Párizs 2024 – Thury Gábor jegyzete

Vágólapra másolva!
2020.05.24. 22:28

A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság már a 2024-es párizsi olimpiára is kihat(hat). A francia főváros második kerületének polgármestere, Jacques Boutault felvetette, át kellene gondolni a rendezéssel kapcsolatos terveket, sőt, az egyéves halasztást sem tartja kizárhatónak. Ugyanakkor Tony Estanguet, a szervezőbizottság elnöke szerint készek a rendezés költséghatékonyabbá tételéhez szükséges változtatásokra.

Szabó Tünde a Nemzeti Sportnak adott vasárnapi interjújában elmondta, azzal, hogy a tokiói olimpiát egy évvel elhalasztották, megszűnt a bizonytalanság, más kérdés, hogy az újraindítás nem egyszerű. S noha az már biztos, hogy a honi szövetségek költségvetése húsz százalékkal csökken, nem tudni, hogy a magyar sport mekkorát lép hátra. Valószínűsíthető, egy év elteltével juthat a járvány előtti szintre. De a sportállamtitkár szerint a legfontosabb, hogy újra kellenek a célok. Hogy legyen értelme az újratervezésnek.

Ám vannak országok, ahol egyelőre nem a sport újraindítása a legfontosabb szempont. Dél-Amerikában és Afrikában a járvány tetőzése előtt állunk, az egészségügyi szakemberek szerint az érkező második hullám lefolyását még csak nem is sejti a világ. Lehet, hogy végigsöpör, lehet, csupán lecseng. Nyilvánvaló, azok az országok, amelyekben a rendkívüli helyzetre a kormányzat és a lakosság időben és jól reagált – Magyarország ezek közé tartozik –, már a jövőt tervezhetik. Ráadásul kontinensünk gazdaságilag stabilabb, mint Afrika vagy Dél-Amerika. Az ötkarikás játékok esetében viszont nem csupán Európáról beszélünk, csak akkor lobbanhat fel az olimpiai láng, ha az egész világ készen áll. Némi túlzással kijelenthető: a futball Eb egyéves halasztásának kisebb az egészségügyi kockázata, mint a tokiói rendezésnek. A vírussal szemben a vakcina jelent teljes védelmet, és szinte garantálni lehet, hogy meglesz az oltóanyag – kérdés, hogy mikor. Márpedig ha egészségügyi szempontból nincs veszélyhelyzet, semmi sem állhat útjába a játékoknak.

Nyilván oka van, hogy Franciaországban a politikusok egy része Párizs 2025-öt emleget. Nem tagadják, a járvány okozta gazdasági recesszió nem kedvez az olimpiarendezésnek. De én azért hitelt adnék az Estanguet úr által megfogalmazottaknak: költséghatékonyabban is lehet rendezni.

Olimpiát is. Nem szégyen. Addig is: Párizs 2024.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik