S. B.
2023.03.31 11:53 Frissítve: 2023.03.31 13:31

Csupasport: Sokszor kerültem olyan állapotba, hogy gondolkodni nem tudtam – Rakonczay

Mint arról beszámoltunk, Rakonczay Gábor győzelmével ért véget nemrégiben a Nemzetközi Ultrafutó Szövetség (GOMU) által szervezett hatnapos világbajnokság az olaszországi Policoróban. A 42 éves extrém sportoló a Csupasportnak adott interjújában beszélt a verseny nehézségeiről, a taktikájáról és a jövőbeli céljairól. 

A saját magyar csúcsát döntötte meg Rakonczay (Fotó: Csupasport)

 

Rakonczay már az interjú elején leszögezte, ez volt az eddigi legnehezebb hatnapos futása:

„Mivel világbajnokság volt, minden versenyzőből olyat hozott elő, amit csak egy ilyen rangú esemény tud. Több volt egy ultraversenynél. Másrészt ez az olasz pálya kifejezetten lassú, ugyanakkor technikás, sok kanyarral, térkővel, egyenetlen aszfalttal és útburkolattal. Nem rekorddöntögetős pálya” – mondta az extrém sportoló, aki később is említést tett arról, nem úgy állt a versenyhez, hogy meg tudja dönteni a magyar csúcsát. 

A 42 éves sportoló arról is beszámolt, miként tudta megoldani a pihenést a verseny során:

„Naponta másfél órát aludtam, tíz-húsz perces bontásokban, valamint összesen négy hosszabb alvásom volt, amelyek félórásak voltak. Sokszor kerültem olyan állapotba, hogy gondolkodni nem tudtam, de még működtem. A verseny végére nehéz volt értelmezni az árnyékokat. Sok minden úgy tűnt, mintha a térben ott lenne előttem, és át kellene lépni. Persze nem volt ott semmi, csak én láttam úgy az alváshiány miatt.”

Ami a taktikát illeti, Rakonczay szerint, remekül osztották be az erejét. A biztonsági indulással a tizenegyedik helyen kezdett, ahonnan nyugodtan kapaszkodott felfele. 

A Guinness-világrekorder az interjú végén a jövőbeli terveit is megosztotta: 

„A következő évre van egy nagy cél előttem: New Yorkban van a világ leghosszabb hitelesített futóversenye, amely csaknem ötezer kilométeres. Már felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel. Ez másfajta kihívás lenne, itt van kötelező pihenőidő, éjfél és reggel hat között nem lehet a pályán lenni. Izgalmasan hangzik.”

A teljes interjút ide kattintva olvashatja el.

2023.05.25 15:33:37

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

A gazdasági, társadalmi, kulturális háttér fellebbentése segít megismerni az ok és okozati összefüggéseket.

2023.05.22 23:12:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2023.05.21 23:24:51

Egyéb egyéni nemzetisport.hu