Koronavírus: így érintheti a járvány a hazai sportéletet

NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁSNS-ÖSSZEÁLLÍTÁS NS-ÖSSZEÁLLÍTÁS
Vágólapra másolva!
2020.03.11. 08:49
null
Másfél évvel ezelőtt Bácsi Péterrel együtt ünnepelte Budapest a világbajnoki győzelmét (Fotó: Török Attila)
Eddig is sorra halasztották el vagy törölték a világ sporteseményeit, kedden már a hazai operatív törzs is arra tett utalást, hogy szerdán a magyar kormány zárt kapussá nyilváníthatja sporteseményeinket – márpedig a jövő héten birkózó és kézilabda olimpiai kvalifikációs versenyt is rendeznénk...

Ilyen időket élünk: a sportkedvelőknek már nemcsak a reggeli, friss-ropogós Nemzeti Sport átlapozása, valamint az NSO szupergyors értesítéseinek megtekintése, hanem az operatív törzs koronavírus-tájékoztatója is bekerülhet a napirendjükbe.

VIZES SPORTOK: NEGYEDÉV SZÜNET?

Radikális döntésre készül a Nemzetközi Úszószövetség (FINA), amely három hónapra felfüggesztheti az általa rendezendő sporteseményeket. Ez magában foglalja valamennyi vizes sportág eseményeit, így a teljesség igénye nélkül a tokiói műugró-világkupaversenyt és az ugyancsak a japán fővárosban rendezendő műúszó olimpiai kvalifikációs versenyt, a nyílt vízi úszók fukuokai olimpiai kvalifikációs megméretését, valamint a férfi és a női olimpiai kvalifikációs vízilabdatornát – utóbbin a magyar válogatott is szerepelne, az eredetileg márciusra kiírt trieszti tornát már májusra halasztották…

A vízilabda-világligában ugyancsak felfüggesztenék a játékot, mondanunk sem kell, a magyar férfi- és női válogatottra is több mérkőzés várna még…

Kedd délután Lakatos Tibor, az operatív törzs vezetője közölte: javaslatot nyújtottak be a kormánynak a közelgő sportesemények megrendezéseinek protokolljáról. Ezt az európai gyakorlatot, illetve a szomszédos országokban bevezetett intézkedéseket is figyelembe vevő ajánlást a kormány szerdán tárgyalja, és információnk szerint arról dönthet, hogy a hazai sporteseményeket zárt kapussá nyilvánítja.

Lakatos kérdésre válaszolva hozzátette: a szabadtéri rendezvényeknek más kockázatuk van, mint a zárt terűeknek, továbbá figyelembe kell venni az eseményeken részt vevők létszámát is.

És ha már itt tartunk, vasárnap lesz március 15-e, amire gondolva az operatív törzs azt javasolja, hogy mindenki tekintsen el a nemzeti ünnepre tervezett rendezvények megtartásától, továbbá a hatvanévesnél idősebbek kerüljék a közösségi rendezvényeket, és ne menjenek tömegbe. Az Olaszországból hazaérkezőktől azt kérik, hogy tünetek nélkül is 14 napig maradjanak otthon, és a gyerekeiket se küldjék iskolába. Elkezdték kidolgozni a schengeni szárazföldi határátkelőhelyeken bevezetendő intézkedéseket, amelyek része, hogy szűrni fogják a belépőket. Az országos tiszti főorvos, Müller Cecília hozzátette: „még bőven számolnunk kell” Európában a járvány terjedésével…

Este Telkiben mindenesetre összegyűltek a női kézilabda-válogatott tagjai, hogy elkezdjék a felkészülésüket a március 20–22-én Győrben rendezendő olimpiai selejtezőre – ám senki sem lehet biztos abban, milyen folytatás következik…

Mi is várjuk, hogy milyen állami döntések születnek, emellett folyamatosan kapcsolatban állunk a nemzetközi és az európai szövetséggel, azaz az IHF-fel és az EHF-fel” – jegyezte meg megkeresésünkre Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda-szövetség főtitkára, azaz egyelőre nem tudnak felvázolni forgatókönyvet.

Győrben egyébként sorrendben Kazahsztánnal, Szerbiával és Oroszországgal mérkőzne meg női válogatottunk, és az első két helyezett indulhatna a tokiói játékokon.

A folyó hónapban is számos rangos nemzetközi versenyt rendeznének még Magyarországon, ezek egyike március 19. és 22. között a birkózók európai olimpiai kvalifikációja a BOK-csarnokban. A viadal szlogenje, hogy „Legyünk minél többen!” eredetileg a budapesti nézőtérre és a tokiói szőnyegekre egyszerre vonatkozott, de minden jel arra mutat, hogy csak utóbbi valósulhat meg…

Bacsa Pétert, a Magyar Birkózószövetség ügyvezető alelnökét a szervezés aktuális helyzetéről kérdeztük: „Több forgatókönyvre is készülünk, és természetesen tartjuk magunkat Magyarország kormánya döntéséhez, amit az operatív törzs javaslatára hoz. Eközben folyamatosan konzultálunk a nemzetközi szövetség, az UWW vezetőivel is, akiknek az aktuális álláspontja, hogy lehetőség szerint rendezzük meg a versenyt, a halasztást vagy a törlést nem javasolják. Zárt kapukkal vagy máshogy, mi az összes szükséges intézkedést megtesszük, értesítjük a döntésről a külföldi társszövetségeket, hogy ha kell, tájékoztassák saját szurkolóikat, illetve szigorú egészségügyi szabályokat foganatosítunk a mindenkire vonatkozó orvosi vizsgálattól a higiéniai előírásokig. Az ehhez szükséges eszközöket, fertőtlenítőszereket már beszereztük.”

A birkózók olimpiai kvalifikációs rendszere szerint a tavalyi nur-szultáni világbajnokságról súlycsoportonként hatan szereztek kvótát. Az idei kontinentális selejtezők közül az amerikai földrészé most kezdődik Ottawában, az ázsiait és az afrikai/óceániait elhalasztották új helyet és időpontot keresve. Az április végi szófiai utolsó világselejtezőig mindegyiknek be kellene fejeződnie, ha ez nem megy, akkor egy lehetséges megoldás a bulgáriai esemény júniusi megrendezése.

Hogy a helyzet mikor és miként változik, csak az égiek tudhatják…

CSELGÁNCS: KVALIFIKÁCIÓ MEGHOSSZABBÍTVA

A Nemzetközi Cselgáncsszövetség április végéig törölte az olimpiai pontszerző versenyeket, a kvalifikációs időszakot június 30-ig meghosszabbította, a budapesti GP így Grand Slam-kategóriába került.

Hogy mennyire szinte percről percre változik a helyzet, arra a legjobb példánk egy múlt heti eset: mire az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Évával elkészült a rabati Grand Prix-indulásról szóló írásunk, a Nemzetközi Cselgáncs­szövetség (IJF) úgy döntött, hogy elhalasztja a viadalt…

Akkor még nem saját határozat alapján, hanem a marokkói kormány döntése értelmében tette, most azonban az IJF végrehajtó bizottsága határozott: április végéig minden olimpiai kvalifikációs versenyt töröltek, így a most hétvégi jekatyerinburgi Grand Slam-tornát, a március 27–29. közé tervezett tbiliszi, valamint az április 3–5. közötti antalyai GP-t is. A májusi prágai Eb-ről még nincs döntés, de valószínű, hogy azt sem tartják meg.

Az elmaradt kvalifikációs versenyek érzékenyen érintenek több magyar cselgáncsozót. Például Ungvári Miklóst, aki az utolsó viadalokba kapaszkodva próbált volna meg kontinentális szabadkártyát jelentő helyre előrelépni, vagy két fiatalunkat, Sipőcz Richárdot és Özbas Szofit, akik az elmúlt időszakban bravúros eredményekkel lépdeltek előre, s kvótaszerző reménységek lettek.

Jelen állás szerint hat plusz egy magyar versenyző áll tokiói indulói helyen, a hölgyeknél Csernoviczki Éva (48 kg), Pupp Réka (52 kg), Karakas Hedvig (57 kg), a férfiaknál Ungvári Attila (81 kg), Tóth Krisztián (90 kg) és Cirjenics Miklós (100 kg), Szabó Frigyes (73 kg) pedig nemzeti szabadkártyás pozícióban.

Ugyanakkor jó hír, hogy egy hónappal, június 30-ig kitolják a kvalifikációs időszakot. Sőt…

Hivatalos levelet kaptunk arról, hogy a június 12–14. között rendezendő budapesti Grand Prix Grand Slam-versennyé lép elő, vagyis jóval több világrang­listapontot lehet majd szerezni rajta – mondta Nagy András, a magyar szövetség sportszakmai igazgatója. – Ugyanakkor április végéig minden verseny elmarad, nemcsak a felnőtt-, hanem az utánpótlásversenyek is.”

Labdarúgás: kézfogás helyett öklözés

Az MLSZ Budapesti Igazgatósága kedden e-mailben adott tájékoztatást a koronavírus-járványról, a kisvárdaiak pedig elővigyázatosságból már több intézkedést hoztak.

Tájékoztatás a koronavírus-járvány terjedése kapcsán fontos tudnivalókról – kedd délután ezzel a címmel érkezett e-mail munkatársunkhoz, a feladó a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) Budapesti Igazgatósága volt. A levelet ezúton is köszönjük, és a rendelkezésekről szóló főbb pontokat ezennel megosztjuk, hogy ily módon is eljusson mindenkihez.

„EGY ILYEN SZÉP NAPON”

Érdekes sorokat lehetett olvasni a Sporthírlap hasábjain több mint száz éve. Az 1918–1919-es (hadi)bajnokságban előfordult, hogy zárt kapuk mögött rendeztek néhány mérkőzést, például 1918. október 27-én az MTK–Kispesti AC (6:2) összecsapást. Idézzük a lapban megjelent néhány sort: „Igazi footballidő, amikor még kellemes a szabadban való élet, amikor még nem bántja a nézőt a hideg, és amikor már nem izzasztja meg a játékost az erős mozgás. És egy ilyen szép napon a football lelkes közönségének nélkülöznie kellett megszokott, kedves szórakozását, a csapatoknak kényszerű pihenőt diktált a hatóság, és az egyesületek tétlenül voltak kénytelenek elviselni programjuk fölborulását. Nem szállunk vitába a rendelettel, amely az influenzajárványra való tekintettel megtiltotta a mérkőzéseknek közönség előtt való lebonyolítását.”

„Tisztelt Egyesületek! A koronavírus-járvány európai terjedése kapcsán a Magyar Labdarúgó-szövetség az alábbi tájékoztatást adta ki:

1. Az MLSZ folyamatos kapcsolatot tart a kormány által felállított koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzzsel.

2. A külföldi csapatok részvételével április 15-ig megrendezendő felkészülési mérkőzéseket kérjük lemondani!

3. A külföldi csapatok részvételével április 15-ig megrendezendő, nem lemondható mérkőzések látogathatósága vagy zárt kapuk előtt történő lejátszása egyedi mérlegelés tárgyát képezi.

4. Április 15. napjáig a labdarúgók és sportszakemberek külföldre utazása nem javasolt, kivéve, ha ahhoz különösen fontos érdek fűződik, vagy a külföldi úti cél alacsony fertőzöttségű.”

A Magyar Labdarúgó-szövetségnél is érdeklődtünk: előfordulhat-e, hogy idehaza zárt kapus labdarúgó-mérkőzéseket rendeznek a közeljövőben?

Természetesen folyamatosan figyeljük a híreket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban – felelte Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője. Ha az illetékesek, legyen az az operatív törzs vagy a kormány, úgy határoznak, korlátozásokra van szükség a nézőszámot illetően, akkor ennek haladéktalanul és maradéktalanul eleget teszünk.”

A magyar élvonalbeli klubok székhelye közül ugyan Kisvárda található a legtávolabb a koronavírus európai gócpontjától, Észak-Olaszországtól, közel fekszik viszont azon országok, Szlovákia, Románia és Ukrajna határához, ahol már intézkedéseket hoztak a sporteseményekkel kapcsolatban is. A futballklubnál kellően alaposak voltak, hiszen a múlt héten már arra kérték az alkalmazottakat, kerüljék a kézfogást, valamint a létesítmény épületeiben, így a játékosok öltözőihez közel is kézfertőtlenítőket helyeztek ki.

A piros mezes Lucas aggódik a szeretteiért is (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)
A piros mezes Lucas aggódik a szeretteiért is (Fotó: Lang Róbert/Somogyi Hírlap)

Pánik mindenesetre nincs.

Miután a szombati mérkőzés előtt hallottuk a hírt, hogy debreceni fertőzöttje is van a koronavírusnak, felvetődött, hogy a két csapat játékosai nem fognak egymással kezet a kezdésnél, végül a pályán az a döntés született, hogy öklöző mozdulattal mégis köszöntjük egymást – mondta a brazil Lucas, a Kisvárda csapatkapitánya. – Én egyébként sem tudtam volna elkerülni a köszöntéseket, hiszen debreceni múltamból adódóan nagyon sok ismerősöm van az ellenfél soraiban. Természetesen az öltözőben beszélünk a járványról, megy a találgatás, hogy a környező országokhoz hasonlóan lesz-e valamilyen döntés a bajnokság további menetrendjével kapcsolatban. Ugyanakkor úgy készülünk, hogy szombaton pályára lépünk a Honvéd ellen. Pánik nincs, de mindenki felelősségteljesen gondolkodik. Már csak azért is, mert többen apák vagyunk, így a családtagjainkért is felelősséggel tartozunk. Használjuk a kézfertőtlenítőt, nekem az autómban is van erre a célra rendszeresített kéztörlőm. Mivel soknemzetiségű csapat vagyunk, szóba került, hogy korlátozni fogják a játékosok hazautazását. Apai ágon olasz származású vagyok, igaz, Calabria tartomány környékén élnek a rokonok, ott még annyira nem veszélyes a helyzet. Viszont már a szülőhazámba, Brazíliába is betört a vírus, így azért is imádkozom, hogy a szeretteimnek se legyen semmi bajuk.”

KOSÁRLABDA: LESZ MECCS MILÁNÓBAN

Hétfőn elvégezték a Ludovika Aréna fertőtlenítését a párbajtőr Grand Prix után, emiatt a női élvonalbeli NKE-FCSM Csata nem edzhetett a csarnokban, és budapesti utánpótlás-mérkőzés is maradt el emiatt.

A női Euroligában korábban a Sopron Basket és a lett TTT Riga nem vállalta a szereplést olasz riválisa ellen, most a francia Lattes Montpellier döntött úgy, hogy nem utazik el Oroszországba az UGMK Jekatyerinburg elleni negyeddöntőre, mert Moszkva emelt a készültségi szinten, és többek között a Franciaországból vagy Spanyolországból beutazókra 14 napos karantén várhat. Ennek kockázata miatt a spanyol Salamanca ugyancsak nem kel útra, hogy lejátssza a Dinamo Kurszk elleni Európa-kupa-negyeddöntőjét.

Olaszországban leállt az élet, április 3-ig beszüntették a helyi szervezésű sportesemények megrendezését – ami viszont a nemzetközi sorozatokra nem vonatkozik –, ez az élvonalban pattogtató Vojvoda Dávidot és a másodosztályban szereplő Keller Ákost is érinti.

A csütörtökre kiírt Olimpia Milano–Olympiakosz Euroliga-találkozó halasztását vagy áthelyezését kérték a görögök, Rómát, Genovát vagy más országot javasoltak helyszínül – de a befutó az eredeti helyszín, Milánó lett, így az Olympiakosz elrepül Genovába, majd onnan buszozik a zárt kapus összecsapásra. A szintén euroligás izraeli Maccabi Tel-Aviv ötezerben limitálta a nézőszámot következő két hazai mérkőzésére.

Tenisz: van, akit már edzeni sem engednek

Az Indian Wells-i mester- és premiertorna elmaradása után a hasonlóan rangos Miami Open törlését még nem jelentették be – de egy néhány nappal korábbra tervezett zenei fesztiválét már igen.

Az ötödik Grand Slam-tornának tartott Indian Wells-i verseny elmaradását követően továbbra sem tudják a teniszezők, hogyan tovább, a helyzet óráról órára változhat. A kaliforniai döntést követően a két hét múlva kezdődő (?) Miami Open szervezőbizottsága kiadott egy közleményt, amely azt állítja, továbbra is készülnek a verseny megrendezésére, ám folyamatosan egyeztetnek a helyi hatóságokkal, egészségügyi szervezetekkel.

RÖPLABDA: KEDDEN NEM JÁTSZOTTAK

Röplabda: kedden nem játszottak

Az olasz bajnokság férfi- és női vonalon is az egyik legerősebb, a két nem Bajnokok Ligája-negyeddöntőjében összesen hat együttes van érdekelve, ezért a helyi korlátozások kihatnak a kupameccsekre is. A magyar átló, Pádár Krisztián és orosz klubja, a Fakel Novij Urengoj kedd este lépett volna pályára a Sir Sicoma Monini Perugia elleni idegenbeli visszavágón, amelyet viszont nem rendeztek meg.

 

Baróti Árpád és lengyel klubja, a Zaksa Kedzierzyn-Kozle az idegenbeli 3:2-es siker után zárt kapuk mögött fogadja az orosz Kuzbassz Kemerevót, a női CEV-kupában pedig már minden negyeddöntős párharc lezárult, kivéve az olasz Busto Arsizio és az orosz Dinamo Kazany csatáját – a továbbjutó lenne a Szakmáry Grétával felálló német SSC Palmberg Schwerin ellenfele az elődöntőben.

Nem sokkal később a férfitornákért felelős ATP is megszólalt: a naptárban egyelőre nem várható újabb változás, de a szurkolók és sportolók biztonsága, egészsége a legfontosabb, ezért naponta értekeznek a fejleményekről.

A teniszezők kedden hivatalos levelet kaptak az ATP-től, hogy a floridai egészségügyi hivatal 14 napos önkéntes karantént javasol azoknak, akik Olaszországból, Kínából, Dél-Koreából vagy Iránból érkeznek – ez egyelőre nem kötelező, de bármelyik pillanatban az lehet.

A játékosok okkal aggódnak, hogy újabb verseny marad el, hiszen a március 20–22. közöttre tervezett Ultra Music fesztivált a szervezőknek el kellett halasztaniuk a floridai kormányzó döntése értelmében – nem hetekkel, hanem egy teljes évvel.

Jelenleg nehéz elképzelni, hogy a körülbelül 170 ezres látogatószámmal működő zenei fesztivál megrendezésére nem adtak engedélyt, de a két nappal később kezdődő, 400 ezer nézőt vonzó miami mester- és premiertornát megtarthatják a szervezők.

A sportolóknak megoldást jelenthetne a zárt kapus rendezés, hiszen ebben az esetben pénzdíjért és ranglistapontokért játszhatnának, ám Indian Wellsben a jogtulajdonos határozottan elutasította a lehetőséget – a verseny törlése körülbelül 400 millió dolláros kárt okoz a kaliforniai gazdaságnak.

Millman nem edzhetett (Fotó: AFP)
Millman nem edzhetett (Fotó: AFP)

A sportágban példátlan, hogy a világ legjobb teniszezői egy teljes hónapig esemény nélkül maradjanak.

Márpedig megtörténhet, ha Indian Wells mellett a másik másfél hetes rangos torna, a Miamiban rendezendő is elmarad.

A játékosok most a földkerekség különböző pontjain várják, hogy melyik városba foglaljanak repülőjegyet és szállást, ám az Indian Wellsbe a hétfői bejelentés előtt érkezők például arra panaszkodnak, noha megígérték nekik, hogy edzhetnek a komplexumban, erre csak a legnagyobb sztároknak van lehetőségük.

Azt mondták, mivel nem vagyok éljátékos vagy korábbi bajnok, nem tudnak pályát biztosítani, nincs szabad hely, várjak türelemmel. Mit tehetnék? Megállt az élet a teniszben” – mondta a világranglistán 43. helyet elfoglaló ausztrál John Millman.

Kérdés az is, mi lesz az áprilisban Budapesten rendezendő Fed-kupa-döntővel, illetve a 250-es ATP-tornával.

A Magyar Teniszszövetség azt írta, monitorozza a koronavírus-helyzetet, és a hazai közegészségügyi szervek ajánlásainak megfelelően cselekszik.

A budapesti ATP-viadal előtti hétre, április 13-tól tervezett monte-carlói mesterverseny jegyértékesítését felfüggesztették, mert a franciaországi szabályok értelmében április 15-ig nem lehet ezernél több néző előtt sporteseményt rendezni, a monacói szervezők pedig egyelőre kivárnak.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik