Golf, Ryder-kupa: csodás európai feltámadás, örömmámor Walesben

Vágólapra másolva!
2010.10.03. 19:07
A szombaton félbeszakadt hat páros partiból ötben Európa megtartotta előnyét, amivel megfordította az állást a nagy hagyományú férfigolf-csapatversenyen: a Ryder-kupáért vívott találkozón a vasárnapot kétpontos hátrányban kezdő Európa immár 9.5–6.5-re vezet az Egyesült Államok ellen. A trófea sorsáról döntő egyéni mérkőzéseket hétfőn játsszák a walesi Newportban.

Már amikor szombat este félbeszakadtak a mérkőzések, látszott, hogy az addig mindkét mérkőzését megnyerő Tiger Woodsnak és Steve Strickernek ezúttal valószínűleg nem terem babér. Így is lett, az életében először egy párost alkotó angol Luke Donald és Lee Westwood valósággal letolta ellenfelét a pályáról; öt szakaszt le sem kellett játszani, a világelső Woods ennél súlyosabb vereségnek még nem volt részese a Ryder-kupában.

A két északír, Rory McIlroy és Graeme McDowell az első győzelmét aratta a hétvégén, és az ifjú McIlroy már másodszor ütött létfontosságú birdie-t a 17. szakaszon – a négyméteres ütés ezúttal győzelmet ért.

A négylabdás mérkőzések mindegyike európai előnnyel szakadt félbe szombat este, és bár a játék java vasárnapra maradt, a házigazdák nem kis tartásról tanúbizonyságot téve hármat végül meg is nyertek. A Harrington, Fisher kettős végig vezetve, Ross Fisher nagyszerű játékával győzött, ellenben a Hanson, Jiménez duó előnye elfogyott – Miguel Ángel Jiménez briliáns birdie-vel adta vissza a hitet a 16. szakaszon, és ugyancsak ő tette fel a koronát teljesítményükre az utolsó lyuknál.

Az amerikaiak részéről Phil Mickelson és Rickie Fowler óriási küzdelemben hárompontos hátrányból visszakapaszkodott, ám ott elfogyott a lendület, Martin Kaymer és Ian Poulter is hozott egy-egy szakaszt a gyors fordításhoz – újabb győzelem Európának.

A címvédő amerikaiaknak egy győzelmi esélyük maradt, és csupán egyetlen szakasznyira voltak a lélektanilag fontos vasárnapi „becsületgyőzelemtől”, ám a Molinari testvéreknek sikerült döntetlenre menteni a partit – Francesco szakaszgyőzelmet érő utolsó gurítása után valósággal elszabadult a pokol a negyvenezer emberrel zsúfolt walesi golfklubban.

Az európaiak minden reményüket felülmúló hárompontos előnnyel várják a hétfői, elvben az amerikaiaknak kedvező egyéni mérkőzéseket

(A Ryder-kupát felvezető írásunkat itt olvashatják.)

38. RYDER-KUPA, CELTIC MANOR RESORT, NEWPORT, WALES 
3. NAP, A TALÁLKOZÓ HARMADIK SZAKASZA
VÁLTOTT ÜTÉSES MÉRKŐZÉSEK (a győztesek mindig elöl)
CSAPATPONTOK
Donald, Westwood (EU)–Stricker, Woods (USA) 6, 5 EU: 1, USA: 0
McIlroy, McDowell (EU)–Z. Johnson, Mahan (USA) 3, 1 EU: 1, USA: 0
NÉGYLABDÁS MÉRKŐZÉSEK (a győztesek mindig elöl)
 
Harrington, Fisher (EU)–Furyk, D. Johnson (USA) 2, 1 EU: 1, USA:0
Hanson, Jiménez (EU)–B. Watson, Overton (USA) 2, 0EU: 1, USA:0
E. Molinari, F. Molinari (EU)–Cink, Kuchar (USA) döntetlen EU: 0.5, USA:0.5
Poulter, Kaymer (EU)–Mickelson, Fowler (USA) 2, 1 EU: 1, USA:0
A HAT MÉRKŐZÉSEN MEGSZERZETT CSAPATPONTOK EU: 5.5, USA:0.5
Az eredmények értelmezése: a párosok neve utáni első szám a megnyert szakaszok száma közötti különbséget, a második a szükségtelenné vált, így le nem játszott szakaszok számát jelzi. Példa: a Donald, Westwood páros 6-tal több szakaszgyőzelmet számlált ellenfelénél 5 szakasszal a befejezés előtt, s mivel előnye behozhatatlan volt, a parti ott véget ért.
A HÉTVÉGE KORÁBBI EREDMÉNYEI 
1. szakasz: péntek-szombati négylabdás mérkőzések  
2. szakasz: szombati váltott ütéses mérkőzések 
  
AZ ÖSSZESÍTETT ÁLLÁS TIZENHAT MÉRKŐZÉS UTÁN
Európa–Egyesült Államok 9.5–6.5
   
A TOVÁBBI PROGRAM
Hétfő: 12 egyéni mérkőzés

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik