Asztalitenisz Ek: bravúros budaörsi továbbjutás a 200. európai kupameccsen

Vágólapra másolva!
2023.01.31. 21:05
null
Az aranymeccsen Dari Helga kiváló játékkal döntöttel el a továbbjutást (Fotó: Árvai Károly)
Jubileumi mérkőzést játszott a Budaörsi SC női csapata az Európa-kupa negyeddöntőjében a spanyol Tecnigen Linares ellen, amit a fura szabályok miatt kétszer kellett megnyernie a továbbjutáshoz.


Ledolgozható hátrányból várta jubileumi, 200. európai kupamérkőzését az SH-ITB Budaörsi SC női asztalitenisz-csapata, miután az Európa-kupa negyeddöntőjében első mérkőzésén 3:1-es vereséget szenvedett a spanyol Tecnigen Linares otthonában. A magyar bajnok a hazai visszavágón – az európai szövetség nem túl régen bevezetett, kevéssé átgondolt szabálya miatt – már csak az úgynevezett aranymeccsel vívhatta ki a továbbjutást abban az esetben, ha 3:0-ra vagy 3:1-re (e két eredmény az összesítésnél ugyanannyit ér...) sikerül nyernie. Bachman Péter edzőnek így nem igazán volt lehetősége taktikázni, az erősorrendet tartva, Póta Georgina, Fazekas Mária, Dari Helga összeállításban küldte asztalhoz csapatát, míg a spanyoloknál az első mérkőzésen szereplő két román légiós, Roxana Istrate és Claudia Caragea mellett ezúttal spanyol Cristina Prieto kapott lehetőséget.

A budaörsiek óriási lendülettel kezdtek, olyannyira, hogy a hetedik volt az első olyan szett, ami a Linaresé lett, s mivel ez a teljesítmény továbbra is kitartott, a magyar együttes alig több mint másfél óra alatt 3:0-ra győzött. A régi, évtizedeken át jól működő szabályok szerint ez elég lett volna a továbbjutáshoz, ám most aranymeccs következett: a három egyjátszmás összecsapásból az első kettő után 1:1 volt az állás, a mindent eldöntő harmadikban aztán Dari legyőzte Carageát, ami továbbjutást ért, a Budaörsi SC bejutott az Európa-kupa elődöntőjébe.

EURÓPA-KUPA, NŐK
Negyeddöntő, visszavágó

SH-ITB Budaörsi SC–Tecnigen Linares (spanyol) 3:0 – aranymeccsen: 2:1
Póta Georgina–Prieto 3:0 (3, 2, 2)
Fazekas Mária–Istrate 3:2 (13, 4, –11, –9, 6:0)
Dari Helga–Caragea 3:2 (–10, –11, 7, 7, 6:4)
Aranymeccs
Fazekas–Prieto 11:5
Póta–Istrate 8:11
Dari–Caragea 11:6

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik