Multisport, pályakerékpár: Borissza a záró számban újra bukott

MTI/R. P.MTI/R. P.
Vágólapra másolva!
2022.08.15. 21:10
Borissza Johanna újabb bukás miatt nem fejezte be az omniumot a müncheni multisport Európa-bajnokságon a pályakerékpárosok hétfői versenynapján.

A magyar bringás a délelőtti scratch-ben bukott és a 18. helyet szerezte meg. A délutáni programban már sebbel a bal térde alatt versenyzett, a tempóversenyben – ahol a részhajrákért a győztes egy pontot kap – kétszer körözték le, így utolsó lett a húszfős mezőnyben, a kieséses futamban pedig – itt kétkörönkét az utolsó búcsúzik – két riválist megelőzve 18. lett.

A záró, százkörös pontversenyt az utolsó pozícióból várta Borissza, a tízkörönként rendezett részhajrákban nem szerzett pontot, a táv kétharmadánál pedig újra bukott negyedmagával a mezőny hátuljában, többen ráestek. A versenyt fel is függesztették, Borissza fájdalmas arccal a lábán sétált le a pályáról a karját fogva, a folytatást nem tudta vállalni. Később felkötött bal karral hagyta el a velodromot. Egy másik kerékpárost hordágyon vittek el, az ápolás és a pálya javítása miatt közel háromnegyed órát állt a program. Borissza az MTI megkeresésére a kórház felé tartva elmondta, hogy a kulcscsontja sérült meg.

Az újraindítás után az addig harmadik helyen álló olasz Rachele Barbieri jó ütemben kidolgozott körelőnnyel ugrott az élre, és nyerte meg a szoros versenyt.

Sprintben a hazai közönség örömére Emma Hinze ünnepelhetett célfotó után: az elmúlt két év világbajnoka a finálé döntő futamában néhány centiméterrel előzte meg a francia Mathilde Grost, ezzel első egyéni Eb-aranyát zsebelte be.

A férfiaknál az omnium végletekig kiélezett csatájában a francia Donavan Grondin diadalmaskodott, míg az egy kilométeres időfutam honfitársa, Melvin Landerneau sikerével zárult. Utóbbiban a magyar résztvevők közül Csengői Bálint 18., míg Szalontay Sándor – 1:01.427 perces országos csúccsal – 10. lett, ők a délutáni nyolcas döntőben már nem voltak érdekeltek.

MULTISPORT EB, PÁLYAKERÉKPÁR
Fférfiak:
1 kilométeres időfutam
Európa-bajnok: Melvin Landerneau (Franciaország) 59.975 másodperc

2. Matteo Bianchi (Olaszország) 1:00.089 perc
3. Maximilian Dörnbach (Németország) 1:00.225
…10. Szalontay Sándor
…18. Csengői Bálint

Omnium
Európa-bajnok: Donavan Grondin (Franciaország) 150 pont

2. Simone Consonni (Olaszország) 148
3. Sebastián Mora Vedri (Spanyolország) 146
Drijver Bertold nem jutott tovább a selejtezőből.

Nők:
Omnium
Európa-bajnok: Rachele Barbieri (Olaszország) 174 pont

2. Clara Copponi (Franciaország) 171
3. Daria Pikulik (Lengyelország) 167
Borissza Johanna nem fejezte be a versenyt.

Sprint
Európa-bajnok: Emma Hinze (Németország)

2. Mathilde Gros (Franciaország)
3. Laurine van Riessen (Hollandia)
Döntő:
Hinze–Gros 2–1
A harmadik helyért:
Van Riessen–Lea Sophie Friedrich (Németország) 2–0

A Nemzeti Sportot a helyszínről, Münchenből Pozsonyi Szilárd tudósítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik