Golf: Vegas, Venezuela, Woods és egy végtelenül boldog német

Vágólapra másolva!
2011.01.24. 09:26
Miközben az Abu-Dzabiban versenyt nyerő német Martin Kaymer letaszította a korábbi világelső Tiger Woodsot a golfvilágranglista második helyéről is, a hétvége amerikai PGA-versenyén Jhonattan Vegas személyében egy venezuelai sportoló győzött, aki reméli, tettével megváltoztatja Hugo Chávez államelnök gondolkodását is – legalább egy kicsit.

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY. Martin Kaymer a torna történetének legalacsonyabb összesített ütésszámával és legnagyobb különbségével győzött a hétvégén, ráadásul négy éven belül harmadszor ült diadalt az Európai PGA-körversenyt rendszeresen vendégül látó Abu-Dzabiban – azaz megadta a módját Tiger Woods megelőzésének. A századik EPGA-tornáján a kilencedik elsőségét elkönyvelő fiatal német kifejtette: nem tudja, mennyi ideig őrizheti meg kiváló pozícióját a világranglistán, de rendkívüli boldogsággal tölti el, hogy pillanatnyilag – az általa is – a világ legjobbnak tekintett golfozója elé rangsorolják.EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY. Martin Kaymer a torna történetének legalacsonyabb összesített ütésszámával és legnagyobb különbségével győzött a hétvégén, ráadásul négy éven belül harmadszor ült diadalt az Európai PGA-körversenyt rendszeresen vendégül látó Abu-Dzabiban – azaz megadta a módját Tiger Woods megelőzésének. A századik EPGA-tornáján a kilencedik elsőségét elkönyvelő fiatal német kifejtette: nem tudja, mennyi ideig őrizheti meg kiváló pozícióját a világranglistán, de rendkívüli boldogsággal tölti el, hogy pillanatnyilag – az általa is – a világ legjobbnak tekintett golfozója elé rangsorolják.

Nem akármilyen mezőny versenyzett egyébként az Emírségekben, hiszen mind a négy tavalyi kiemelt torna győztese rajthoz állt: Kaymer ugyebár győzött, az északír Graeme McDowell (274 ütés) a harmadik lett, az amerikai Phil Mickelson (283) a 37. helyen végzett, s bár a dél-afrikai Louis Oosthuizen nem ütötte meg a pénteki mezőnyfelező szintet, azért ő is ott volt. Indult a világelső angol Lee Westwood is, 290 ütéssel a 64. helyen zárt.

A trónját tavaly elveszítő Tiger Woods ezen a héten, a San Diegó-i PGA-tornán kezdi meg az idei versenyzést.

EURÓPAI PGA-KÖRVERSENY 
ABU-DZABI HSBC GOLF CHAMPIONSHIP, ABU-DZABI (Abu Dhabi Golf Club)
A pénzdíj: 2.7 millió dollár; a pálya: 6925 méter, 72 par
AZ ÉLCSOPORT
1. Martin Kaymer (német) 264 ütés (67, 65, 66, 66)
2. Rory McIlroy (északír) 272 (71, 67, 65, 69)
3. Graeme McDowell (északír) 274 (70, 71, 69, 64)
    Retief Goosen (dél-afrikai) 274 (66, 70, 71, 67)

 

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY. Kisebbfajta csodát látott a La Quinta-i torna népes közönsége: Jhonattan Vegas úgy nyerte meg az embert próbáló, hagyományosan ötfordulós Bob Hope Classicot a hétvégén, hogy az utolsó reguláris lyuknál könnyűnek tűnő gurítást hibázott, a rájátszás első szakaszán pedig a vízakadályba bombázta a labdáját. Hibázott azonban a címvédő Bill Haas és Gary Woodland, a playoff másik két szereplője is, így Vegasnak megadatott még egy esély – és azzal már élt.

Az amerikai PGA Touron az idén versenyezni kezdő Vegas több legyet ütött egy csapásra: egyrészt ő lett az 52 esztendeje létező Bob Hope Classic első újonc győztese, másrészt ő az első venezuelai golfozó, aki tornát nyert az amerikai körversenyen. Vegas következő célja nem kisebb, mint meggyőzni Hugo Chávez venezuelai elnököt, hogy a golf nem „ellenséges" sportág. A populista, különutas politikát folytató államelnök a közelmúltban több venezuelai golfpályát is bezáratott, mondván: a golf a gazdagok visszataszító szórakozása.

„Remélem, a történetem híre eljut a hazámba, és mindenki elhiszi, hogy onnan indulva is lehet versenyt nyerni Amerikában. Az üzenet az egész világnak szól" – mondta némi pátosszal a 26 éves Vegas, aki kilenc éve az Egyesült Államokban csiszolja golftudását, és aki e mostani sikere révén 900 ezer dollárral gazdagabb lett.

AMERIKAI PGA-KÖRVERSENY 

BOB HOPE CLASSIC, LA QUINTA (La Quinta Country Club)

A pénzdíj: 5 millió dollár; a pályák: 6337, 6457, 6769, 6331 méter, 72 par

AZ ÉLCSOPORT
1. Jhonattan Vegas (venezuelai) 333 ütés (64, 67, 67, 66, 69) – rájátszás után
2. Bill Haas (amerikai) 333 (69, 68, 68, 62, 66)
    Gary Woodland (amerikai) 333 (65, 69, 64, 66, 69)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik