem” – vigyorgott a sajtótájékoztatón Mamun, aki láthatóan jól szórakozott a dobogó tetején is.

„A délutáni hibám egyszerűen annak a következménye volt, hogy nagyon ideges voltam. Szerencsére azért dolgozom együtt a háttérstábbal és az edzőmmel, hogy az ilyen helyzeteket kezelni tudjuk: rendbe tettem magam fejben, és a döntő már sokkal jobban sikerült” – válaszolt a Nemzeti Sport Online kérdésére az újdonsült világbajnok.

A verseny szerdán a buzogány és szalag selejtezőkkel folytatódik, csütörtök délután befejeződik az egyéni összetett kvalifikáció, este pedig két finálét rendeznek.

RITMIKUS GIMNASZTIKA
VILÁGBAJNOKSÁG, STUTTGART
Szerenkénti döntő. Karika. 1. Margarita Mamun (Oroszország)
18.950, 2. Alekszandra Szoldatova (Oroszország) 18.650, 3. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 18.583, 4. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 18.350, 5. Szon Jon Dzse (Dél-Korea) 18.125, 6. Marina Durunda (Azerbajdzsán) 17.916, 7. Szalome Pazsava (Grúzia) 17.766, 8. Neta Rivkin (Izrael) 16.550
Labda. 1. Jana Kudrjavceva (Oroszország) 19.025, 2. Margarita Mamun (Oroszország) 19.000, 3. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 18.350, 4. Szon Jon Dzse (Dél-Korea) 18.216, 5. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 18.133, 6. Neta Rivkin (Izrael) 17.816, 7. Marina Durunda (Azerbajdzsán) 17.600, 8. Kacjarina Halkina (Fehéroroszország) 17.516

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik