Öttusa-vk: Gulyás Michelle aranyérmes Szófiában!

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2021.04.17. 18:29
null
Gulyás Michelle (Fotó: Nemzeti Sport – archív)
Megnyerte a szófiai világkupát Gulyás Michelle! A mindössze 20 esztendős öttusázó már biztosan olimpiai kvótás helyen áll az ötkarikás rangsorban – az elkövetkező versenyeken kell megvédenie pozícióját.

 

Érett már nagyon, benne volt a levegőben, hogy a junior korú Gulyás Michelle az idén valami nagy eredménnyel rukkol ki. A harmadik olimpiai kvalifikációs világkupán sikerült is valóra váltani egy nagy álmát: pályafutása során először nyert világkupát.

Hogy miként?

„CSODÁLATOS FORMÁBAN VERSENYZETT”
Kállai Ákos, női szövetségi kapitány: – Vagányul, bátran vívott, olyan formában, hogy akár még többet is kihozhatott volna magából a páston. Egész nap csodálatos formában versenyzett, olimpiai és világbajnoki érmeseket győzött le, így azt mondom: ez az a győzelem, amelyet nem kell megmagyarázni, egyszerűen élvezni kell. Michelle most ott ül a felhőn, repül, és élmény nézni, ahogyan versenyez. Nagyon megérdemelte ezt a sikert."

Tibolya Péter, Gulyás Michelle edzője: – Vasárnap van a születésnapom. Ennél nagyobb ajándékot nem is kaphattam volna Michelle-től, mint ez a győzelem. Tudatos, jó hozzáállású versenyző, aki mindent alárendel a fejlődése érdekében. Kemény alapozó időszak van mögötte, ami az előző világkupán egy kicsit talán vissza is ütött, tompább volt, de most láthatjuk azt, hogy az elmúlt hónapok munkájának beérett a gyümölcse.

Írhatjuk azt, ahogyan a nagykönyvben megvan írva. Úszásban a harmadik legjobb időt érte el, a páston ismét remekelt, húsz tussal tartotta magát az élbolyban, s bár a lovaglásban akadt verőhibája, a laser runnak csak 38 másodperces hátrányból, az ötödik helyről készülődhetett.

És az ő futótudása alapján az a 38 másodperc szinte semmi!

Pláne akkor, ha kimagasló lövészet is társul hozzá. Szombaton minden összejött az UTE fiatal öttusázójának, aki az utolsó előtti körben darálta be az akkor még élen álló orosz Adelina Ibatullinát, majd egy magabiztos utolsó lövészettel megadta a kegyelemdöfést is.

Írhatnánk azt is, hogy Gulyás Michelle az utolsó futószakaszon szárnyalt a cél felé, ám kőkeményen dolgozott azért, hogy maga mögött tartsa üldözőit, az egyre nagyobb fokozatra kapcsoló brit Francesca Summerst és a világbajnoki címvédő fehérorosz Anasztaszija Prokopenkót is, akiknek ezúttal a dobogó második és harmadik helye jutott.

Gulyás Michelle pedig a kezét magasba lendítve szakíthatta át a célszalagot – csakúgy, mint idei első versenyén, a budapesti nyílt fedett pályás versenyen.

És hogy minek köszönhette a sikert az olimpiai rangsorban kvótás helyre ugró magyar?

„Élveztem a versenyt nagyon, és szerencsére stabil napot fogtam ki, a vívásom és a lövészetem is úgy sikerült, hogy meg tudtam nyerni ezt a versenyt. Az előző világkupán egy kicsit elfáradtam a döntő végére, így a két verseny közötti időszakot arra fordítottuk, hogy töltődjek, pihenjek, regenerálódjak, és ennek a pár napnak most a fizikai és technikai számokban is meglett az eredménye. Most pár nap boldogság következik, aztán folytatjuk a kőkemény munkát, hiszen bár kvótás helyre kerültem, még nem érezhetem magam biztonságban. Szeretném bebizonyítani, hogy alkalmas vagyok az olimpiai szereplésre” – mondta Gulyás Michelle.

VILÁGKUPAVERSENY, SZÓFIA
Nők. Döntő:
1. Gulyás Michelle 1353 pont (úszás: 2:14.09/282, vívás: 20/220, lovaglás: 291, laser run: 12:20.40/560), 2. Summers (brit) 1345, 3. Prokopenko (fehérorosz) 1343, ...6. Alekszejev Tamara 1334 (2:21.82/267, 24/245, 292, 12:50.50/530), ...17. Guzi Blanka 1284 (2:20.77/269, 9/154, 300, 12:19.60/561), ...33. Simon Sarolta 1214 (2:29.74/251,16/196, 293, 13:51.60/469

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik