MTI 2013.02.20 15:36 Frissítve: 2014.11.29 01:39

Birkózás: az új elnök a régit hibáztatja az olimpiai búcsúért

Nenad Lalovics, a Nemzetközi Birkózószövetség (FILA) ügyvezető elnöke szerint a szervezet éléről szombaton lemondott Raphael Martinetti tehető felelőssé azért, hogy a FILA és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) között megromlott a viszony.


A szerb sportvezető a Magyar Szó vajdasági lapnak adott interjújában beszélt az eddigi elnök NOB-bal szemben elkövetett, és a sportág olimpiai jövőjét veszélybe sodró hibáiról. Szerinte Martinetti miatt mérgesedett el a viszony a FILA és bizottság között.

„Talán nem is jó szó az, hogy elmérgesedés, hiszen Martinetti egyszerűen nem volt hajlandó tárgyalni a NOB vezetőivel" – mondta Lalovics, hozzátéve, hogy ő maga is kifejezetten rosszban volt a svájci elnökkel az utóbbi időszakban. Lalovics ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a múltnál sokkal fontosabb, hogy Martinetti búcsúja után megindult az építő jellegű munka a FILA-ban.

„Már ott, Phuketben érezhető volt az erőteljes változás, hiszen mindenki munkához látott, s egységesen dolgozunk azon, hogy a birkózás Szentpéterváron jól mutatkozzon be a NOB végrehajtó bizottsága előtt."

Lalovics március 7-én találkozik Jacques Rogge NOB-elnökkel, majd Thomas Bach alelnökkel.
„Meglátjuk, nekik milyen javaslataik vannak, de nekik nem a szabálymódosítás a fontos, abba nem akarnak beleszólni" – mondta Lalovics. – Thaiföldön alakítottunk egy ellenőrző bizottságot is, amely
nemcsak a FILA pénzügyeit kíséri majd figyelemmel, hanem az egész munkáját."

A birkózást a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden törlésre javasolta a 2020-as nyári játékok műsoráról. Ezt követően szombaton mondott le a FILA vezető testületének phuketi ülésén  Martinetti.

A sportág vezetői most azon dolgoznak, hogy a NOB vb május végi, szentpétervári ülésén olyan prezentációt mutassanak be, melynek hatására a végrehajtó bizottság javasolja majd a sportág visszakerülését a 2020-as programba.

2022.08.14 08:29:39

Egyéb egyéni S. TÓTH JÁNOS

„Ha a sportból kilúgozzuk a játék és a közösség élményét, a lényeg is elvész.”

2022.08.12 13:58:07

Egyéb egyéni D. Á.

A háromnapos budapesti versenyen összesen 48-an mérkőznek meg. (x)

2022.08.11 16:04:14

Egyéb egyéni MALONYAI PÉTER

Hans-Erhard Lessing nagyot markol s olyan sokat fog, hogy a könyvismertetés nem lehet teljes.

2022.08.10 23:50:21

Egyéb egyéni POZSONYI SZILÁRD

Evezésben a cél a minél több párizsi kvóta • Kerékpárban Dina és Peák aszfalton, Szalontay pályán repeszthet.