KOVÁCS NIKOLETT (Portimao) 2020.11.22 11:51 Frissítve: 2020.11.22 12:48

MotoGP: aki rájön, hogyan kell előzni, nagyot nyerhet

1974-ben rajtolt legutóbb pole-ból portugál versenyző a királykategóriában. Miguel Oliveira persze szeretné győzelemre váltani a rajtelsőséget Portimaóban, de sokan pályáznak még erre a sikerre, Jack Miller a Pramac csapat első győzelmét szeretné búcsúajándékba adni, hogy csak egyvalakit említsünk a hosszú listából.

Milyen eredménnyel zárja az idényt a világbajnok Joan Mir (36)? (Fotó: AFP)

Gyenge szombati teljesítménye után kijelenthetjük, hogy Joan Mir az első királykategóriás világbajnok Kevin Schwantz 1992-es sikere óta, aki pole pozíció nélkül lett bajnok.

Mir rossz kvalifikációjára persze van magyarázat, valamilyen elektronikai probléma hátráltatta őt szinte egész nap, és mire rájöttek, hogy mi a gond, már késő volt megtalálni a jó utat. Részleteket a friss világbajnok nyilván nem árulhatott el a technikai nehézségről.

A Portugál Nagydíj időmérője egyébként nagyon furcsán alakult, hiszen a legjobb gyári pilóta a hatodik helyen végző Stefan Bradl lett.

A német idegesebb az átlagosnál, szeretne szép eredménnyel búcsúzni az idénytől, amelyet Marc Márquez sérülése óta – saját műtétjét leszámítva – végigversenyzett.

A vasárnapi futamok különlegesen izgalmasnak ígérkeznek, hiszen a versenyzőknek egyelőre nem sok fogalmuk van arról, hogy hol lehet ezen a pályán (biztonságosan) előzni.

Erről Jack Miller is beszélt szombaton, aki éppen az ismeretlenre szeretett volna felkészülni, amikor csapattársát utolérve a reggeli edzésen előzésbe kezdett az egyes kanyarban, amely egyébként is a pálya egyik, ha nem a legnehezebb féktávja. Az ausztrál bevette a kanyart, Francesco Bagnaia azonban a légörvény miatt kiszaladt a kavicságyba.

„A másik gond, hogy a kanyarokban gyakorlatilag nyitva hagyjuk az ajtót, ami nagy lehetőség, hogy valaki betegye alád a motort és a te ívedet keresztülvágva megelőzzön. Ez a leggyorsabb módja az előzésnek” – mondta Miller.

Az első körök attól lesznek izgalmasak, hogy az egész mezőny együtt lesz, az utolsó 10 kör pedig a gumik kopása miatt nagy kérdőjel mindenkinek.

Ennek ellenére az elején sem lesz lehetőség a spórolásra, ha valaki jó eredményt szeretne elérni.

„Álex (Rins) a futam egy pontján megjelenik majd. Megpróbáljuk a megfelelő gumit kiválasztani és az elején olyan gyorsnak lenni, amennyire csak lehet, majd tartani a jó ritmust, amíg Álex meg nem jelenik, mert mindannyian tudjuk, hogy a futamon mindig van egy Suzuki-zóna. Készen kell állnunk erre a zónára, ehhez pedig az első körökben mindent ki kell facsarni a gumikból” – mondta Franco Morbidelli, aki a bajnoki ezüstért száll ma harcba, legnagyobb ellenfele pedig Rins a pontokat nézve.

Néhány óra múlva kiderül, hogy kik lesznek a további bajnoki dobogósok a királykategóriában, de előtte még világbajnokokat avatnak a két kisebb géposztályban.

2020.10.16 16:53:52

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

„Az, hogy ebből a kis faluból kilépve értem el sikert, még inkább felértékeli az egész történetet.”

2020.10.09 09:40:30

Egyéb autó-motor HOLMÁR ZOLTÁN

Kállay Miklós miniszterelnökként és túraautó-versenyzőként is biztos kézzel fogta a kormányt.

2020.10.09 11:29:56

Egyéb autó-motor TÓTH ANITA

A magyar versenyző Szlovákiában visszatér a rajtrácsra, és címvédőként a dobogós helyekért akar küzdeni.

2020.09.01 16:31:29

Egyéb autó-motor nemzetisport.hu

2020.08.17 19:59:32

Egyéb autó-motor MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Az úszás példát mutatott arra, hogy talpra lehet állni, nem önmegvalósításra törekvő klasszis edzőkkel és klasszis versenyzőkkel. … Úgy jó, ha a múlt nem nosztalgiát szül, hanem tanulságot.