Golf, British Open: egy beugró és egy amatőr vezet a csúcsversenyen

Vágólapra másolva!
2011.07.15. 01:40
A 40 esztendős dán Thomas Björn és a feleannyi idős angol amatőrbajnok, Tom Lewis vezeti a mezőnyt a csütörtöki első forduló után a férfi golfozók idei harmadik kiemelt (major) versenyén, az angliai Sandwichben zajló 140. Brit nemzetközi bajnokságon (The Open Championship, British Open).

Björn már kétszer volt második a legjelentősebb európai versenyen, 2003-ban éppen ezen a pályán, az utolsó szakaszon csúszott ki a kezéből a fődíj, a Claret Jug – most birdie-vel (az elvártnál eggyel kevesebb ütéssel) teljesítette azt a bizonyos szakaszt, és vezet.

AZ ÉV TÖBBI KIEMELT VERSENYE
US MASTERS
US OPEN

PGA CHAMPIONSHIP

(augusztus 11-14,)

A dán versenyző a fidzsi Vijay Singh hétfői visszalépésének köszönheti, hogy egyáltalán ott lehet a mezőnyben – a jelek szerint igencsak feldobta az utolsó pillanatban érkező remek lehetőség.

Az első forduló második felében kivitelezett négyes birdie-sorozat emelte az első helyre a másik éllovast, Tom Lewist. Amatőr státuszú versenyző még sohasem teljesítette ilyen kevés (65) ütéssel a pályát a British Open másfél évszázados története során, és 43 esztendeje nem volt példa arra, hogy egy amatőr az élen álljon.

Az első napon az időjárás nem babrált ki a játékosokkal, ennek is köszönhető, hogy 35-en teljesítettek a pályán elvárt ütésszám alatt, és további 15 golfozó trafálta telibe a 70-et.

A magasabb ütésszámmal zárók között egyelőre kéz a kézben halad az idei két kiemelt verseny győztese, a dél-afrikai Charl Schwartzel és az északír Rory McIlroy, valamint a világranglista első és második helyezettje, Luke Donald és Lee Westwood: mindannyian 71-gyel érkeztek a klubházba. A címvédő Louis Oosthuizen egy ütéssel mögöttük következik.

A versenyzők pénteken mindannyian végigmennek a 18 szakaszos pályán, azonban szombaton és vasárnap – az első két nap összesített ütésszáma alapján – már csak a mezőny nagyjából fele marad versenyben. Győztest vasárnap hirdetnek az összesített ütésszám alapján.

THE 140. OPEN CHAMPIONSHIP

SANDWICH (Royal St. George's GC)

A pálya: 6587 méter, 70 par. A pénzdíj: 5 millió font

AZ ÉLCSOPORT AZ 1. FORDULÓ UTÁN
1. Thomas Björn (dán) 65 ütés
Tom Lewis (angol) 65
3. Miguel Ángel Jiménez (spanyol) 66
Lucas Glover (amerikai) 66
Webb Simpson (amerikai) 66
ÉRDEKESEBB EREDMÉNYEK
6. Graeme McDowell (északír) 68
Martin Kaymer (német) 68
18. Mark Calcavecchia (amerikai) 69
Ian Poulter (angol) 69
Steve Stricker (amerikai) 69
36. Dustin Johnson (amerikai) 70
Phil Micjelson (amerikai) 70
51. Rory McIlroy (északír) 71
Luke Donald (angol) 71
Lee Westwood (angol) 71
Charl Schwartzel (dél-afrikai) 71
71. Louis Oosthuizen (dél-afrikai) 72
107. Nick Watney (amerikai) 74
Matt Kuchar (amerikai) 74
126. Bernhard Langer (német) 75

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik