NAGY NORBERT 2018.07.17 13:20 Frissítve: 2018.07.17 14:57

Motokrossz: történelmi magyar siker a vb előszobájában

Szvoboda Bence és a peresztegi HTS Team sikerét hozta az ADAC Motocross Masters sorozat negyedik állomása. Magyar csapat első ízben, magyar versenyző majd' 10 év után diadalmaskodott Európa egyik legnívósabb bajnokságának királykategóriájában.

 

Szvoboda Bence nagy győzelmet aratott (Fotók: Nagy Norbert)

Szvoboda Bence teljesítményére elfogytak a jelzők. Az ország legjobb motokrosszosa pályafutása egyik legeredményesebb szezonja után rögtön két hónap kihagyással indította az idei évet egy csuklótörés miatt, de visszatérése óta nem tud veszíteni. Két cseh bajnoki verseny megnyerése után 17 éves pályafutása legemlékezetesebb és legfontosabb győzelmét aratta a hétvégén, a Boden-tó tőszomszédságában lévő Möggersben.

Az ADAC MX Masters a motokrosszozás egyik legnívósabb bajnoksága, melyet a német autóklub szervez, német, osztrák, olykor holland helyszínekkel. Ez a sorozat a sportág csúcsának, a motokrossz-világbajnokságnak az egyik előszobája. Aki itt versenyképes, annak a vb-n is van keresnivalója. A királykategóriának számító MX1-es géposztályban eddig egy magyar tudott győzni, az aktív versenyzéstől már visszavonult ifj. Németh Kornél. Kilenc évvel az ő tündöklése után Szvoboda is révbe ért!

Azért is édes ez a győzelem, mert Szvoboda szombati napja a technika miatt rosszul sikerült. A kvalifikáción nem tudta kihozni magából a maximumot, és csak a 13. rajtpozíciót érdemelte ki legjobb idejével a 40 fős mezőnyben. Vasárnap aztán minden megváltozott, és még Fortuna is kegyeibe fogadta. A világbajnokságon edződő ellenfelei lesérültek vagy nem tudtak mindkét futamban kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtani, így megnyílt az út Szvoboda előtt, aki egy második és egy negyedik helyezéssel gyűjtötte a legtöbb pontot a hétvége során, a motokrossz szabályai szerint így ő lett a nap győztese.

Hihetetlen érzés, képtelen vagyok felfogni! Az utolsó körben mutatták a depóból, hogy enyém az összetett győzelem, addig nem voltam ennek tudatában. Csináltam a dolgom, ahogy mindig, folyton csak a következő akadályra koncentráltam, és arra, hogy kitartson az erőm a végéig. A leintés után sok minden eszembe jutott az elmúlt tizenhét évből, nagyon hosszú és keserves út vezetett idáig, de megcsináltuk a csapatommal együtt, mert ez egy csapatsiker volt, egyedül képtelen lettem volna rá. Vasárnapra hibátlan technikát kaptam, ami nélkül hiába igyekeztem volna. Köszönöm mindenkinek, aki részese volt ennek a sikernek és ennek a hétvégének" összegzett a könnyeivel küzdő kilencszeres magyar krosszbajnok.

 


A helyszínen kilencezer néző szurkolta végig a futamokat, köztük sok magyar is, akiknek nem csak Szvoboda miatt érte meg jegyet váltani a viadalra. A hétvége másik magyarját szintén a HTS Team delegálta, a 1418 évesek kategóriájában a 15 esztendős Jakob Kristóf is pályafutása legjobbját nyújtotta, mikor a nyolcadik pozícióban célba ért a második futamában. A 125 köbcentis géposztály újoncának az első futama nullás lett egy rossz gyertya miatt, így végül a 14. helyen értékelték. A juniorok között is van korábbról egyébként egy magyar győzelem, azt Kovács Ádám Zsolt szerezte két évvel ezelőtt a 85 köbcentisek között.

Az ADAC MX Masters sorozat két hét múlva folytatódik Tensfeldben, remélhetőleg hasonló magyar sikerekkel.

A möggersi ADAC-verseny végeredménye, MX1
1. Szvoboda Bence (magyar, HTS Team), 40 pont
2. Jeremy Seewer (svájci, Yamaha), 39 pont
3. Jens Getteman (belga, Kawasaki), 38 pont
4. Henry Jacobi (német, Husqvarna), 38 pont
5. Jeffrey Dewulf (belga, KTM) 35 pont

A möggersi ADAC-verseny végeredménye, 125 kcm
1. Raf Meuwissen (holland, KTM), 40 pont
2. Filip Olsson (svéd, Husqvarna), 40 pont
3. Simon Langenfelder (német, Husqvarna), 38 pont
4. Lion Florian (német, KTM), 33 pont
5. Makszim Krajev (orosz, Husqvarna), 29 pont
...
14. Jakob Kristóf (magyar, HTS Team), 13 pont

 

2021.01.13 22:47:31

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA (Szaúd-Arábia)

Exkluzív interjú Khalid bin Szultan al-Fejszal al-Szaud herceggel, a szaúdi motorsport szövetség elnökével.

2021.01.02 08:46:27

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

Milyen egy homokvihar? És eltévedni benne? Kulisszatitkok a 15. rajtjára készülő versenyzőtől.

2020.12.21 12:47:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

A magyaroknak kevesebb babér termett a WTCR-ben, Da Costa tarolt az FE-ben – ez történt idén a nemzetközi autósportban!

2020.12.26 15:35:52

Egyéb autó-motor BÖRZÖLI BERNADETT

„Míg a WTCR és az ETRC is izgalmas versenyeket hozott, a lelátók üresen áztak az őszi esőben...”

2020.11.20 11:16:04

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

Kerek évfordulót ünnepel a következő hetekben a Pappas Auto Magyarország. (x)