Képes Sport
KOVÁCS ERIKA
2023.02.18 11:51 Frissítve: 2023.02.20 08:46

„A világ legnagyobb mázlistája vagyok” – Fábián László hatvanéves

Kiváló sportolók, később győztesek között töltötte a gyerek- és fiatalkorát, és visszavonulása után is bajnokok társaságában éli mindennapjait: a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkáraként dolgozó Fábián László kerek évfordulóhoz érkezett, a 60. születésnapja kapcsán pedig felidézte életének mérföldköveit – például azt, hogy csak azok után keveredett az öttusázók közé, miután eltanácsolták az úszástól.

Az 1988-as szöuli olimpián csapatban, az 1989-es budapesti világbajnokságon egyéniben aranyérmet nyerő öttusázó, jelenlegi MOB-főtitkár Fábián László 60 éves lett (Fotók: Földi Imre)

 

NÉVJEGY: FÁBIÁN LÁSZLÓ 
Született: 1963. február 18., Budapest     
Sportága: öttusa
Klubja: Bp. Honvéd      
Edzői: Török Ferenc, Horváth László
Kiemelkedő eredményei: olimpiai bajnok (csapat, 1988), 6x világbajnok (csapat, 1987; egyéni és csapat, 1989; váltó, 1991; váltó, 1993; váltó, 1994), 5x vb-2. (csapat, 1983; csapat, 1985; csapat, 1986; váltó, 1990; egyéni, 1993), 2x vb-3. (egyéni, 1987; csapat, 1991), 5x Európa-bajnok (csapat, váltó, 1991; egyéni, csapat, váltó, 1993), Eb-3. (egyéni, 1991)
Címei, beosztásai: a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke; 1996-tól a Magyar Olimpiai Bizottság tagja; 2012-től a MOB sportigazgatója; 2022-től a MOB főtitkára

– Valóban padtársa volt a gimnáziumban egy később szintén olimpiai aranyérmet szerző sportoló?
– Mint kutyaütő úszó, én is felvételt nyertem a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumba, amelyben jobbára kajakosok, evezősök, atléták alkották az osztályunkat, az U alakúra összetolt asztaloknál Zénó, vagyis Wladár Sándor ült a sarkon, én meg a „talpazatán”.

– Na de ki írta a matekdolgozatokat? Wladár doktor állítja, hogy ő, ön viszont azt mondja, mindig ön segített Moszkva majdani bajnokának…
– Nézze, Wladár Sándor elnök, én meg csak főtitkár vagyok, így maradjunk annyiban, hogy ő emlékszik jól. Az igazságot viszont én mondom…

– Egyébként milyen gyerek volt?
– Arra tisztán emlékszem, hogy nem volt olyan esemény, amelyet ne akartam volna megnyerni. Lehetett gombócevés, az iskolatáska cipelése, de jöhetett foci, pingpong, snapszer, minden… Óriási volt bennem a versengési láz – mindig nyertem is, aztán meg sajnáltam a másodikat. Éppen a napokban mondtam az egyik kollégámnak: értem én, hogy van ez a dobogó, de minek van második meg harmadik foka?

– Azért nagy duzzogva csak felállt arra is, ha éppen ezüst- vagy bronzérmet szerzett a versenyeken.
– Felálltam, persze, de zokogtam is, hogy mi történt a versenyen.

1989: a budapesti öttusa-vb utolsó számában Fábián László Mesemondó nyergében… (Fotó: MTI)


– Ha ilyen mozgalmas életet élt, ha ennyire szeretett mozogni, miért éppen az uszodában kötött ki? Hiszen, nem megbántva az úszókat, a sportág hétköznapjai elég unalmasak…

– Nekem ezt ne mondja, átéltem, nem is vitatkozom a megállapítással! Négyen vagyunk testvérek, és az édesapám alapelve volt, hogy úszni mindenkinek meg kell tanulnia. A sport fontos volt a családunkban: a bátyám kajakos, az öcsém vízilabdás, a húgom kézilabdás lett. Én, a szerencsétlen, meg maradtam az uszodában. De nem feltétlenül a sportág, sokkal inkább a Tüzér utcai uszoda hangulata miatt. Ott az úszás mellett sok minden mást is csináltunk: bújócskáztunk, a szivacsgödörbe ugráltunk, lábtengóztunk, kiszorítóztunk – az úszásban nem feltétlenül jeleskedtem, minden másban viszont igen.

– Egy ilyen vidám, a sportot és versengést szerető fiatal hogyan éli meg, amikor eltanácsolják az úszástól?
– Tragédiaként, hogy máshogy?! Nem az úszást sirattam, hanem a közeget, amelyben felnőttem, és a baráti társaságot, amely hat- és tizenhét éves korom között meghatározta az életemet.

– Egyértelmű volt, hogy a sportnak nem fordít hátat?
– Ez nem volt kérdés, csakhogy tizenhét évesen azért sok mindenben nem gondolkozhattam, szertornásznak például nem állhattam… Vizes sportágakban gondolkodtam: a bátyám akkor már világbajnoki ezüstérmes volt kajakban, mondta, menjünk párosban, ám ez végül nem jött össze. Mehettem volna vízilabdázni is, de féltem a pofonoktól. Maradt az öttusa, ott néhányan kellően erőszakosak voltak, fogták a kezemet, így hamar vívó- és lovasedzésen találtam magam.

…2023-ban ugyanott, a Kincsem Park közepén mutatja, merre lovagolt aranyat érően


– Rögtön szerelemre lobbant?
– Á, dehogy! Tizenhét évesen már mind az öt tusát csinálni kellett, sokszor azt sem tudtam, hol vagyok. A vívóteremben a 188 centimmel én álltam elöl a tornasorban, mellettem meg egy nyolcéves 124 centis emberke következett – vicces volt, ahogy az is, hogy kezdésként eldobott vívókesztyűket kapkodtam én is gyakorlásként.

– Mi motiválta? A dac? Kihívásként fogta fel az egészet?
– A sporttársaim jól álltak hozzám, például az imádott Buzgó Józsi sem engedte, hogy túlgondoljam az egészet, egyszerűen nem hagytak időt arra, hogy azon kattogjon az agyam, akarom-e ezt az egészet. Kőkeményen hajtottak, ennek meg is lett az eredménye, hiszen mindössze egy év telt el, amikor megnyertem a háromtusa országos bajnokságot a felnőttek között. Az volt az a pillanat, amikor azt mondtam, ebben a sportágban talán több esélyem van, mint volt az úszásban.

– Meg ne haragudjon a kérdésért, de amikor bekerült a sportágba, tudta egyáltalán, mi is az az öttusa? Ismerte a magyar hagyományokat?
– Amikor elkezdtem, meg nem tudtam volna mondani, ki jó, illetve ki volt jó ebben a sportágban, de én a moszkvai olimpiát is úgy nézegettem, hogy jé, van egy ilyen verseny, és Wladár Sanyi osztálytársam is ott van – nem gondoltam eleinte, hogy ilyen izgalmas történet keveredik ki ebből az egészből. Aztán az a háromtusa-győzelem akkora lökést adott, hogy még abban évben csapatban országos bajnokságot is nyertünk Császári Attila, Buzgó József, Kancsal Tamás, Fábián László összeállításban. A következő esztendőben Török Ferenc behívott a válogatottba: alig két éve öttusáztam, de már nem csak én gondoltam, hogy jó vagyok, jó lehetek.

Eleinte be volt tojva a lovaktól, de Ákos Ajtony egy év alatt megtanította lovagolni


– Furcsa helyzet, hiszen 1981-ben kezdett el öttusázni, ám három évvel később már sokan a Los Angeles-i olimpia nagy esélyesének tartották – ahová, ugye, mi, magyarok sem utaztunk végül el…
– Két éven keresztül én nyertem meg a versenyek többségét, többet között 1984 májusában a Honvéd-kupát, amely egyébként világkupa-viadal volt. Álltam a budapesti dobogó felső fokán, a szövetség elnöke, dr. Ábel László adta át az érmeket, s amikor gratulált, a fülembe súgta, hogy nekünk az olimpia elmarad. Olyan nagyon nem vágott mellbe: egyfelől azért, mert ahogy mondtam, nemigen maradtak emlékeim a moszkvai játékokról sem, másfelől azért, mert egyre jobban ment a szekér, és úgy gondoltam, még a 2008-as olimpiát is én fogom megnyerni.

– Végül nem így történt, ám Szöulban nyert – a csapattal. És szerintem egyáltalán nem számítottak arra a népszerűségre, amelyben részük lett utána.
– Mi a szöuli olimpia előtti évben csapatban világbajnok lettünk úgy, hogy a tizenkilenc csapat közül a tizenkilencedik helyen álltunk az első szám, a lovaglás után hatszázhatvan pontos hátránnyal a szovjetek mögött. Sportolóként az igazán nagy áttörést az a győzelem hozta meg nekünk, így aztán mi elég nagyképűen azt taglaltuk Szöul előtt, a többiek döntsék csak el maguk között a második és harmadik helyet. A győzelmen kívül nekünk más szóba sem jöhetett. És amikor nyertünk, ráadásul az olimpia első napjaiban – csak Darnyi Tamás győzött magyarként előttünk –, éreztük, hogy ez idehaza is valami elképesztően nagy sikert jelenthet. Aztán itthon tapasztalhattuk is, hiszen már a repülőtéren rengeteg ember várt ránk, a Budapest Sportcsarnok felé meg néha már úgy kellett futnunk-menekülnünk, hogy beérjünk az ünnepségre. A hétköznapokban ez a népszerűség és szeretet persze elmúlt, ám az 1989-es budapesti világbajnokság ismét felélesztette.

Párbajtőrvívásban ötszörös magyar bajnok (Fotó: MTI)


– Az a legendás hazai vébé, amelyet egyéniben ön nyert meg, arról is emlékezetes, hogy neves színészek szurkoltak a lelátón a magyar csapatnak, amely szintén győzött. Hogyan ismerkedtek meg Bubik Istvánékkal?
– Pintér Tamás, vagyis Oroszlán tanár úr tanította őket a főiskolán, s lejöttek hozzánk, hiszen a tanrend része volt a lövészet, a vívás, a lovaglás – kellően bohémak voltak, úgy gondolták, nehogy már ne verjék rommá a legjobb öttusázókat ezekben a sportágakban! Mi meg jókat röhögtünk rajtuk, pláne Bubikon, ahogy futott… Drága Pistám, bárcsak futna még…

– Barátok lettek?
– Olyannyira, hogy Bubik István volt az esküvői tanúm. Aztán amikor a harmadik gyerekünk megszületett, és hoztuk haza a kórházból, jött a hír a haláláról…

– Azon az 1989-es budapesti világbajnokságon már a lovaglás volt az utolsó szám, ön pedig Mesemondó nyergében győzött. Van, aki ne emlékezne arra a lóra?
– Meg is érdemli, hogy ne felejtsék el! És hogy rá emlékezzenek, ne rám: gyönyörű állat volt, nem véletlen, hogy felkértem egy művészt, fesse le nekem Mesemondót, a festmény azóta is kint van otthon a falon.

Az 1989-es Képes Sport címlapján látszik…


– A világbajnok hogyan köszöni meg a lónak az együttműködést?
– A szám előtt mindenféle dalokkal igyekeztem tüzelni őt, hátha segít, utána meg csak ölelgettem, és még később is lejártam hozzá hetente-havonta, vittem neki répát, meg dinnyehéjat, azt nagyon szerette. Egyébként a patkója is ki van téve a lakásban – kedves ember volt a kovácsmester, nekem ajándékozta.

– A magassága sohasem zavarta a lovaglásban?
– Ó, dehogynem, ám a Honvédban nagyon jó edzőim voltak. Sokszor emlegetem Száll Tónit, Ungár Nándit, Bodnár Janit vagy Medvegy Ivánt, de volt nekem egy Ákos Ajtony nevű lovasedzőm is, aki azon túl, hogy az összes ló minden rezdülését ismerte, nemcsak kiváló mester, kitűnő pedagógus is volt – engem, a nagy lakli fiút, aki be volt tojva eleinte a lovaktól, úgy megtanított lovagolni, hogy már egy év után gond nélkül nekimentem a legmagasabb akadályoknak is.

 – Azért nagyot fordult a világ önnel azok után, hogy eltanácsolták az úszástól! Nem érezte élete során, hogy valaki erősen fogja a kezét?
– Nincs vita ezen. Nemrég jutott eszembe, hogy tényleg a világ legnagyobb mázlistája vagyok, de nem csak a sportban – bízom abban, hogy ez még húsz-harminc évig így is marad, ahogyan abban is, hogy másoknak is nyilvánvaló, hogy a szerencse mellett a tudásommal is képes vagyok elérni valamit.

…mekkora tömeg ünnepelte a Kincsem Park lelátóján az egyéni világbajnokot


– A szerencse fiának voltak nehéz évei is?
– Voltak, persze! Az imént elviccelődtünk 1984-en, de az például nem volt egy vidám esztendő. És nem is feltétlenül amiatt, hogy nem utaztunk Los Angelesbe, hanem azért, mert én akkor fejre estem egy lovasversenyen, és ripityára tört a csuklóm. Aztán a barcelonai olimpia utáni fiatalítás sem volt nekem kedves történet, hiszen hiába voltam itthon ranglistavezető, valamiért mindig ki akartak hagyni a csapatból...

– Ezeket a nehézségeket hogyan kezeli?
– Igyekszem megtalálni, hogyan tudok túljutni rajtuk. Azt vallom, mindent meg tudunk csinálni, még akkor is, ha valami előzetesen nehéznek tűnik.

– Sokat bánkódott azon, hogy egyéniben nem szerzett olimpiai aranyérmet?
– Nagyon sokan mondogatták Los Angeles előtt, hogy nekem áll a zászló, de erről én azt mondom, hogy azt a derbit, amelyiket egy ló nem fut le, nem is fogja megnyerni. Érdekes módon, nem az egyéni olimpiai arany hiánya zavart, sokkal inkább az, hogy Atlantát már meg sem próbáltam – mások miatt. Mindez sokkal mélyebb nyomot hagyott bennem, hiszen a közvetlen közelemben lévő emberek akadályoztak.

Az olimpiai és világbajnok öttusázó szívesen nosztalgiázott a Kincsem Parkban…


– És akkor feladta?
– Az ellenfelekkel megküzdeni a pályán sokkal egyszerűbb. Persze nem nyerhetsz mindig, sőt, gyakorta megvernek, de amikor a bíró tizenegyest ítél, és nincs a kezedben a labda, vagy nem engednek fel a pályára, akkor tehetetlen vagy.

– Keserédes lett így a sportpályafutása vége, ám négy gyerek édesapjaként és sportvezetőként mégiscsak boldognak tűnik – hatvanévesen is. Nyomasztja a kerek évforduló?
– A taps rendszerint a pillanatnyi sikernek szól, ám ettől még jólesik az embernek, ha észleli, hogy neki is jut belőle. Azt nem mondom, hogy könnyű megszokni, hogy egyre többen köszönnek jó napottal, ne adj isten, csókolommal, de tényleg boldog vagyok. Láttam a négy gyerekemet felnőni, sőt, most már nagypapa is vagyok – illetve butaságot beszélek, a feleségem a nagymama, nekem született egy unokám. Most képzelje el, már egy nagymamával élek együtt…! Kicsi még az unokám, de a szeme sem áll jól: látom benne a gyerekkori önmagamat, szerintem ő is olyan lesz, akinek lételeme a versengés.

…ahol a festményen is megörökített Mesemondó „késői utódját” is megölelgette

A LIFTET VISSZA KELL KÜLDENI

Ha lenne olyan vetélkedő, hogy ki tud többet Fábián Lászlóról (a továbbiakban: Joel), szívesen beneveznék, kapcsolatunk nem ma kezdődött. „Nagyképűség, ez az én bajom” – mondom Micimackóval, de csak azért, mert ebbe az elfogult köszöntőbe nem fér bele annyi, amennyit elő tudnék bányászni az emlékezetemből.

Például azt, amikor az edző, Bodnár Jani, a srácok közül pedig a legendás emlékezetű Lázár Péter és Buzgó Józsi győzködték, hogy legyen már öttusázó. Az lett, úgy, hogy 17 évesen látott először lovat úgymond testközelből. Hogy aztán nyolc esztendővel később, Szöulban, az olimpián éppen lovaglásban mutassa meg igazi karakterét: csapatember.

Történt pedig, hogy az egyéni verseny esélyeseként borzasztó lovat sorsolt, korábban a lengyel Arkadiusz Skrzypaszek csak 770 pontot ment vele. Ő 876-ig jutott a hozzáértők szerint megtorpanásra hajlamos Waldfee-vel, nagy küzdelem árán. A pontszám kellett a későbbi, Martinek Janival és Mizsér Attilával fényes győzelemhez, azzal, hogy nem kockáztatott, irányba állította a csapatot.

Feláldozta az egyéni ambícióit – ez volt az összegzés, ám ő csak legyintett: „Nem áldoztam én fel semmit, azt tettem, amit megkövetelt a helyzet.”

Mondta ezt az az ifjú, aki mindig, mindenben a legjobb akart lenni. És mondja is, hogy egyedül nem megy, könnyebb úgy előrejutni, hogy számíthat másokra is. Plasztikus megfogalmazásában:  „A liftet vissza kell küldeni – ez volt kiírva a legtöbb emeletes házban gyerekkoromban. Akkor még nem voltak automaták, ha kiszállva nem nyomtad meg a földszint gombot, az utánad jövő mászhatta a lépcsőket.”

Mindig mindenben a legjobb – írtam az előbb, amihez hozzátartozik, hogy például a labdával is jó barátságban volt. A tatai edzőtáborban a délutáni vívóedzés előtt azzal melegített be, hogy kosárra dobált a csarnokban. Sőt. A kosárba, szépen kivitelezett mozdulatokkal, amelyekre úgy tett szert, hogy figyelte a játékosokat, s utána igyekezett utánozni őket. Később a golffal is így barátkozott össze, na ja, könnyű annak, aki tehetséges…

A pályafutásáról – amely tipikusan magyarosan, némi áskálódás közbejöttével ért véget – azt mondta, hogy igyekezett mindenre figyelni, a vetélytársaitól is ellesett ezt-azt: „Rengeteg apróság hatott rám, a legfontosabbat pedig nagyon hamar megtanultam: becsülnöm kell, aki jobb nálam, muszáj megpróbálnom utolérni, az viszont megengedhetetlen, hogy elgáncsoljam, s úgy kerüljek elébe.”  Ezért volt, hogy akkor is őszintén tudott gratulálni az őt legyőzőknek (az 1985-ös világbajnokságon Mizsérnek, a szöuli olimpián Martineknek például), amikor persze, hogy benne volt a vágy, előtte a cél, hogy ő legyen az első.

Mizsér Attila, Martinek János, Fábián László a szöuli dobogón


Fájdalmas(abb) emlék – főként neki –, hogy arra nem volt a legjobb példa, hogy a sport erő és egészség. Szöulban, a verseny rajtja előtti napon, az olimpiai faluban sétálva néha le kellett ülnie a járdára, annyira kínozta a fájdalom. Ám minden jó, ha jó a vége „Abbahagytam a versenyzést, s hetek alatt elmúlt a nyombélfekélyem. Egyrészt megszűnt a stressz, másrészt végre szedhettem a legjobb gyógyszereket, nem kellett attól félnem, hogy jön a doppingvizsgálat és vele a hercehurca, esetleg az eltiltás.”

Most, amikor tulajdonképpen már nincs is öttusa, érdemes arra is emlékezni, hogy az elsők között volt, aki reformokkal próbálkozott. Még versenyzőként találta ki, szervezte meg és küzdötte végig a Magyar Nagydíjat. Egynapos verseny volt, az általa meghívott tizenhat öttusázó párban indult, úgy húsz perc alatt teljesítette az öt tusát, az nyert, aki az utolsó számban, a lovaglásban elsőként ért célba. Kieséses verseny volt, ami mindig fokozza az izgalmakat.

A második kiírást ő nyerte meg. Már csak azért is megérdemelte, mert nem csupán megteremtette a feltételeket a viadalhoz, még pénzdíjjal is jutalmazta a legjobbakat, 15 ezer dollárt osztottak szét a helyezések arányában.

Bennem megmaradt, hogy luftballonra lőttek a klasszisok. Talán azért is, mert a kezdeményezés méltatlanul szétpukkant, s aztán a sportág odajutott, ahol tart.

Erről persze Joel nem tehet. Sőt. Vele mindig példálózhatnak azok, akik igyekeznek elmagyarázni, milyen is az igazi – öttusázó.


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. február 18-i lapszámában jelent meg.)

2023.09.29 14:57:21

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

Második magyarként indulva a földkerülő Vendée Globe-on. (x)

pr
2023.09.29 18:30:14

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sok kiváló Kovács Istvánról eszünkbe jutott régi mániánk, a »legsportosabb« magyar vezetéknevek ranglistájának összeállítása. Az egyszerűség kedvéért az olimpiai bajnoki cím lett a siker mértékegysége.

2023.09.28 18:52:02

Egyéb egyéni nemzetisport.hu

„Minden focipólómra az apám orvosi táskájából kivett leukoplasttal tizenhatost ragasztottam.”