Zs. B. 2021.06.17 15:32

Küzdősport: három szövetség segíti a testnevelés oktatását

A Nemzeti Alaptanterv testnevelést érintő változásai alapján magasabb óraszámban szükséges tanítani a küzdősportok alapjait. Ebben ajánlotta fel segítségét a hazai birkózó-, karate- és dzsúdószövetség.

A hazai birkózó-, karate- és dzsúdószövetség is üdvözli a Nemzeti Alaptanterv új tananyagát (Fotó: MBSZ/Róth Tamás)

 

A három kiemelt sportszövetség nagy örömmel fogadta, hogy a NAT új tananyagában az eddigieknél jóval hangsúlyosabban jelent meg a küzdősportok oktatása. A változások értelmében az atlétikához, a tornához és a sportjátékokhoz kapcsolódó mozgásformák mellett negyedik pillérként megjelentek a küzdősportok is, melyeket hasonlóan magas óraszámban kell tanítani. 

Mivel a birkózás, a karate és a dzsúdó alapjai korábban csak kiegészítő tananyagnak számítottak, a testnevelőtanároknak nagy kihívást jelent az átállás az új rendszerre, ezért a három szakszövetség eltökélt, hogy minden lehetséges módon segítse az oktatókat. Hozzájuk csatlakozott a Magyar Diáksportszövetség, valamint a Magyar Testnevelőtanárok Országos Egyesülete (MTTOE), így öt aláírás került a közösen megfogalmazott és elfogadott „A küzdősportok helyzete és törekvései az iskolai testnevelésben” című dokumentumra. Ennek értelmében a szövetségek szükség esetén készek szakembereket delegálni az iskolákba és a tanári továbbképzésben is támogatást nyújtanak.

Csütörtök délelőtt erről tartottak sajtótájékoztatót az érintettek, akik közül Mészáros János, a Magyar Karate Szakszövetség elnöke azt emelte ki, hogy a testnevelő pedagógusok egyáltalán nem elutasítóan állnak a küzdősportokhoz, sőt, kifejezetten nagy az érdeklődés a továbbképzés iránt.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksportszövetség elnöke szintén örömét fejezte ki, hogy pozitív visszajelzéseket kapnak a tanároktól, akik mostantól beépíthetik a küzdősportot az általános mozgásformák közé. Takács Zoltán, az MTTOE alelnöke emlékeztetett, az elmúlt években a Kölyökatlétika programot is sikerre vezették, vagyis adott a pozitív példa a testnevelési tananyag minőségi kibővítésére. A dzsúdószövetséget képviselő Bacsu Margaréta, a birkózószövetség ügyvezető alelnöke, Bacsa Péter, valamint a Testnevelési Egyetem küzdősportok tanszékének mesteroktatója, Csákvári László is lelkesen fogadta a közös kezdeményezést, kiemelve, hogy egyre többen ismerik fel: a küzdősportot már rég nem az határozza meg, „ki kit fog megverni”. Sokkal inkább a jellemfejlesztő, koordinációs és önvédelmi hatása a fontos, ami a stresszkezelésben is segít a gyerekeknek. 

A megállapodástól mind az öt szervezet azt várja, hogy a küzdősportok elismertsége, kiterjedtsége és népszerűsége új szintre emelkedik hazánkban.

2021.07.23 22:23:59

Tokió 2020 MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Témánk szempontjából az az érdekes, hogy a doppingellenességre is felesküdtek a sportolók, mondhatni, ezzel ünnepelték a jubileumát annak, hogy a tiltott szerek hangsúlyozottan középpontba kerültek az öt karika környékén.

2021.07.23 12:03:54

Tokió 2020 NEDELYKOV TAMÁS (összefoglaló), BALÁZS DÁVID (percről percre)

Integető tömeg fogadta a vendégeket a stadion körül, 143. helyen vonult be a magyar csapat.

2021.07.23 09:04:53

Tokió 2020 SZŰCS MIKLÓS

Tanítványa lett az első luxemburgi születésű asztaliteniszező, aki egyesben olimpián indulhat.

2021.07.23 10:22:36

Tokió 2020 B. D. K.

„Szaku nagyon örül annak, hogy mindennap láthat titeket, és reméli, hogy jól érzitek magatokat Korijamában.”