Flat track: izgalmas vb-döntő futam lesz a debreceni a hétvégén

B. N.B. N.
Vágólapra másolva!
2022.09.29. 13:52
null
Adorján Zoltán többször edzett a debreceni oválpályán (Fotó: Boros Norbert)
A flat trackesek legrangosabb viadala a világbajnoki döntő, amely idei negyedik fordulójának ad otthont október elsején, szombaton 15 órától a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadion. Az esemény sajtótájékoztatóját a cívisvárosi Roncsbárban tartották csütörtökön, ahol a verseny főszervezője, Baráth Norbert és az egyik magyar résztvevő, ifjabb Adorján Zoltán beszélt a viadalról.

A rendezvényen elhangzott, a vébédöntőben tizenkét nemzet – Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Nagy-Britannia, Ausztria, Argentína, Csehország, Németország, Hollandia, Lengyelország, Japán és Magyarország – harminc vaspapucsosa küzd a pontokért. A versenyzők a 450–500 köbcentis supermotókból és krosszmotorokból átalakított gépek nyergébe ülnek, szám szerint nyolc márka képviselteti magát, így KTM-ek, Yamahák, Hondák, Suzukik, Kawasakik, Zaeták, Husqvarnák és Gas Gasok szórják majd a salakot a hajdúsági oválpályán. Baráth Norbert kiemelte, a startlistán a szebbik nem két képviselője is megtalálható az osztrák Yasmin Poppenreiter és az argentin Micaela Bazán személyében. Poppenreitert jól ismeri, s ami ennél fontosabb, nagyon szereti a debreceni publikum, ugyanis a tavalyi világbajnoki döntőben igazi közönségkedvencé vált.

„Az elmúlt évben 22, most 30 versenyző indul a versenyünkön, s ez a létszám rekord az idei döntők tekintetében, úgy tűnik, szeretnek Debrecenben motorozni a flat trackesek is. Azon dolgozunk, hogy most is ugyanolyan elégedettséggel távozzanak a résztvevők a viadalról, mint tették azt tavaly – mondta a főszervező. – Nem titkolt szándékunk, hogy a jövőben is legyenek ilyen viadalok a cívisvárosban, bízunk benne, hogy „csomagban” kapunk hozzá világbajnoki salakmotorversenyeket a nemzetközi szövetségtől.

A mezőny nagyon sok helyen változott az elmúlt szezon óta, s ami a legnagyobb különbség a tavalyi sorozathoz képest: az elmúlt két év világbajnoka, Lasse Kurvinen visszavonult. Így a finn klasszist hiába várják a debreceni szurkolók, annak ellenére, hogy az elmúlt szezonban aratott győzelmével sok hívet szerzett magának a cívisvárosban. Kurvinen távolmaradása azt is jelenti, hogy a flat track harmadik világbajnoki idényében új név kerül a győztesek listájára.

A vb-döntő startlistáján több olyan pilóta is megtalálható, aki tavaly tiszteletét tette a Perényi Pál Salakmotor Stadionban. Többek között a lendületes, megalkuvást nem tűrő motorozást bemutató olasz, Kevin Corradetti, a német Markus Jell, a spanyol Gerard Bailo, a szintén talján Daniele Moschini, a francia Sébastien Jeanpierre, az osztrák Hanson Schruf, az olasz Daniele Tonelli, a spanyol Adrian Garin és a cseh Ervin Krajcovic. Számos új pilótával találkozhatnak a magyar drukkerek. Idén debütált a világbajnokságon Jack Bell a britek tinédzser tehetsége, aki hazájában ifjúsági bajnoki címet szerzett. Japánból érkezik Masatoshi Ohmori, aki a 2020-as világbajnokságon a tizedik helyen végzett, s a jelenlegi pontvadászatban az előkelő negyedik helyen áll. Argentínából tette át a székhelyét Európába a versenyszezonra Matias Ezequiel Lorenzato és Juan Oliva, akinek szintén ez lesz az első szezonja a legjobbak között.

Baráth beszélt arról, hogy az összesített táblázat rendkívül izgalmas csatát ígér, ugyanis az élmezőny tagjait minimális különbség választja el. A listavezető olasz Matteo Boncinellinek 60 pontja van, egy egységgel van lemaradva tőle a spanyol Gerard Bailo, aki szintén egy ponttal előzi meg a harmadik pozíciót elfoglaló olasz, Daniele Moschinit.

A viadalon hazánkat két versenyző képviseli, előzetesen ifjabb Adorján Zoltán kapott szabadkártyát, majd miután az olaszok hatszoros világkupa-győztes pilótája, Francesco Cecchini visszalépett a debreceni derbitől, így Miklosy Tamás – a szakág egyetlen speciális műhelyének, a Flat Track Suli alapítója és vezetője – is lehetőséghez jut szombaton.

„Mély víz lesz számomra, hiszen ez lesz az első flat track viadal a pályafutásom során, éppen ezért nagyon számítok a szurkolók rokonszenvére. A supermoto amatőr kupasorozatát vezetem, így versenyben vagyok, de sajnálom, hogy a szezon előtt tervezett flat track országos bajnokik elmaradtak. A salakpályás versenyzés más stílust követel, mint amit a supermotóban megszoktam, de rendszeresen készültem a debreceni oválon, ezért azt érzem, meg tudom állni a helyem a vébédöntőben – fogalmazott Adorján Zoltán, aki elárulta, édesapja, a salakmotorozás örökös magyar bajnoka segítette a felkészülését.

A szombati versenyt megelőzően pénteken 15 órától hivatalos edzést tartanak a résztvevőknek, melyet ingyen tekinthetnek meg az érdeklődők. A szombaton 15 órakor kezdődő versenyre a 14 éven aluli gyermekek számára a belépés díjtalan.

A VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Matteo Boncinelli (olasz, Gas Gas) 60 pont
2. Gerard Bailo (spanyol, KTM) 59,
3. Daniele Moschini (olasz, Zaeta) 58,
4. Masatoshi Ohmori (japán, Kawasaki) 50,
5. Ervin Krajcovic (cseh, KTM) 46,
6. Eric Reverté (spanyol, Yamaha) 42

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik