Kevin helyett ajánljuk – avagy sportfilmek a karácsonyfa alá

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.12.24. 13:58
Már 27 éve nincs karácsony Kevin nélkül, és még számos filmet fel tudnánk sorolni, amelyet minden áldott karácsonykor műsorra tűznek a hazai televíziós csatornák. Persze senkit sem kényszerítenek arra, hogy ezeket megnézze századszorra is, sőt, a filmezés sem kötelező program az ünnepekkor. De ha ezekben a napokban mégis azt tartanák a legjobb kikapcsolódásnak, és nem a megszokottakat szeretnék nézni, ajánlunk néhány jól, kevésbé vagy talán itthon egyáltalán nem ismert sportfilmet. 

1. Jég veled!1. Jég veled!

Az 1988-as calgaryi téli olimpián szerepelt jamaicai bobcsapat története az első kategóriába tartozik, hiszen ez az 1993-ban készült film a karácsonyi, téli időszak egyik kedvenc darabja a hazai televíziókban. Nem véletlenül, hiszen remek drámai érzékkel, de nyilván a valóságot kiszínezve, szórakoztatóan mutatja be a némi túlzással havat először az ötkarikás játékokon látó négytagú csapat és edzőjük történetét. Bár a film valóban sokszor eltér a valóságtól, azt üzeni: merj nagyot álmodni! És nem csak a győztes érdemli meg a tapsot.

Jég veled

A(z) "Jég veled" című videót "Crash Rebordz" nevű felhasználó töltötte fel a(z) "vicces" kategóriába. Eddig 203 alkalommal nézték meg.

2. Eddie, a sas

„Megyek az olimpiára” – mondta határozottan Eddie, majd az édesanyjától az érmei tárolására kapott dobozzal kilépett az ajtón. Hogy hitt-e benne valaki, hogy a sportban nem túl tehetséges fiú mégis egyszer rajthoz áll az ötkarikás játékokon? Elég, hogy ő elhitte, és ezért mindent megtett. Bár a 2016-ban bemutatott film főhőse, az 1988-as calgaryi olimpián síugrásban induló – és inkább „bénázása” miatt elhíresült – brit Michael „Eddie” Edwards is elismerte, a történet a valóságnak legfeljebb tíz százalékban felel meg – a Jég veled!-hez hasonlóan –, a soha fel nem adásról, az álmok eléréséről szól. És az olimpiai mozgalom eredetei eszméjéről: nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos.



3. Race – A legendák ideje

Nem véletlen a címadás, hiszen a race angolul versenyt és fajt is jelent. A film a négyszeres olimpiai bajnok atléta, Jesse Owens történetét dolgozza fel, aki azokban az időkben érte el a sikereit, amikor az Egyesült Államokban még hallani sem akartak arról, hogy afroamerikaik dicsőséget szerezzenek a hazának. Egyáltalán, egy légtérben sem lehetett fehér sporttársaival, ráadásul az 1936-os olimpiát a náci Németországban rendezték. A 2016-ban bemutatott film a legendás sportoló nehézségektől nem mentes, Berlinbe vezető útját és az ötkarikás játékokon való egyedülálló szereplését követi nyomon.



4. A felszín alatt

Aki könnyed szórakozásra vágyik, ne válassza ezt a filmet, amely a négyszeres olimpiai bajnok műugró, Greg Louganis életét követi végig zaklatott gyerekkorától kezdve az 1976-ban, tizenhat évesen csalódásként megélt olimpiai ezüstérmen át az 1988-as ötkarikás játékokon történt balesetéig, amikor ugrás közben beverte a fejét a deszkába. Bár azon kívül, hogy kicsit vérzett a feje, nagy baja nem történt, később – egészen pontosan 1996-ban, amikor megjelent az 1997-es film alapjául szolgáló életrajzi kötete Breaking the habits címmel – az eset nagy port kavart és hatalmas riadalmat okozott. A homoszexuális Louganis ugyanis a szöuli olimpia idején már HIV-fertőzött volt…



5. Foxcatcher

Ha az előzőhöz hasonló drámai filmet néznének, akkor a 2014-ben készült Foxcatcher kihagyhatatlan. Már az első képkockák alatt érezni lehet valamiféle feszültséget, ami végigkíséri a két olimpiai bajnok birkózó testvér, Dave és Marc Schultz, illetve az őket felkaroló multimilliomos John du Pont történetét. Ha nem tudnánk, mi történt a valóságban, akkor is az első percektől világossá válik, hogy a győztes alkatnak egyáltalán nem tűnő Marc és a pszichésen zavart Du Pont találkozása tragédiával végződik.



6. Legenda No. 17

A 2013-as Legenda No. 17 a szovjetek 33 évesen autóbalesetben elhunyt, kétszeres olimpiai és nyolcszoros világbajnok jégkorongozója, Valerij Harlamov életét mutatja be, középpontba állítva szélsőséges kapcsolatát a „sztálinista” módszereket alkalmazó klub- és válogatott edzőjével, Anatolij Taraszovval. No meg persze végigvezeti a nézőt az úton, ahogy a legendás hokis lépésről lépésre, példamutató akarattal és kitartással eléri a céljait: a CSZKA Moszkvát, a szovjet válogatottságot és hogy jégre lépjen az NHL-sztárokkal felálló Kanada ellen.



7. Pelé

„Nézd, Magyarország hogyan ver péppé minket az 1954-es negyeddöntőben. Semmi parádézás, semmi nyomulás, csak az alakzatok tökéletes végrehajtása" – ezzel igyekszik a Santos edzője kiirtani a tizenöt éves „Dico” fejéből a gondolatot is, hogy a futballpályán a brazilokra jellemző gingát játssza. A válogatottnál is ez az irányelv, az 1958-as világbajnokságon egészen más stílust akarnak képviselni, aztán mégis az igazi brazil lesz a nyerő, a tizenhét éves Pelének köszönhetően. A film a Fekete Gyöngyszem történetét gyermekkorától az első vb-címig követi nyomon.



8. Sommeren 92

A film a futballtörténelem egyik legnagyobb csodáját idézi meg, a dán válogatott 1992-es Európa-bajnoki győzelmét. Mint ismert, Dánia nem jutott ki az akkor még nyolccsapatos, svédországi kontinensviadalra, a selejtezőben őket megelőző Jugoszláviát azonban a délszláv háború miatt kizárták a tornáról. Történt ez mindössze tíz nappal az Eb kezdete előtt, így Richard Möller Nielsen szövetségi kapitány – a legenda szerint, de egyébként többen még meccset játszottak a klubcsapatukkal – a strandról hívta össze a válogatottat. A 2015-ös alkotás a közvélemény által sokat támadott, a játékosok által pedig nehezen elfogadott edző szemén keresztül vezeti végig a nézőt a történeten: a kinevezésétől a sikertelenül megvívott selejtezőkön át a történelmi győzelem utáni mámor pillanatáig.

Sommeren 92

Sommeren 92 The movie follows the true story of how Richard Nielsen, the Danish football manager, united his unprepared, mismatched team of national superstars and nobodies to win against the reigning world champions, Germany.




9. A vívó

Magyarország a legtöbb érmet vívásban szerezte az olimpiákon, de egyetlen bajnokunkról sem készült film. Nem úgy az észt Endel Nelisről, akinél a valóságban talán híresebb a Haapsaluban máig működő vívóiskolája. Az észt-finn koprodukcióban készült, Golden Globe-díjra jelölt 2015-ös alkotás az 1950-es évek eleji Szovjetunióba repíti vissza a nézőt, amikor Nelis a titkosrendőrség elől menekülve Leningrádból az észt kisvárosban kezd el tanítóként dolgozni, s megismerteti a gyerekekkel a vívást. Persze ezt nem nézi mindenki jó szemmel, a sztálinista diktatúra árnyékában pedig nem árt, ha betartja az ember a vívás egyik alapszabályát: „Tartsd a távolságot!”



10. Szabadság, szerelem

Magyarországon igencsak kevés, igaz történeten alapuló sportfilm készül. Az alkotók inkább archív felvételeken, sporttársak, családtagok visszaemlékezésein alapuló – Puskás Hungary, Albert, Pofonok völgye – vagy a napjainkban egyre népszerűbbé váló, real-time pillanatokat történetté alakító dokumentumfilmet – Magyar csapat – „még ötven perc...”, Gyerünk gyerekek! – részesítik előnyben. A Szabadság, szerelem talán az egyetlen, amelyben egy emblematikus sportsikert színészekkel játszatnak el, jelesül a vízilabda-válogatott melbourne-i olimpiai aranyát. Illetve a szovjetek elleni, véres meccset, amely szimbólumává vált az 1956-os forradalomnak.



11. The Other Dream Team


A The Other Dream Team az eddigi filmekhez képest kakukktojás, hiszen dokumentumfilmként mutatja be az 1992-es olimpián szereplő litván kosárlabda-válogatottat. A cím nem véletlen, hiszen ha Barcelona és kosárlabda, akkor mindenkinek az amerikaiak álomcsapata jut eszébe. A litvánok története mögött azonban sokkal mélyebb dolgok húzódnak meg. Négyen közülük 1988-ban Szöulban olimpiai bajnoki címet nyertek – csakhogy szovjetként. A rendszerváltás után nem kisebb célt tűztek ki maguk elé, mint hogy az időközben függetlenné váló Litvánia színeiben kijussanak az 1992-es olimpiára. Az elődöntőben nem kergettek hiú ábrándokat, hogy legyőzzék az amerikai sztárokat. A hazájukban a reményt és a szabadságot szimbolizáló kosárlabda-válogatottra egyébként is az oroszok vártak a bronzmeccsen...



12. A viszkis

A másik kakukktojás a mozikban jelenleg is nagy sikerrel futó „viszkis rabló” története. Mint ismert, Ambrus Attila amellett, hogy a 90-es években postákat és bankokat rabolt ki, több jégkorongcsapatban is megfordult, elfogásakor az Újpest cserekapusaként emlegették a hírekben. A jégkorong az Antal Nimród rendezte filmben is fontos szerepet kap, a jeleneteket a székesfehérvári Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban vették fel. A történet egyébként a Viszkis erdélyi gyerekkorától kezdve kíséri végig életét az 1993-tól 1999-ig zajló rablásokon át az elfogásáig.



Ha a választék nem lenne kielégítő, ITTösszegyűjtöttük minden idők 10 legjobb sportfilmjét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik