BODNÁR ZALÁN
2021.01.11 20:27 Frissítve: 2021.01.11 21:34

Az Év Sportolója Gála 2020: Karakas Hedvig nyert a nőknél

Az Év női sportolója 2020-ban a cselgáncs Európa-bajnok Karakas Hedvig lett – a tornász Kovács Zsófia és az úszó Kapás Boglárka előtt.

Az Év női sportolója 2020-ban a cselgáncs Európa-bajnok Karakas Hedvig lett (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila) – A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ KATTINTSON IDE!

 

A gála 63 esztendős történetében először nyerte az Év női sportolója-díjat cselgáncsozó: Karakas Hedvig a szavazatok alapján megelőzte a kategória másik két jelöltjét, Kapás Boglárka úszót és Kovács Zsófia tornászt. A Budapesti Honvéd remek dzsúdósa állt már világ- és Európa-bajnokság, sőt Európai Játékok dobogóján, annak a legtetején azonban világversenyen legutóbb még 2009-ben juniorként. A novemberi prágai Eb-n azonban végre minden összejött neki, és nem csupán megnyerte az 57 kilogrammos súlycsoport küzdelmeit, de a finálé ráadásában a portugálok klasszisát, Telma Monteirót gyűrte le intésekkel. A tokiói lehet a harmadik olimpiája, Londonban ötödik, Rio de Janeiróban hetedik lett – a japán fővárosban harminc felett összejöhet neki pályafutása legnagyobb, tényleg ippont érő dobása.

A díjat Fürjes Balázstól, a Budapest és a főváros agglomerációja fejlesztéséért felelős államtitkártól és Marius L. Vizertől, a Nemzetközi Cselgáncsszövetség román származású osztrák elnökétől vehette át.   „Tekintsünk előre, vigyázzunk egymásra, és én abban bízom, hogy 2021-ben is a bőség zavarával küzdünk majd ebben a kategóriában, mert olimpiai bajnokok közül kell kiválasztani az Év női sportolóját” – fogalmazott az államtitkár, Marius L. Vizer pedig ezekkel a szavakkal adta át a díjat: „Külön öröm, hogy a jelöltek között a dzsúdósport is képviselteti magát. A Nemzetközi Cselgáncsszövetség köszöni, hogy tavaly ősszel Budapesten Grand Slam-versenyt szervezhettünk, köszönöm, hogy mindig számíthatunk Magyarországra, és gratulálok, Hedvig!”    

„Óriási megtiszteltetés számomra, hogy enyém lehet ez a díj, és képviselhetem a dzsúdósportot – fogadta a díjat Karakas Hedvig.Szeretnék gratulálni a többi jelöltnek és minden díjazottnak is. Köszönöm szépen a sportújságíróknak a bizalmat, úgy gondolom, hogy nagyon-nagyon sok munka van ebben a sikerben, és nagyon jó, hogy ezt ilyen formában is elismerik. De egyedül nem sikerülhetett volna. Köszönöm elsősorban a családomnak, edzőmnek, Toncs Péternek, hogy mellettem állt minden pillanatban, elviselte a hisztijeimet, a rosszabb napjaimat, mellettem volt a kudarcok idején is, és háttérbe vonult, amikor eljött a siker. Köszönöm továbbá a Budapesti Honvédnak, a dzsúdószövetségnek, a Magyar Honvédségnek, minden szponzoromnak és persze a barátaimnak, akik támogattak a kudarcok idején, és velem ünnepeltek.”

AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA
 1. KARAKAS HEDVIG
(cselgáncsozó) 650
 2. KOVÁCS ZSÓFIA (
tornász) 574
 3. KAPÁS BOGLÁRKA
(úszó) 320
 4. CSIPES TAMARA
(kajakos) 212
 5. KOZÁK LUCA
(atléta) 201
 6. JAKABFI ZSANETT
(labdarúgó) 200
 7. KESZTHELYI-NAGY RITA (
vízilabdázó) 127
 8. SZÉKELY ZÓJA
(tornász) 65
 9. DÉVAI BOGLÁRKA
(tornász) 63
10. LUCZ ANNA
(kajakos) 60

A GÁLÁRÓL BŐVEBBEN ÉS A TOVÁBBI GYŐZTESEKRŐL IDE KATTINTVA OLVASHAT!

Fürjes Balázs és Karakas Hedvig (Fotó: MSÚSZ/Szűcs Attila)
2022.09.27 11:30:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

2022.09.26 22:16:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Meg sem merem említeni, mi lett volna, ha mindezeknek az egyszázad része Magyarországon történik… El tudják képzelni a tavalyi budapesti Eb- és idei Nemzetek Ligája-mérkőzések feszültségmentes örömünnepe ismeretében, hogy a Stefánián helyi hordák egzecírozzák a vendégszurkolókat?

2022.09.26 15:28:08

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Nagyon sokat kaptam a futballtól életem során, szeretnék valamit visszaadni a sportágnak.”

2022.09.25 21:27:58

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egyik konklúzió az volt, hogy érdemes visszatalálni a természetes, ha úgy tetszik, 19. századi életmódhoz, amely még nem a teljesítményt helyezte a biológiai harmónia elé. A sportban is így volt, gondoljanak csak akkori sportemberekre, akik nem csupán egy sportágban tűntek ki.