MMA: Gaethje szenzációs TKO-jával tért vissza a UFC

P. K.P. K.
Vágólapra másolva!
2020.05.10. 07:11
null
Gaethje az ötödik menetre felőrölte az esélyesebbnek számító Fergusont (Fotó: Twitter/ESPN)
Az MMA vezető szervezete, az amerikai UFC a járványhelyzet miatt csaknem két hónapig nem rendezhetett gálát, de magyar idő szerint vasárnap hajnalban, Jacksonville-ben, zárt kapuk mögött ismét az oktagonba léptek a harcosok. A UFC 249 főmérkőzésén az amerikai Tony Ferguson meglepetésre vereséget szenvedett a beugró honfitárstól, Justin Gaethje-től.

 

A UFC 249-et eredetileg április 18-án rendezték volna meg New Yorkban, a főmeccset a könnyűsúly veretlen orosz világbajnoka, Habib Nurmagomedov és a nyolc éve veretlen Tony Ferguson vívta volna. A dagesztáni címvédő azonban a járványhelyzet miatti korlátozások következtében nem tudta elhagyni Oroszországot, így a KO-királynak tartott, 21 meccséből 18-at idő előtt megnyerő Justin Gaethje lépett a helyére (Ferguson és Nurmagomedov meccse ötödször maradt el). Közben az eredeti helyszín és az időpont is változott. New York helyett Jacksonville-ben, április helyett május 9-én rendezték meg a gálát nézők nélkül, melynek már a felvezető programjában is több korábbi világbajnok, illetve világbajnoki kihívó kapott helyett.

Váltósúlyban a két amerikai meccsén Anthony Pettis egyhangú pontozással győzött a legutóbb, idén januárban Conor McGregortól is vereséget szenvedő Donald Cerrone ellen, nehézsúlyban a volt világbajnok, brazil Fabrício Werdum megosztott pontozással kapott ki az ukrán-orosz Alekszej Oljenyiktől, a kameruni-francia Francis Ngannou pedig látványos KO-val verte meg a suriname-i Jairzinho Rozenstruikot. Az utolsó előmeccsen a két súlycsoportban világbajnok, birkózásban 2008-ban olimpiai bajnok, amerikai Henry Cejudo 2. menetes TKO-val győzte le a szintén amerikai Dominick Cruzt a harmatsúly vb-övéért: a címvédő egy térdrúgással levitte ellenfelét, majd a mérkőzésvezető úgy ítélte meg, Cruz nem tud védekezni Cejudo ütéseivel szemben, ezért megállította a küzdelmet.

A könnyűsúly ideiglenes (interim) bajnoki övéért folyó főmérkőzés első két menetében Ferguson indított többször, de Gaethje-nek általában volt válasza, kivéve a második menet végén, amikor Ferguson egy felütéssel leküldte ellenfelét, de a menet végét jelző dudaszó miatt nem tudta folytatni az akciót. A harmadik menetben aztán változott a forgatókönyv, mert Gaethje egyre több tiszta ütést tudott elhelyezni Ferguson fején, akinek fel is repedt a szemöldöke.

Gaethje a negyedik és az ötödik menetben is irányította a meccset, több nagy ütést is bevitt, és a nagyon egyoldalúvá vált küzdelmet a mérkőzésvezető az ötödik menetben megállította, így az összecsapásra Nurmagomedov helyett beugró amerikai meglepetésre nagy győzelmet aratott, és alighanem készülhet a világbajnok orosz ellen.

A leléptetés pillanata

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik