MTI
2015.02.12 20:38 Frissítve: 2015.03.31 01:44

Héraklész Gála: Tóth Krisztián és Kárász Anna 2014 legjobbja

Tóth Krisztián cselgáncsozó és Kárász Anna kajakozó érdemelte ki 2014. legjobb utánpótláskorú sportolójának járó elismerést, amelyet a csütörtök este megtartott XI. Héraklész Díjátadó Gálán adtak át.

 

2014 legjobbjait díjazták a Héraklész Gálán (Fotó: MOB)

A rendezvényen a tavalyi korosztályos és felnőtt Európa- és világbajnokságain, valamint a nankingi ifjúsági olimpián legeredményesebben szereplő utánpótláskorú versenyzőket, valamint edzőiket díjazták.

A gálát harmadszor rendezték meg a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) szervezésében, a helyszín ezúttal is a Budapesti Kongresszusi Központ volt. Borkai Zsolt, a MOB elnöke köszöntőjében azt mondta: „ma este tulajdonképpen a jövő bajnokait köszöntjük, akikre már eddig is büszkék lehettünk." A sportvezető hozzátette: a magyar utánpótlássport erejét jól mutatja a fiatalok által 2014-ben megnyert több mint 50-50 arany- és bronzérem, valamint a sok tíz ezüstérem. Emlékeztetett arra, hogy a MOB közgyűlése a múlt héten a szervezet életének legfontosabb döntését hozta meg, amikor a 2024-es olimpia megrendezését javasolta Budapestnek és Magyarországnak.

„Minden versenyző álma kijutni egy olimpiára, főleg olyanra, amelyet hazájában rendeznek. Ezek a fiatal sportolók 2024-ben is ott lehetnek" – hangsúlyozta az elnök.

Nébald György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) főosztályvezetője a Héraklész Programot a magyar sport egyik sikersorozatának nevezte, és megjegyezte: biztos abban, hogy ez a sorozat folytatódni fog.

A fiúknál Tóth Krisztián, a KSI cselgáncsozója junior világbajnoki címe mellett a felnőtt vb-n második, az Eb-n pedig harmadik lett. A lányoknál  Kárász Anna, az EDF Démász Szeged kajakosa – aki betegsége miatt nem vett részt a gálán – a felnőtt és az U23-as vb-n is két-két aranyérmet nyert, emellett a felnőtt Eb-n is begyűjtött egy-egy első és második helyezést. Az ifjúsági olimpiai bajnok cím egyik nemnél sem volt elegendő az elsőséghez. 

A maximum négyfős, úgynevezett kiscsapatok versenyében a lányoknál a Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Udvardy Panna összeállítású, U16-os fedettpályás és szabadtéri Európa-bajnok női teniszválogatott lett a legjobb. A fiúknál ugyanebben a kategóriában a Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor és Hamar Balázs összetételű, junior világ- és Európa-bajnok párbajtőrcsapat érdemelte ki az első helyet.

A nagycsapatoknál csak egy díjat osztottak ki, itt a világbajnokságot nyert U18-as fiú vízilabda-válogatott bizonyult a legjobbnak.

A 2001-tõl működő, Héraklész Bajnok- (14-18 évesek) illetve Csillagprogram keretében (18-23 évesek), húsz sportágban évente közel 1800 tehetséges sportoló részesül rendszeres állami támogatásban.

HÉRAKLÉSZ GÁLA, A LEGJOBBAK
FIÚK

1. Tóth Krisztián (cselgáncsozó)
2. Hajdú Jonatán (kenus) és Esztergályos Patrik (párbajtőrvívó)
3. Grátz Benjámin (úszó)
LÁNYOK
1. Kárász Anna (kajakozó)
2. Gercsák Szabina (cselgáncsozó) és Márton Anna (kardvívó)
3. Földházi Zsófia (öttusázó)

FIÚK KISCSAPAT (2–4 FŐ)
1. párbajtőrcsapat (Bányai Zsombor, Berta Dániel, Cho Taeun Sándor, Hamar Balázs)
2. kajak-kenu csapat (Birkás Balázs, Balaska Márk)
3. öttusacsapat (Bereczki Richárd, Regős Gergely, Tomaschof Soma)

LÁNY KISCSAPAT (2–4 FŐ)
1. teniszcsapat (Stollár Fanny, Gálfi Dalma, Udvardy Dalma)
2. kajak-kenu csapat (Lucz Noémi, Sólyom Dóra)
3. vívócsapat (Márton Anna, László Luca, Záhonyi Petra, Papp Borbála)

CSAPAT
U18-as vízilabdacsapat

 

2022.09.27 11:30:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.09.26 22:16:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Meg sem merem említeni, mi lett volna, ha mindezeknek az egyszázad része Magyarországon történik… El tudják képzelni a tavalyi budapesti Eb- és idei Nemzetek Ligája-mérkőzések feszültségmentes örömünnepe ismeretében, hogy a Stefánián helyi hordák egzecírozzák a vendégszurkolókat?

2022.09.26 15:28:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Nagyon sokat kaptam a futballtól életem során, szeretnék valamit visszaadni a sportágnak.”

2022.09.25 21:27:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egyik konklúzió az volt, hogy érdemes visszatalálni a természetes, ha úgy tetszik, 19. századi életmódhoz, amely még nem a teljesítményt helyezte a biológiai harmónia elé. A sportban is így volt, gondoljanak csak akkori sportemberekre, akik nem csupán egy sportágban tűntek ki.