MTI, V. J. 2021.02.23 19:55 Frissítve: 2021.02.23 21:34

Magyar Parasport Napja: rekordszámú résztvevő a Lélekmozgató programban

Rekordszámú oktatási intézmény csatlakozott a Magyar Parasport Napján a Lélekmozgató programhoz. A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi tájékoztatása szerint 136 óvoda és 488 iskola regisztrált, a 624 intézmény közül 84 volt budapesti és 540 vidéki. Egy évvel korábban 535 oktatási intézmény vett részt az eseményeken.


A járványügyi helyzetre tekintettel a parasportolók, paralimpiai bajnokok interaktív, online közönségtalálkozók keretében kapcsolódtak be az iskolák Lélekmozgató óráiba, elmesélve saját történetüket, motivációt nyújtva a gyermekeknek.

Az MBP közleménye kitér rá, hogy a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) újdonságként a speciális, gyógypedagógiai oktatási intézmények számára „Több, mint sport!” címmel olyan online parasport órákat tartott, amelyeken az adott intézményben tanuló diákok sérülésspecifikuma szerinti, tematizált, edukatív előadásba, a fogyatékossági típusban érintett parasportoló vagy sportági szakember is bekapcsolódott.

A regisztrált óvodák számára Lélekmozgató montázspályázatot, az általános iskolásoknak rajzpályázatot, a középiskolások számára pedig esszépályázatot hirdettek. Újdonság, hogy idén egy olyan nyílt, amatőr és profi fotósoknak meghirdetett Lélekmozgató fotópályázatot is kiírtak, melyen nemcsak a Magyar Parasport Napjához szorosan kötődő, hanem általában a fogyatékossággal élők világát bemutató képekkel is lehet pályázni március 22-ig.

Az MPN2021 programsorozatban nagy jelentősége volt az önkormányzatok fokozott aktivitásának. A tájékoztatás szerint számos budapesti kerületben és vidéki településen szerveztek különböző Lélekmozgató megemlékezéseket, eseményeket, online programokat, adtak át elismeréseket parasportolóknak, sporttehetségeknek vagy foglalkoztak kiemelten a helyi médiában a magyar parasporttal, a fogyatékossággal élők világával vagy éppen az adott település, régió parasportoló példaképeivel.

A Magyar Parasport Napja alkalmából ismételten megemlékeztek az elhunyt paralimpiai bajnokokról a Parlament melletti Olimpia Parkban.

Az MPB nagy előrelépésnek tartja a magyar parasportmozgalomban, hogy – az Oktatási Minisztérium és az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakmai támogatása mellett – az MPB és a FODISZ közös programja a Magyar Parasport Napja után is folytatódik. A NO para – para ON online parasport óra néven az ország számos oktatási intézménye számára lehetőséget ad, hogy az online, digitális tanrendben is megismerhessék a diákok a fogyatékossággal élők sportvilágát és magyar vonatkozásait.

A 45 perces interaktív összekapcsolódás része egy elnöki prezentációs előadás, majd egy parasportolóval, paralimpikonnal történő beszélgetés és zárásként egy játékos tudáskvíz. Az órákra a kommunikacio@fodisz.hu e-mail címen lehet bejelentkezni.

2021.02.26 14:41:54

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Lassan, de biztosan csökken a különbség a férfi és női sportokból származó bevételek között. (x)

2021.02.24 20:06:03

Egyéb egyéni MOHAY GÁBOR

Az Uzsoki Kórház szeptikus részlegének főorvossa fotografál, szobrászkodik és... könyvet farag.

2021.02.19 15:59:26

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A Reebok cipő világszerte elismert, férfiak és nők is egyaránt kedvelik. (x)

2021.02.18 10:21:33

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Az autótulajok élete nem csak játék és mese, hiszen számos jogi és pénzügyi teendőik is vannak. (x)

2021.02.17 12:25:18

Egyéb egyéni THURY GÁBOR

A Tóték őrnagya gyerekkora óta sportol, mára a kajakozást is beillesztette a napi programjába.