Rg Eb: a 26. nagy arany 19 évesen, már csak az olimpia hiányzik

M. G.M. G.
Vágólapra másolva!
2016.06.19. 01:07
null
Jana Kudrjavceva megvédte 2014-es összetett Eb-elsőségét (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A vártnál is sokkal simább egyéni összetett versenyt hozott a holoni ritmikus gimnasztika Európa-bajnokság: a top 20-as Eb-n a favorit orosz Jana Kudrjavceva közel fél ponttal előzte meg honfitársát, Margarita Mamunt. A szőke világbajnoknak azt követően nem kellett izgulnia, hogy Mamun karikával rontott, így úgy is könnyen megnyerte a versenyt, hogy egyik szerrel sem az övé volt a legmagasabb pontszám.

Elég volt kikalkulálni. Jana Kudrjavceva többször is elmondta, hogy mindig észben tartja a pontszámokat, mert ebből tudja, neki mennyi rizikót kell vállalnia. Most nem kellett sokat kockáztatni, és még kisebb hibák is belefértek – a Kudrjavcevára egyedül veszélyes Mamun ugyanis már a második rotációban akkorát rontott karikával, hogy onnan csak az ezüst megszerzésére kellett koncentrálnia.

A dobogón: Mamun, Kudrjavceva, Rizatdinova 
(Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
A dobogón: Mamun, Kudrjavceva, Rizatdinova (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)

A világ első számú rg-se köszönte szépen és szokásos, higgadt versenyzésével, 76.082 pontot szerezve magabiztos győzelmet aratott riválisai felett. Úgy is, hogy az ezüstérmes Mamun labdával, buzogánnyal és szalaggal, a bronzérmes ukrán Hanna Rizatdinova pedig karikával kapott magasabb pontszámot nála, csak ez most nem osztott, nem szorzott.

A harmadik és negyedik helyezett közti több mint másfél pontos különbség alighanem bosszantó a dobogóról jócskán lemaradó fehérorosz Melityina Sztanjutának, a nap legvidámabb versenyzője címet meg egészen biztosan odaadhatjuk az állandóan mosolygó izraeli Viktoria Veinberg Filanovszkinak, aki szárnyakat kapott a hazai közönség előtt, gyakorlatai után pedig nem győzte gyűjtögetni a bedobott plüsskabalákat.

Számára ez volt az év versenye (az olimpiára csak sérülés esetén megy) , hát kiélvezte, annyira, amennyire csak lehet.

A 19 esztendős Kudrjavceva karrierje 26. nagy aranyérmét (vb, Eb, Európai Játékok) gyűjtötte be, és már csak az olimpiai elsőség hiányzik kollekciójából – ha így megy tovább, akkor Rióban az is meglesz.

A junior csapatversenyben Oroszország diadalmaskodott Fehéroroszország és Olaszország előtt, a magyar egység (Juhász Anna, Váray Míra) a 10. helyen végzett.

RITMIKUS GIMNASZTIKA EB, HOLON
Egyéni összetett. 1. Jana Kudrjavceva (Oroszország)
76.082, 2. Margarita Mamun (Oroszország) 75.632. 3. Hanna Rizatdinova (Ukrajna) 75.299, 4. Melityina Sztanjuta (Fehéroroszország) 73.715, 5. Szalome Pazsava (Grúzia) 73.433, 6. Viktoria Veinberg Filanovszki (Izrael) 73.082.
Junior csapatverseny. 1. Oroszország (Alina Jermolova, Polina Smatko, Marija Szergejeva) 101.031, 2. Fehéroroszország 100.373, 3. Olaszország 98.983, ...10. Magyarország (Juhász Anna, Váray Míra) 92.098

Egy rontott gyakorlat az aranyesélyébe került Mamunnak (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Egy rontott gyakorlat az aranyesélyébe került Mamunnak (Fotó: Lengyel Viktória Gréta)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik