A magyar sport aranykora, a Nemzeti Sport fénykora – a Vadas-korszaktól Puskásékig (1933–1961)

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2023.03.19. 11:32
null
Lendült Puskás jobb (!) lába, de a nyugatnémetek ellen ez is kevés volt – bele is bukott a Népsport-főszerkesztő, Feleki László
A magyar sport aranykora a második világháborút megelőző évektől nagyjából 1956-ig tartott. Az 1938-as labdarúgó-vb-n, a berlini olimpián, Helsinkiben, a londoni 6:3 és az 1954-es futball-vb helyszínén dolgozni olyan áldás volt egy sportújságírónak, amilyenre azóta sem sokszor volt példa.

 

1933
A március 15-i, 72 (!) oldalas jubileumi szám (50 fillér) első oldala Albrecht főherceg, a Nemzeti Sport Lapkiadó Rt. egyik alapító részvényesének köszöntését közli „Negyedszázad fordulóján” címmel, de Gömbös Gyula miniszterelnök és dr. Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter dr. Vadas Gyula főszerkesztőhöz intézett levele is olvasható, mindkét politikus „hazafias üdvözlettel” zárja sorait. A lényeg a jobb felső sarokban olvasható: „A nemzet a sportért, a sport a nemzetért, a Nemzeti Sport mind a kettőért.” Két nappal később Horthy Miklós kormányzó is megemlékezik „a lelkes munkáról, amellyel a lap a maga részéről hozzájárult az elért nagyszerű eredmények kivívásához”. 1933. március 15-én 30 belső munkatárs, 67 budapesti, 98 vidéki és 48 külföldi tudósító szolgálta a lapot.

Vadas Gyula
Vadas Gyula


1934
A június elsejei szám 2. kiadása (12 fillér) részletesen számol be a futball-vb-n az osztrákoktól a negyeddöntőben elszenvedett 2:1-es bolognai vereségről. „Elvéreztünk! (...) A magyar csapat gyenge pontjai ellenére is méltó ellenfele volt Ausztriának, de a bennünket kitartóan kísérő balszerencse, Avar korai lesántulása, Markos indokolatlan kiállítása és a bécsi védelem erőszakossága, meg a bíró megakadályozta eredményességünket.”



1936

Berlini olimpia, augusztus 9., aranyvasárnap. Az NS másnap reggeli kiadása maga az öröm. „Csik! Elkápráztattál! Csák! Megmentetted a magyar atlétika becsületét! (...) Lőrincz is bajnok! Lőrincz is bajnok, mert három a magyar igazság!” Az utóbbi győzelméről írva áthallásos az üzenet: „A derekas magyar virtus diadala ez a harmadik birkózógyőzelem. Elparentált, kicsinyhitű, reménytelen sportág életakarását jelenti. Azt, hogy igenis van magyar tehetség, van magyar őserő, van magyar virtus, amellyel mindig, mindenkinek számolnia kell.”

Lőrincz Márton
Lőrincz Márton


1938
Az 1938-as labdarúgó-vb-döntő (Olaszország–Magyarország 4:2) másnapján a tudósítás mellett a címlapon némi humor is helyet kap. „Mondja, miért ragyog úgy az arca?” „Na hallja! Tegnap tűz volt a lakásomban és a rádióm is elégett...” Az első bécsi döntés (1938. november 2.) után: „Mit kap vissza Felvidéken a magyar sport?” A cikk végén ott a válasz: „a legrövidebb időn belül bekapcsolják a magyar sport lüktető vérkeringésébe az új erőt hozó magyar városokat”. S talán mondani sem kellene: „Kassára megy a Ferencváros!”


1939
Június 20-án címlapon szerepelt: „A kormány felfüggesztette az MLSZ és a JT önkormányzatát”, dr. Gidófalvy Pált nevezte ki miniszteri biztosnak. A határozat a május 5-én hatályba lépett 2. zsidótörvény árnyékában született, a „magyar labdarúgó-sport vezetői közé nagy számmal kerültek be olyanok, akik a magyar ifjúság nemzeti szellemben való vezetésére nem alkalmasak”. Augusztus 28-án az előző napi lengyel–magyar futballmeccs volt terítéken, „2:0-ra vezettünk Varsóban, de végül 4:2 arányban vereséget szenvedtünk (...) a rossz erőnlétben lévő magyar csapat öszszeroppant a második félidőben”. Pluhár István riporter meg is jegyzete Zsengellér Gyulának és Sárosi Györgynek: „Ilyen roszszul még egyikőtöket sem láttam játszani.” Azért volt nagyobb baj is: szeptember elsején kirobbant a II. világháború...

1940
Szeptember elseje: „(...) a bécsi döntés alkalmából minden mérkőzés I. félidejének 25. perce táján a játékvezető a mérkőzést megállítja és a csapatok a közönséggel együtt a nemzeti zászló előtt elénekelik a Himnuszt.”

1941
December 6-án Nemzeti Sportcsarnokot hozott a Mikulás, egészen pontosan a sportcsarnok kiscsarnoka készült el. „Magyarország kormányzójának névünnepén délelőtt átadták rendeltetésének a Horthy Miklós Nemzeti Sportcsarnok elkészült termeit és este megrendezték a magyar–olasz ökölvívó-mérkőzést.”

1944
Május 21.: Nagyváradi AC– Ferencváros 5:1. „Gyorsaságban, erőnlétben és összjátékban sokkal jobb volt a Nagyvárad és a győzelmet vitán felül megérdemelte.” NS, június 5.: „Az utolsó fordulóban a rendkívüli viszonyok következtében egy mérkőzés elmaradt ugyan, de a nagy kérdések így is eldőltek. (...) üdvözöljük a NAC-ot, mint végleges bajnokot.” Az első vidéki aranyérmest!

1945
Az 1944. december 26-i, az egyébként hetente ötször megjelenő, 40 fillérbe kerülő NS-ben ez áll: „Újra elmaradt a Ferencváros–Újpest mérkőzés.” Aznap Budapest körül bezárult a szovjet hadsereg gyűrűje, a sportlap legközelebb 1945. április 24-én kerül utcára – a Nemzeti Sport Népsportra változik. A hangnem nemkülönben: „A népbutító reakció sportorgánuma örökre elnémult.”

 

1948
Augusztus 15.: „Ilyen sikert még nem arattunk olimpián!” Nem mellékesen megjelenik (a még visszafogott) politikai üzenet: „Az olimpiáról hazaérkező versenyzők újabb csoportjai küldtek
üdvözlő táviratokat a demokratikus Magyarország vezetőihez.”

1950
Békeharc, népfront... „A békére, hazánk ragyogó jövőjére szavaztam, amikor a Népfrontra adtam a szavazatomat” – mondta Kocsis Sándor a labdarúgó-válogatott jobbösszekötője. A magyar–osztrák napján (október 29., 4:3) az NS-ben Bozsik József nyílt levele jelenik meg. „A sporttal is harcolni lehet azért a békéért, amelyet a dicsőséges Szovjet Hadsereg harcolt ki számunkra.”

1952

Helsinkiben „minden eddigi sikerünket meszsze túlszárnyalva 16 olimpiai bajnokságot szereztek sportolóink (...) Minden olimpiásunk első gondolata a haza felé száll, sikereink kovácsolója, a mi hatalmas pártunk felé, s a mi forrón szeretett Rákosi Mátyás elvtársunk, a magyar sport nagy barátja felé, akiről tudják, hogy nagy-nagy szeretettel kísérte figyelemmel a helsinki eseményeket.”

1953
Az Aranycsapat azért futballozni is nagyon tudott. „Minden eddigi játékát felülmúlva vívta ki a magyar csapat csodálatos győzelmét és törte meg az angol válogatott 90 éves hazai veretlenségét.”(Magyarország–Anglia 6:3)

Puskás Ferenc
Puskás Ferenc


1954

Feleki László 1954. július 6-án a Miért vesztettünk a világbajnokság döntőjében? címmel hat pontban foglalta össze az NSZK-tól elszenvedett 3:2-es vereség okait. Íme néhány részlet: „Helytelen lenne mindent az összeállítási hibák terhére írni, de ugyanolyan helytelen lenne szemet hunyni felette. (...) Puskás szerepeltetése fontos a csapatban, mert ő mindig a csapat motorja tud lenni, és éppen ez a legfőbb erénye játékának. Puskás úgy érezte a mérkőzés előtt, hogy teljesen rendben van már és felelősséggel tudja vállalni a mérkőzést. Sajnos azonban hamar kiderült, hogy sérülése maradandóbb és nem tudta azt nyújtani, amit megszoktunk tőle. Leszögezte: „Nem vitás ugyanis, hogy az egészséges Puskással megnyertük volna ezt a döntőt. (...) Meg kellett volna viszont gondolni azt, hogy Puskás nélkül nyerte meg a magyar csapat a legnehezebb mérkőzéseit, és éppen Uruguay ellen már kezdett öszszeforrni támadósorunk, amit különösen a meghosszabbítás alatt lehetett látni.” A főszerkesztő eltávolítását Rákosi Mátyás pártfőtitkár kezdeményezte, elbocsátását racionalizálással indokolták.


1955
Az október 9. és 21. között rendezett római vívó-világbajnokságon a magyarok öt arany-, két-két ezüst- és bronzérmet szereztek, ez még a szintén kiváló olaszokat is (3-3-3) meglepte. Hegyi Gyula, az OTSB elnöke is örömét fejezte ki az október 23-i Népsport hasábjain: „Végtelenül örülök, hogy nagyszerű volt az összhang az idősebbek és a fiatalok között.” Azért hozzátette: „Várható volt a jó szereplés a világbajnokságot megelőző módszeres, lelkiismeretes felkészülés alapján.”

1956
Október 23-án az Népsportban semmi sem utalt a bekövetkező történelmi eseményekre, a következő szám (november 1.), a kétoldalas Magyar Népsport (30 fillér) ír Hegedűs István öttusázó és Nagy József kajakos tragikus haláláról, az olimpiai csapat nyilatkozatáról: „(...) teljes mértékig azonosítjuk magunkat a magyar nemzet forradalmi megmozdulásával, hiszen közülünk is többen voltak, akik aktívan részt vettek a szabadság kivívásában. Elítéljük Szepesi Györgynek nevünkben tett felháborító nyilatkozatát.” A melbourne-i olimpián 9 első, 10 második és 7 harmadik helyet szereztünk, 42 sportolónk nem tért haza (van adat 49-re, 40-re, lehet, majd' 50-et kellene írni) a játékok után.



1960
1957 januárjában Sport néven adják ki a lapot, de április 4-én piros fejléccel már így jelenik meg (XIII. évfolyam 1. szám): Népsport. Az 1960-as római játékok után Hegyi Gyula, az MTST elnöke hangsúlyozta, „...versenyzőink becsülettel helyt álltak ebben a nagyszabású küzdelemben”. (6 arany-, 8 ezüst-, 7 bronzérem, a pontversenyben 6. hely).


HARMINC ÉV – TÍZ CÍMLAP

A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. március 18-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik