Képes Sport
BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2021.07.19 17:36 Frissítve: 2021.07.19 18:13

Kitörölhetetlen, sötét emlék – az 1972-es müncheni terrortámadás helyszínén jártunk

Jövőre lesz az 50. évfordulója a müncheni terrortámadásnak, az emlékbizottság vezetője szerint a tragédiát eredményező konfliktus a mai napig létezik...

Az olimpiai falu korábbi épülete, a Connollystrasse 31. alatti ház falán emléktábla figyelmeztet az 1972-es terrortámadásra (Fotók: Árvai Károly)


A kétszintes, az idő vasfogának nyomát a fehér falakon magán hordozó apartmanházat már kezdi benőni a zöld növényzet. Az ablaküveget kék keret fogja közre, a ház előtt bokrok burjánzanak, néhány méterre a bejárattól aprócska szökőkút vízéből hűthetik le magukat az arra sétáló helyiek. A lakótelepen csend honol, ám ezen a környéken a csend csak nyomasztó lehet, megnyugtató soha. Egyszer csak biciklicsengő hangja töri meg a némaságot, négytagú csoport parkol le a ház előtt kétkerekűivel. A középkorú hölgy vélhetően rögtönzött városnézést tart a hallgatóságnak, csak mesél és mesél a ház előtt, a többiek némán figyelik. A címet nem lehet eltéveszteni, a történteket nem lehet elfelejteni. A bejárati ajtó fölött kék számjegyek jelzik a 31-es házszámot, mellette emléktábla, amelyen német és héber nyelven néhány soros szöveg, valamint tizenegy izraeli sportember neve olvasható.A hajnali órákban eldörrenő pisztolylövések, a kudarcba fulladó tárgyalási kísérletek, és a véres mészárlásba torkolló végkifejlet több generáció emlékezetébe beleégett, az idősebb korosztálynak az 1972-es olimpia a német sportsikerek helyett a mai napig a terrorizmust szimbolizálja.

A MÜNCHENI TRAGÉDIA
Németország mindent megtett, hogy a világ emlékezetéből kitörölje az 1936-os berlini olimpián tapasztalt légkört, így az 1972-es müncheni játékok alatt a nyitott, befogadó, szívélyes házigazda képét akarta magáról sugározni a külvilágnak. A biztonsági személyzet tagjai többnyire fegyver nélkül sétálgattak a házak között, az olimpiai falut mindenki könnyedén megközelíthette. 1972. szeptember 5-én ezt használta ki a Fekete Szeptember nevű palesztin terrorszervezet, amelynek nyolc, gépfegyverrel felszerelkezett tagja a hajnali órákban betört az izraeli sportolók szálláshelyére, és tizenegy túszt ejtett, akik közül ketten – Moshe Weinberg és Joseph Romano – már a támadás során belehaltak súlyos sebesülésükbe. Miután a túszejtők követeléseit nem teljesítették, őket a sportolókkal együtt a Münchentől mintegy 30 kilométerre fekvő fürstenfeldbrucki repülőtérre szállították, a terroristák onnan akartak Kairóba repülni. A felkészületlen és több hibát elkövető német rendőrség a repülőtéren akart lecsapni a palesztinokra, ám a kudarcba fulladó mentési kísérletben valamennyi izraeli sportoló – David Mark Berger, Ze'ev Friedman, Joseph Gutfreund, Eliezer Halfin, Andre Spitzer, Amitzur Shapira, Kehat Schorr, Mark Slavin, Jaakov Springer – életét vesztette.


„Az egész országot sokkolták a történtek – mondta lapunknak Silke Seiz, az 1972-es olimpia emlékbizottságának vezetője. – Boldog, önfeledt hangulatú olimpiát vártunk, ám éppen az ellenkezője történt. A tragédia a mai napig nagyon fontos és meghatározó téma ebben a régióban. Immár több mint húsz éve dolgozunk azért, hogy ápoljuk az elhunyt sportolók emlékét, az áldozatok hozzátartozói pedig nagyon hálásak az emlékbizottság munkájáért. A negyvenedik évfordulón történt meg először a müncheni olimpia óta, hogy az izraeli olimpikonok rokonai újra eljöttek a fürstenfeldbrucki repülőtérhez, ahol a történet tragikus véget ért.”

Az Olympiastadionból árad a harmónia és a nyugalom... 1972 csak rossz emlék?


A sötét emlékeket őrző lakóház mellett elterülő Olympiaparkban többek között az Olimpiai Stadion, az uszoda vagy éppen a teniszpálya emlékeztet a testmozgás örömére és az olimpiai eszmére, míg két építmény a terror áldozatainak állít emléket. A széles, gerendára hasonlító műalkotáson héber betűkkel vésték a kőbe az izraeli sportolók és edzők nevét, míg a mentőakció során életét vesztő nyugatnémet rendőrtiszt neve latin betűkkel szerepel. A talpazatnál kialudt mécses árválkodik.

„SENKI SEM HITTE, HOGY MEGTÖRTÉNHET”
„Éppen a szomszédos blokkban történt a terrortámadás, a történtek után érthetően mindannyian megijedtünk – emlékezett vissza Dunai Antal, az 1972-es olimpián ezüstérmet szerző magyar labdarúgó-válogatott játékosa. – Az erkélyről figyeltük, mi zajlik körülöttünk, senki sem számított arra, hogy az olimpián ilyesmi megtörténhet. Nemcsak ránk, a többi ország sportolóira is hatással volt a tragédia, hiába folytatódott az olimpia, az utolsó napok már teljesen más hangulatban teltek. Addig mindenki kedve szerint sétálgatott az olimpiai faluban, utána már nem szívesen hagytuk el a szállásunkat.”


Nagyjából kétszáz méterrel távolabb, a 2017-ben átadott építmény magasodik, a zöld fűvel borított kupola alatt az izraeli sportolók arcképe látható, igaz, ezt átmenetileg lezárták a látogatók elől. Bár a palesztinok támadása Münchenben kezdődött, a szomorú történet a várostól mintegy harminc kilométerre fekvő Fürstenfeldbruck katonai repülőtéren ért véget. A mai napig működő légibázis bejárata előtti emlékművet szintén az izraeli olimpikonok tiszteletére emelték. A légibázison történt esemény a müncheni rendőrség kudarcaként vonult be a történelembe, az országban éppen a mészárlás után érezték szükségét a SEK, vagyis a német terrorelhárító egység megalakításának.

„A történtek után senki sem gondolhatta, hogy a terrortámadás kizárólag az izraeli sportolók ellen irányult, ám a német nemzet biztonságban van – folytatta Silke Seiz. – Ráadásul a második világháborút követően ez volt az első fegyveres támadás, amely Németországban zajlott. Ami a rendőrséget illeti, véleményem szerint azokban a vészterhes pillanatokban mindenki megtette, ami tőle tellett. A nálam idősebbeknek, valamint az én generációmnak ez kitörölhetetlen emlék, ám a mai fiataloknak már teljesen mást jelent a müncheni olimpia. Hallottak róla, tudják, hogy valami történt, de nem hiszem, hogy sok fiatal el tudná mondani, pontosan mi zajlott le azokban a napokban, mely országok voltak érintettek, és hogy mi volt az oka a terrortámadásnak.”

A Frei Otto tervezte emlékhelyre héber betűkkel vésték kőbe az elhunyt izraeli sportolók nevét


A következő évben lesz a tragédia 50. évfordulója, Münchenben igyekeznek méltóképpen tisztelegni az izraeli sportolók emléke előtt. Korábban úgy tűnt, a német hadsereg elhagyja majd a repülőteret, ám amikor kiderült, hogy ez 2022 előtt biztosan nem történik meg, Fürstenfeldbruckban digitális kiállítás megrendezése mellett döntöttek. A tervek szerint a sötét órákról az áldozatok rokonai beszélnek video- és audiointerjúk keretében, a felvételeket szeptember 5-én teszik közzé. Bár a megoldást a kényszer szülte, az emlékbizottság végső soron a saját, digitális világhoz idomított nyelvén próbálja megszólítani a fiatalabb korosztályt, amelynek a fekete-fehér fénykép, az erkélyen kihajoló, az arcát maszkkal eltakaró terrorista szemcsés fotója már nem éri el az ingerküszöbét.

„RÁDÖBBENTÜNK, MEKKORA A POLITIKA HATÁSA”
„Az izraeli küldöttséggel szemben laktunk, aztán az egyik reggelen felébredtünk, és hallottuk, mi történt… – mondta Faragó Tamás, az 1972-es olimpián ezüstérmet szerző magyar vízilabda-válogatott játékosa. – Ezzel viszont a szubjektív és az objektív emlékeim is véget érnek, mert utána már a média kreált híradásaiból értesültünk a történésekről, azt pedig mindannyian tudjuk, hogy ott milyen arányban vannak a képzelt és a valós információk. Akkoriban fiatal srácok voltunk, ismertük a szocialista Kelet-Európát és a nyugati kapitalizmust, de nem ez határozta meg a hétköznapokat. Azért utaztunk ki az olimpiára, hogy főszereplők legyünk, és átéljük a sikereket. Akkor döbbentünk rá, hogy a politika ilyen szinten szólhat bele az életünkbe.”


„Fontos elérni az ifjúságot, mert az a generáció, amelynek személyes emlékei vannak a tragédiáról, az évek múlásával egyre idősebb lesz. Másfelől azért is lényeges, hogy a fiatalok tisztában legyenek a történtekkel, mert a terrortámadás alapját jelentő konfliktus a mai napig létezik. Olyan világban élünk, amelyben még mindig nincs béke, amelyben az antiszemitizmus egyre nagyobb teret nyer, és amelyben egyre több támadás éri a zsidó embereket. Ráadásul a terrorizmus az egész világon égető problémát jelent.”


A Connollystrasse az olimpiai játékok óta csendes lakóövezetnek számít.

Némán őrzi a borzalmak emlékét.

Emléktábla a müncheni Olympiaparkban


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. július 17-i lapszámában jelent meg.)

2021.08.05 14:12:42

Egyéb egyéni SZABÓ GÁBOR

Bogen Albert és Erna is tagja volt a magyar vívócsapatnak az 1928-as amszterdami játékokon.

2021.08.03 19:56:47

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

A színésznő korábban tekézett és futott, ma már „csak” úszik, sétál, túrázik és jógázik.

2021.08.03 22:16:06

Egyéb egyéni P. K.

Augusztus 4-én Olimpiai történetek címmel beszélgetést tartanak a Scruton közösségi térben.

2021.07.28 10:22:53

Egyéb egyéni BERTA MIHÁLY

A szellemi diákolimpián és a Futballtudor című versenyen is győztek a végzős gimnazisták.